Sähkökatkot Naantalissa

Sähköä on koko ajan tuotettava yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Ensi talvena voi olla edessä tilanteita, joissa nykyisellä kulutuksella sähkönkulutus on suurempaa kuin tuotanto. Näissä tilanteissa sähkönkulutusta voidaan joutua rajoittamaan katkaisemalla sähkönjakelu hetkellisesti.

Naantalin kaupunki on varautunut kiertäviin sähkökatkoihin. Myös kotitalouksien on tärkeää varautua katkoihin.

Lisätietoa sähköpulasta:

Miten sähköpulaa voidaan ehkäistä?

Jokainen toimija voi omaa kulutustaan vähentämällä vaikuttaa siihen, että sähkön kulutus ei ylitä sen tarjontaa. Siksi kaikki tarvitaan mukaan yhteisiin energiansäästötalkoisiin.

Sähkökatkojen riskiä voi pienentää kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan. Suomalaisia kannustetaan nyt tekemään konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja. Sähkönkulutusta suositellaan myös rajoittamaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutusajankohtina. Näitä ovat tyypillisesti talviarkipäivien aamutunnit klo 8–10 sekä iltapäivän tunnit klo 16–18.

Energiansäästövinkkejä Astetta Alemmas -kampanjasivuilta.

Lisätietoa Naantalin kaupungin ja kaupunkikonsertin energiateoista.

Miten varautua sähkökatkoksiin? Kuinka toimia sähkökatkon aikana ja sen jälkeen?

Varautumisohjeita

Kun sähköt ovat poikki

Sähkökatkon vaikutukset kaupungin palveluihin

Naantalin kaupunki on valmistautunut kiertäviin sähkökatkoihin hyvin mm. harjoittelemalla, tekemällä tarvittavia hankintoja sekä ohjeistamalla henkilökuntaa.

Vesihuolto

Kahden tunnin sähkökatkot eivät vaikuta vedenjakeluun tai jätevesiin Naantalissa. Vesijohtoverkosto on paineellinen, joten vesi virtaa hanasta ja vessan voi vetää myös sähkökatkon aikana.

Sähkökatkon aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen, sillä kiinteistön säädöistä riippuen hanasta tai suihkusta tulevan veden lämpötila voi vaihdella ja vesi voi olla poikkeuksellisen kuumaa.

Kaupungin kiinteistöt

Hissit eivät ole käytössä sähkökatkojen aikana. Mikäli sähkökatkosta on saatu tieto etukäteen, kannattaa hissien käyttöä välttää mahdollisuuksien mukaan jo hyvissä ajoin ennen katkoa. Sähkökatko voi aiheuttaa hissin pysähtymisen. Hissin jumittuessa kutsutaan hissiyhtiön huoltomies apuun hissin hätäpainikkeen avulla.

Kaupungin kiinteistöissä on käytössä sähköisiä lukkoja, jotka pääasiassa toimivat sähkökatkon alettua hetken varavirralla ja sen jälkeen lakkaavat toimimasta. Kiinteistöjen ovista pääsee aina ulos, myös sähkökatkon aikana. Henkilökunnalla on myös pääsy tiloihin sisään sähkökatkon aikana.

Päiväkodit, koulut ja lukio

Päiväkodit, koulut ja lukio ovat toiminnassa sähkökatkojen aikana. Mikäli sähkökatko on ennakoitavissa, siitä viestitään ennalta. Katkojen varoaika voi olla 15 minuuttia, jolloin ennakkoilmoitusta ei ole mahdollista saada. Mikäli kouluruuan valmistus estyy sähkökatkon vuoksi, keittiöt ovat varautuneet kylmiin välipaloihin. Kouluissa ja päiväkodeissa kiinnitetään erityistä huomiota lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen ylläpitämiseen ja työturvallisuuteen.

Kouluissa on harjoiteltu toimia sähkökatkojen varalta. Huoltajia on tiedotettu varautumisesta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon ympärivuorokautiset laitokset ja terveyskeskus toimivat sähkökatkoista huolimatta ympäri vuorokauden. Vastaanottopalveluita saatetaan joutua sulkemaan sähkökatkon ajaksi.

Terveydenhuollon apuvälineiden kotikäyttäjien tulee ladata laitteidensa akut sekä tarkistaa laitteiden kunto hyvissä ajoin ennen sähkökatkoa.

Katuvalot

Katuvalot ja muu ulkovalaistus eivät toimi sähkökatkon vaikutusalueella.

Kirjastot ja saariston palvelupisteet

Sähkökatkojen aikana kirjastot, kirjastojen omatoimet ja saariston palvelupisteet ovat kiinni.

Asiointipalvelut

Naantalin kaupungintalon asiointipiste pysyy avoinna sähkökatkon aikana. Vain käteismaksuja voidaan ottaa katkon ajan vastaan.

Liikuntapaikat ja -tilat

Liikuntatilojen kiinteistöissä ei ole varavirtaa esim. valaistukseen. Kiinteistön poistumisvalaistus (vihreä taulu) toimii noin 30 minuutin ajan sähköjen katkeamisesta. Kiinteä ja langaton verkko ei toimi katkon aikana.

Wc:t ja vesihuolto toimivat normaalisti, tosin lämpimän veden saatavuudessa voi tulla katkoja. Matkapuhelinverkko ja datayhteys toimivat. Sisäänkäyntien sähkölukot toimivat jonkin aikaa, minkä jälkeen toimii vain mekaaninen avain. Kiinteistöistä pääsee kuitenkin ulos myös katkon aikana.

Liikuntatiloja käyttäviä seuroja on ohjeistettu varautumisessa, mikäli katko keskeyttää toiminnan kaupungin kiinteistössä.

Nuorisotilat

Lyhyiden, pari tuntia kestävien sähkökatkojen aikana toimintaa lapsille ja nuorille pystytään järjestämään soveltaen. Pidempien sähkökatkojen aikana sähkökatkon kohteina olevat tilat suljetaan ja lasten ja nuorten palvelut toimipisteissä keskeytetään.

Naantalin opisto ja musiikkiopisto

Naantalin opiston ja musiikkiopiston toimintaa ei pääsääntöisesti ole sähkökatkojen aikana. Jos opistot saavat tiedon sähkökatkosta etukäteen, tunnit perutaan ja opistot ilmoittavat siitä kurssilaisille ja opiskelijoille tekstiviestillä.

Naantalin museo ja taidehuone

Naantalin museo ja taidehuone suljetaan sähkökatkojen ajaksi.

Fölin joukkoliikenne

Fölin joukkoliikenteen ja maksujärjestelmän pitäisi toimia myös sähkökatkojen aikana. Kaikki linjat pyritään ajamaan tavallisten aikataulujen mukaan ja mahdollisista häiriöistä tiedotetaan Föli-sovelluksessa. Sähköllä toimivia linja-autoja ladataan pääasiassa öiseen aikaan ja ne ovat ajossa, kun sähkökatkot ovat todennäköisimpiä. Fölillä on myös dieselkäyttöistä bussikalustoa.

Iäkäs mies makaa sohvalla

Energiansäästövinkkejä Astetta Alemmas -sivuilta

Naantalin kaupunki on mukana Astetta Alemmas -kampanjassa, jossa kannustetaan mukaan energiansäästötalkoisiin! Kampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen.

lateral-image-left