Viljelypalstat

Viljelypalstalla kastelukannuja; kuva: Anu Anttila

Naantalilaisilla on mahdollisuus vuokrata viljelypalsta käyttöönsä esimerkiksi vihannesten ja juuresten kasvattamista varten. Vuokrattavat palstat sijaitsevat Rantaluikkiontiellä ja Honkakaarella Soinistentien tuntumassa. Viljelypalstat ovat kooltaan noin puolesta aarista aarin (n.50 m² – n.100 m²).

Palstan voi vuokrata joko yhdeksi kasvukaudeksi tai useaksi vuodeksi. Yksivuotiset palstat sijaitsevat Honkakaarella ja monivuotiset palstat Rantaluikkiontiellä ja Honkakaarella. Yksivuotiset palstat muokataan vuosittain, joten viljelykasvit kannattaa valita sen mukaan. 

Sekä yksi- että monivuotisen viljelypalstan vuokra kasvukaudelta on 30 euroa. Niiden varaukset ja maksu kaupungintalon asiointipisteessä.

Yksivuotiset palstat

Kaikki yksivuotiset palstat sijaitsevat Honkakaarella ja ovat kooltaan noin 0,5 aaria. 
Yksivuotiset palstat muokataan vuosittain, joten viljelykasvit kannattaa valita sen mukaan. Marjakasvien yms. viljelyyn kannattaa varata monivuotinen palsta.

Vuosittaisten maanmuokkaustoimien ajankohta riippuu suuresti ajankohdan säistä, tarkkaa viljelyn aloittamis- ja lopettamisajankohtaa ei voida antaa. Keskimäärin kevätmuokkaus tehdään toukokuun alussa ja syyskyntö lokakuun alkupuolella.

Yksivuotiset palstat ovat haettavina vuosittain toukokuussa.
Palstojen vuokrauksen hoitaa kaupungintalon asiointipiste.
Mikäli haluaa käyttöönsä saman yksivuotisen palstan kuin aiempana vuonna, tulee se varata ja maksaa viimeistään huhtikuussa.

Kaupunki huolehtii:

  • kevät- ja syysmuokkauksesta
  • kevätmuokkauksen jälkeen palstojen mittauksesta ja merkitsemisestä
  • vesipisteiden toimivuudesta

Palstanvuokraaja huolehtii:

  • oman palstansa lannoituksesta
  • oman palstansa muusta hoidosta ja siisteydestä
  • käytävien auki pysymisestä

Viljelylaatikot

Viljelylaatikko on helppo tapa harrastaa pienimuotoista viljelyä, sillä se tuodaan paikalle ja täytetään valmiiksi laadukkaalla kasvumullalla. Kasvukauden aikana laatikon vuokraaja kylvää tai istuttaa haluamansa kasvit, hoitaa niitä ja kerää sadon. Syksyllä kaupunki hakee laatikon pois talven ajaksi. 

Viljelylaatikot / lavakaulukset sijaitsevat Honkakaaren viljelypalsta-alueella ja Lounatuulen (messualueen) leikkikentän lähellä meren puolella. Viljelylaatikoiden läheisyydessä on vesipiste (kesävesi). Laatikot ovat kooltaan 120x80 cm. Honkakaaren viljelylaatikot tuodaan paikalle vain ennakkovarauksen perusteella toukokuun ensimmäisellä viikolla, Lounatuulessa on valmiina 2 kpl laatikoita numeroituina. Laatikot haetaan pois syyskuun viimeisellä viikolla, jolloin myös vesipisteet suljetaan talveksi.

Viljelylaatikon vuokra kasvukaudelta on 30 euroa ja niiden varaukset ja maksu kaupungintalon asiointipisteeseen huhtikuun loppuun mennessä. Niitä on tarjolla vain rajoitettu määrä.

Honkakaaren viljelylaatikot
Lounatuulen viljelylaatikot

Monivuotiset palstat

Monivuotiset palstat sijaitsevat Rantaluikkiontiellä ja Honkakaarella. Niiden koko Honkakaarella on noin 0,5 aaria ja Rantaluikkiontiellä koko vaihtelee 0,5–1 aaria.
Monivuotisella palstalla vuokraaja huolehtii kaikista muokkaus- ja hoitotoimista, alueen yleisestä siisteydestä sekä käytävien pysymisestä kulkukelpoisina. 

Kaupunki huolehtii vesipisteiden toimivuudesta.

Monivuotisten palstojen haltijat, jotka haluavat edelleen jatkaa vuokrasopimustaan, käyvät maksamassa vuokran asiointipisteeseen huhtikuun loppuun mennessä. Mikäli maksua ei ole suoritettu 30.4. mennessä, katsotaan paikka vapautuneeksi, ja se voidaan vuokrata uudelle viljelijälle. Näitä vapautuneita monivuotisia palstoja voi tiedustella asiointipisteestä touko-kesäkuun aikana.

Kasteluvesi

Kaupunki huolehtii kaikkien viljelypalstojen vesipisteistä.
Kasteluvedet ovat käytössä kesäkauden. Vedet ovat kytkettyinä toukokuusta syyskuulle.

Torjunta-aineiden käyttö

Palstoilla saa käyttää ainoastaan luomuviljelyssä hyväksyttyjä tautien, tuholaisten ja rikkakasvien torjunta-aineita.

Kaupunki pidättää itsellään oikeuden irtisanoa palstan vuokrasopimus tai olla jatkossa vuokraamatta viljelyalaa henkilölle, joka toimillaan merkittävästi haittaa muiden palstaviljelijöiden työtä. Tämä voi tulla kyseeseen esim. palstan hoidon laiminlyömisestä, kulkuväylien käytön haittaamisesta tai asiattomien viljelyyn kuulumattomien tavaroiden säilyttämisestä alueella.

Palstojen vuokrauksen hoitaa kaupungintalon asiointipiste.

Kaupungintalon asiointipiste
Aukioloajat
Ma klo 9 - 12 ja 13 - 17
Ti - to klo 9 - 12 ja 13 - 16
Pe klo 9 - 12 ja 13 - 15

Poikkeusaukioloajat
Touko - elokuu:
Ma - to klo 9 - 12 ja 13 - 16
Pe klo 9 - 12 ja 13 - 15

Aattoina klo 9 - 12 ja 13 - 14
(HUOM! 1.11.24, 5.12.24 ja 31.12.24)

Asiointipiste suljetaan juhannusaatonaattona torstaina 20.6.24 klo 14.

Puhelinnumero
Sähköpostiosoite
Käyntiosoite

Käsityöläiskatu 2
21100 Naantali

Postiosoite

PL 43
21101 Naantali

Lisätiedot

Vaihde +358 2 4345 111
Avoinna ma - pe klo 9 - 15
Aattopäivinä, juhannusaatonaattona ja jouluaattoa edeltävänä arkipäivänä avoinna klo 9 - 14

Location coordinates
Apulaiskaupunginpuutarhuri
Organisaatio
Tekniset palvelut
Puhelinnumero
02 4345 416
Matkapuhelinnumero
050 339 0531
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Teknisen Toimen Hallinto, Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2