Helmikuun esine 2024

Meren jäällä autoja ja yleisöä, rannalla asuinrakennuksia ja Naantalin kirkko

Helmikuun esine on talvinen valokuva

Naantalilaiset ovat olleet erityisen innokkaita valokuvamaan kaupunkiaan kesäaikaan, mutta museon arkistoihin on kertynyt runsaasti myös talvisia näkymiä.

Ahkera valokuvauksen harrastaja  

Talvikuvan on ottanut Helmut Hermans (1920–1999). Alun perin Saksasta kotoisin oleva Hermans tuli Suomeen 1950-luvulla ja asui perheineen Naantalissa vuosikymmenen ajan 1960-luvun lopulta vuoteen 1980 asti.

Naantalissa asuessaan Hermans perusti kielikoulu Inlinguan, joka toimi 15 vuotta Turussa Linnankadulla. Saksan ohella koulussa oli mahdollista opiskella muun muassa englantia.

Helmut Hermans oli taitava valokuvaaja. Filmille tallentui kuvia niin paikallisista tapahtumista ja näkymistä kuin perheen yhteisestä ajanvietosta. Hän oli valokuvaseura Naantalin Näppäilijöiden (nykyisin Naantalin Seudun Valokuvaajat, NaSeVa ry) aktiivinen jäsen ja osallistui sekä näyttelyihin että kilpailuihin.

Kamera kulki mukana perheen arjessa. Nelihenkinen perhe retkeili paljon Naantalin ympäristössä. Kesällä he liikkuivat Helmutin rakentamalla La Tortuga -purjeveneellä. Talvisin hiihdettiin ja patikoitiin meren jäällä. Usein retkien kohteena oli Kailon saari.

Kuvakokoelma museolle

Naantalin museon arkistossa on laaja kokoelma Hermansin valokuvien negatiiveja sekä diakuvia. Ne lahjoitti museolle hänen tyttärensä Dunja Hermans. Kokonaisuuteen kuuluu yhteensä yli 10 000 kuvaruutua. Jotta yksittäisiä kuvia voisi katsella, ne pitää ensin skannata. Pienikokoisista diaruuduista tihrustamalla tai negatiiveja katselemalla kuva-aiheista ei saa selvää.   

Herman Hermansin kameranlinssin kautta välittyy kattava kertomus 1960–1970-lukujen Naantalista. Se on arvokas dokumentti tuon ajan kaupungista ja hieno lisä museon valokuvakokoelmaan. Museo järjesti vuoden alussa yhdessä NaSeVan kanssa ensimmäisen kuvien katseluillan ja lisää on tulossa – onhan kokoelmassa, mistä ammentaa!

Tämän otoksen Hermans on kuvannut värilliselle diafilmille. Siinä seurataan 1960-luvulla suosittuja jääajoja.