Helmikuun esine 2022

kaksi vanhaa sinivalkoista ulkokylttiä

Naantalin museon helmikuun esineinä ovat Lottakahvilan kyltit

Lotta Svärd 100 -juhlavuotta vietettiin viime vuonna. Sen kunniaksi Vallis Gratiae -yhdistys lahjoitti museolle nämä kaksi Naantalin Lottakahvilaan kuulunutta kylttiä. Kyltit lahjoitettiin museolle 16.12.2021.

Lotta Svärd Naantalissa

Joulukuussa vuonna 1918 kutsui naantalilainen yhdistystoiminta-aktiivi Alma Saari koolle Rantalan kiinteistöön paikallisia käsityötaitoisia naisia. Tapaamisessa sai alkunsa Suojeluskunnan ompeluseura. Valtakunnallinen, vapaaehtoista sotilaskoulutusta ja maanpuolustushenkeä ylläpitävä virallinen suojeluskuntajärjestö oli perustettu aiemmin saman vuoden elokuussa. Suojeluskuntien tueksi syntyi eri puolille Suomea naisosastoja. Vuonna 1921 nämä paikallisosastot yhdistettiin valtakunnalliseksi järjestöksi, joka sai nimen Lotta Svärd, yhden J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden runon mukaisesti. Runo kertoo ruotusotamiehen leskestä, joka miehensä kuoleman jälkeenkin jatkaa kulkuaan armeijan mukana ja myy sotilaille ruokaa sekä juomaa telttakanttiinistaan.

Luonnonmaan Viialan kylässä pidettiin helmikuussa 1921 kokous, jonka myötä paikallisesta Suojeluskunnan ompeluseurasta muodostui Naantalin Lotta Svärd -osasto. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin itseoikeutetusti Alma Saari. Hän toimi tehtävässä 15 vuotta.

Naantalin Lottakahvila

Lottajärjestö harjoitti monipuolista keräystoimintaa. Tämä oli yksi tapa rahoittaa järjestön taloutta. Yhdeksi tärkeimmistä liiketoiminnan muodoista nousi kioskien ja kahviloiden ylläpito. Naantalin lotat päättivät vuosikokouksessaan vuonna 1938 hankkia itselleen kiinteistön. Samana vuonna ostettiin Atte Franckin perikunnalta Stor-Randalan rakennus (nykyinen Mannerheiminkatu 1), jossa toimi vuosina 1939–1944 Lottakahvila. Sen tiloissa pidettiin kokouksia, iltamia, tapahtumia, juhlia ja se toimi sotilaskanttiinina ja sotilaskotina. Kahvila oli avoinna yleisölle ympäri vuoden, ja sitä käyttivät myös järjestön ulkopuoliset tahot. Ruoka-annosten myynti oli kuitenkin kannattavaa ainoastaan kesäkuukausina. Lotat valmistivat kahvilassa pidetyissä ”työpajoissa” sotilaille mm. lumipukuja, ensiaputarvikkeita ja villavaatteita.

Talon kulmaan hankittiin koristukseksi lyijylasinen sähkövalaistu kahvipannu. Pannu oli toiminut 1930-luvulla naantalilaisen hotellin mainosvalona, ja sen oli valmistanut naantalilainen koristeseppä Anton Herman Nieminen.  

Kun suojeluskunnat ja Lotta Svärd -järjestöt määrättiin välirauhansopimuksella lakkautettaviksi vuonna 1944, lahjoittivat Naantalin lotat kaiken omaisuutensa Naantalin kaupungille edellyttäen, että kaupunki käytti tästä koituvan tulon sotainvalidien, sotaleskien ja sotaorpojen huoltoon ja avustukseen.

Lottakahvilan edustaa valaissut kahvipannu on nykyään Naantalin kaupungintalolla, ravintola Kuudessa sisaressa. Huonoon kuntoon päässyt pannu korjattiin entiseen loistoonsa vuonna 1999.
 

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot