Heinäkuun esine 2022

ovaali harmaa kivi

Heinäkuun esine on kivi … mutta miksi?

Tuntuu siltä, että kesä on vasta alkanut, mutta jo heinäkuun 25. päivänä sanotaan Jaakon heittävän kylmän kiven veteen. Nykypäivän ihmiset ovat tulkinneet tämän tarkoittavan uimavesien kylmenemistä, mutta osan tutkijoista mukaan kiven heitto liittynee maa- ja karjatalouteen. Yksi selitys on, että Jaakon päivään saakka viikatteen hiomakivi oli ahkerasti käytössä, mutta tällöin sen tarve lakkasi ja se upotettiin kellarissa sijaitsevaan vesiastiaan säilytykseen. Toisen tulkinnan mukaan sadonkorjuuvälineet, mukana myös se hiomakivi, upotettiin kesänlopulla lähteeseen poistamaan ”pahaa silmää” eli huonoa onnea.

Miksi kivi on museon kokoelmissa?

Siinäpä vasta kysymys. Nykyisin museossa työskenteleville on selvää, että esineestä täytyy olla tiedossa hyvät kontekstitiedot ja monenlaista muutakin tietoa. Mihin esinettä on käytetty? Kuka sitä on käyttänyt? Miten se on tullut museolle ja kenen toimesta? Ja niin edelleen.

Maailma on täynnä kiviä. Miksi siis tämä kivi on liitetty museon kokoelmaan, kirjattu esineluetteloon, maalattu siihen punainen tunnusnumero ja haluttu säilyttää tuleville sukupolville. Museossa on 1970-luvulla siirretty esinetiedot ns. sinisiin kirjoihin, jossa kiveä esinenumerolla 1631 kuvataan seuraavasti ”Ruskeahko kivi, pallomainen, soikea. Lahjoittaja tuntematon. Kiven numero kuitenkin viittaa siihen, että se on alun perin liitetty kokoelmaan 1930–1940-luvulla. Sitä ei varmasti alkujaan ole luetteloitu siksi, että se on kivi, vaan jonkun merkityksellisemmän seikan vuoksi. Varmasti sillä on joku tarina, joka on jäänyt meille tuntemattomaksi, kun tiedot siitä ovat kadonneet. Ehkä lintu tiputti kiven Mynttisen papan päähän, ja tästä tuli Naantalin viisain ja samalla kuuluisin mies. Tämän vuoksi kivi haluttiin liittää museon kokoelmaan. Tai kivi on se, jolla rikottiin Naantalin museon ikkuna ja varastettiin osa rahakokoelmasta. Tai… No arvailujahan ne kaikki olisivat, koska totuutta ei enää ole tiedossa.

Kiven arvo osana kokoelmaa

Kun kivi on vain pallomainen kivi punaisella numerolla ei sillä ole museoesineenä arvoa. Kiveä ei voida laittaa esille näyttelyyn, sillä emme voi antaa mitään tietoja sitä koskien. Emmekä näin ollen vastauksia asiakkaille, joilla olisi kysymyksiä siihen liittyen. Teemme poikkeuksen tämän kuukauden esineen kohdalla. Näin voimme samalla avata yleisölle museoesineiden kontekstitiedon tärkeyttä. Tämän vuoksi museot eivät ota vastaan lahjoituksia, joista ei ole tarpeeksi tietoja. Myös paikallisuus on tärkeää. Ehkä kiven mysteeri vielä selviää, kun esiin tulee uusia, esimerkiksi vanhoja museon papereita. Ehkä totuus on taruakin ihmeellisempää.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot