Elokuun esine 2023

kellastuneen sanomalehden sivun yläosa

Elokuun esine on Naantalin Lehden sivu

Museon kokoelmiin kuuluu valokuvien ja muun arkistomateriaalin lisäksi myös lehtileikkeitä. Naantalin Lehteä julkaistiin kylpyläkauden vilkkaimpana kautena 1920- ja 1930-luvuilla. Vuoden 1931 elokuussa lehden etusivun aiheena oli valokuvaus.

”Valokuvatkaa ahkerasti”

Artikkelissa todetaan valokuvauksen kuuluvan kesän suosituimpiin huveihin. 1930-luvulla kameroita olikin jo hyvin saatavilla ja valokuvauksesta oli tullut varsin yleinen harrastus.

Filmit sai kehitettyä ja valokuvatarvikkeita hankittua alan liikkeistä.

Lehti julisti valokuvauskilpailun, johon toivottiin ranta- tai maisema-aiheisia otoksia.

Kahden parhaan kesäkuvan lähettäjälle oli luvassa palkinnoksi suklaarasia ja lupaus kuvan julkaisemisesta lehdessä. Alareunan maisemaotoksissa näkyvät Tupavuoren merikylpylän hiekkaranta sekä Tupavuoreen johtanut rantapolku, joka kulki Kuparivuorelta kohti nykyisen sataman aluetta.

Kuvaamoja ja valokuvaustarvikkeita

Artikkelin yhteydessä lehti esittelee joukon valokuvaamoja, joiden puoleen harrastajat voivat kääntyä. Vaikka useimmat niistä ovat turkulaisia, eivät naantalilaisetkaan joutuneet paitsioon. Oskari Rajalan Valokuvaustarpeistoa edusti Naantalissa Mannerheiminkadulla toiminut kelloseppä Niemi, joka myi valokuvaustarvikkeita ja toimitti filmit kehitykseen Turkuun.

Lehdessä mainitun Atelier Schuffertin omistaja August Schuffert asui ja työskenteli Suomessa useilla paikkakunnilla. Hän oli ateljee- ja maisemavalokuvaaja, mutta toimi myös kiertävänä kuvaajana. Naantalissa Aug. Schuffertilla oli valokuvaamo 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa.

Myös Turun Uudenmaankadulla sijaitsevan Valokuvaamo Pallaksen omistaja Tyyne Virtanen piti Naantalissa kesäkuvaamoa 1920-luvulla. Kesä Ateliéri -niminen valokuvaamo toimi osoitteessa Torikatu 8. Valokuvaamo lienee sijainnut talvella Loimaalla ja kesällä Naantalissa. Vuonna 1925 Virtanen muutti Turkuun ja perusti Pallaksen, jota hoiti miehensä ja tyttärensä kanssa.

Naantalin Lehden artikkelissa mainittujen yrittäjien lisäksi Naantalissa on toki vaikuttanut runsas joukko muitakin ammattikuvaajia ja valokuvausliikkeitä. Muun muassa Otto Werner Sorthan oli pitkäaikainen naantalilainen kuvaaja, joka perusti Turun Valokuvatarpeiston jo vuonna 1907 Merisalin lähettyville. Hän kuvasi ahkerasti Naantalia ja naantalilaisia aina kuolemaansa vuonna 1940 asti. Mutta se on jo aivan oma tarinansa!