Ajankohtaista ympäristöasiaa

Tehdään yhdessä pörriäiskesä, sanovat Sieni ja Jäärä.

Naantalin, Raision, Kaarinan ja Liedon ympäristötoimien hahmokaksikko Sieni ja Jäärä tiedottavat ajankohtaisista ympäristöasioista kaupunkien ja kuntien verkkosivuilla, somekanavissa, printti-julkaisuissa sekä joskus jopa maastossakin.

Tehdään yhdessä pörriäiskesä

Pölyttäjähyönteisten merkitys ruoantuotannollemme sekä pienten pörriäisten ahdinko on saanut viime aikoina paljon julkisuutta. Käynnissä on muun muassa YLE:n Pelasta pörriäinen -kampanja, ja hieman samaa teemaa haluavat myös nostaa esiin Sieni ja Jäärä.

Naantali, Raisio, Kaarina ja Lieto ovat puistotoimien yhteistyönä valinneet alueita, joiden hoidossa korostuu pörriäisystävällisyys esimerkiksi mesikasvien istuttamisena tai pölyttäjille tärkeiden pusikoiden säästämisenä. Näihin paikkoihin ilmaantuu myös kylttejä, joissa Sieni kertoo asiasta.

Mukaan pörriäistalkoisiin haastetaan myös kuntalaiset! Asukkaat, taloyhtiöt ja yrittäjät voivat kaikki tarkastella, löytyisikö omalta pihalta paikka, jossa pörriäisystävälliset kukat saisivat kukkia.

Näitä kukkia ovat monet rikkakasveiksi mielletyt kasvit, kuten voikukka, horsma ja paju, mutta pölyttäjät pitävät myös monista puutarhaa kaunistavista mesikasveista ja perhoskasveista. Pörriäisystävällisiä kasveja ovat esimerkiksi ruusut, nauhus, rantakukka, tädyke, lemmikki, kannusruoho, päivänkakkara, timjami ja oregano. Lisäksi tarvitaan risukasoja ja hyönteishotelleja pörriäisten pesäpaikoiksi, ja pihan koristukseksi voi rakentaa vaikkapa lahopuuaidan.

Sivun lopusta löydät tiedoston Sieni-hahmoiseen pörriäiskylttiin, jonka voit halutessasi jakaa omissa some-kanavissasi tai printata ja laminoida omaan pörriäiskohteeseen!

Kuntalaisille on jaossa myös 50 kappaletta pörriäistarroja, joita voi liimata esimerkiksi oman jäteastian tai portin kylkeen ja viestiä siten ohikulkijoille, että omalla pihalla on otettu pöyttäjät huomioon kukkavalinnoin, niittynä tai vaikkapa mehiläishotellin muodossa. Yhden tarran kiinteistöä kohti voi hakea kaupungintalon palvelupisteestä.

Pörriäiskyltti someen ja pihalle

Ota talteen Täällä on pölyttäjien buffet -kyltti somejulkaisuun (jpg) sekä tulostettavaksi (pdf).

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö