Helmikuun esine 2021

tummanruskea piironki, jonka päällä on kaksi koristekoiraa ja oikealla puulattialla näkyy räsymatto

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan.

Naantalin museon helmikuun esine on puinen laskulevypiironki, klaffipiironki. Se on osa Hiilolan museorakennuksen kalustusta ja sijoitettuna museon toiseen eteiseen. Tummaksi ootrattu piironki on leveäklaffinen. Tämä tarkoittaa, että saranoiden avulla vaakatasoon kääntyvä laskulevy on koko piirongin levyinen. Klaffin takana on ns. kabinettiosasto eli pienempiä vetolaatikkoja sekä kaappi, joissa kaikissa on luusta valmistetut nupit. Piironki on yksinkertaista mallia ja 1800-luvun alulta. Kaikki laatikot sekä laskulevy ovat lukittavia, mutta niin avainkilvet kuin itse avainkin ovat aikojen saatossa kadonneet. Piironki on kuulunut Hiilolan viimeiselle omistajaperheelle Bredenbergeille.

Kapeaklaffisessa piirongissa yläosa puolestaan jakautuu kolmeen osaan, joista ainoastaan keskimmäinen osa on varustettu laskulevyllä. Leveä- ja kapeaklaffiset huonekalut olivat kansanomaisissa huonekaluissa melko lailla yhtä suosittuja ja niitä valmistivat paikkakuntien puusepät.

Koko kansan huonekalu

Laskulevypiirongit nousivat Suomessa suosioon 1800-luvun kuluessa niin maaseutu- kuin kaupunkikodeissakin. Varsinaiseksi muotihuonekaluksi ne nousivat vuosisadan puolivälin jälkeen. Nimenä tästä huonekalusta on käytetty myös nimityksiä piironki ja senkki sekä pelkkä klaffi sekä muunnoksia siitä, kuten lahvi, klahvu. Hiilolassa esillä oleva piironki edustaa klaffipiirongin perustyyppiä ja vanhinta mallia: laskulevyn alla on kolme vetolaatikkoa. Nuoremmissa laskulevypiirongeissa vetolaatikostoja sijoitettiin myös klaffin yläpuolelle. Klaffin takana on eri piirongeissa vaihteleva määrä pieniä vetolaatikostoja sekä kaappeja.

Koska piirongit olivat kiinni seinässä, niiden päälle kehiteltiin oma liinatyyppi, piironkiliina. Siinä oli koristeita ja pitsiä vain kolmella sivulla. Piirongin päälle sijoitettiin erilaisia koriste-esineitä sekä valokuvia, usein myös peili. Piirongin kätköihin pieniin laatikoihin sijoitettiin muistoesineitä, kirjeitä, hautajaiskutsuja, rasioita ym.

Salin seinustalla

Laskulevypiironki sijoitettiin joko kamariin tai saliin, talon parhaimpiin huoneisiin. Yleistyessään niitä ryhdyttiin siirtämään arkisempiin huoneisiin. Näitä käytettiin säätyläiskodeissa usein kirjoituslipastoina, joissa laskulevy toimi kirjoituspöydän tapaan ja klaffin takaa löytyi mustetta, kyniä ja pienesineitä. Kansanomaisessa käytössä piironki toimi muissa säilytystehtävissä, lukittavan laskulevyn takana säilytettiin talonkirjoja, rahaa ja arvoesineitä, paremmat astiat, myös sokeri ja kahvi. Joskus laskulevy toimii kahvipöydän korvikkeena. Saattoi sinne kätevästi isäntä piilottaa myös viinapullonsa. Vetolaatikoissa pidettiin liinavaatteita, täkkejä, asusteita ym.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot