Opiskelijakokemuksia

Kalenterin täydeltä kursseja

Kirjoittamista, kieliä, kuvataiteita ja kokkaamista – muun muassa näitä kaikkia on naantalilainen Outi Naantalin opistossa harrastanut.

– Kun opiston ohjelma julkaistaan kesällä netissä, käyn sen tarkasti läpi ja kahmin paperille kaikki mielenkiintoiset kurssit. Niistä sitten karsin itselleni realistisen määrän. Ensi vuonna haluaisin jatkaa italiaa ja joogaa, mutta myös musiikki ja kädentaidot kiinnostaisivat, Outi sanoo.

Naantalin opistossa harrastaminen merkitsee Outille ennen kaikkea viihdyttävää uuden oppimista ja virkistystä arkeen.

– Olen saanut opistosta monia käytännön taitoja, ja uusia ystäviäkin on tullut opiskelun myötä. Yksittäisistä kokemuksista mieleeni ovat jääneet muun muassa kuvataiteen kautta kirjoittaminen ja taidemuseoihin tutustuminen. Myös opiston järjestämä Jorma Uotisen valloittava luento teki lähtemättömän vaikutuksen, Outi kertoo.

Kivaa ja tavoitteellista kuvataideopiskelua

14-vuotias Aino on yksi Naantalin opiston lasten ja nuorten kuvataidekoulun nuorista taiteilijoista. Hän on käynyt kuvataidekoulussa viisivuotiaasta saakka.

– Tämä on kiva harrastus, ja meillä on ryhmässä hyvä henki. Piirrämme, maalaamme, teemme savitöitä ja nyt keväällä valmistimme esimerkiksi seinäkalenterin. Kotona piirrän paljon, tällä hetkellä teen mieluiten lyijykynäpiirroksia, Aino kertoo.

Myös Ainon äiti Maria on ollut tyytyväinen kuvataidekoulun toimintaan. 

– Aino lähtee sinne aina iloisena ja palaa kotiin tyytyväisenä. Kuviskoulun kevätnäyttelyssä oli esillä upeita töitä, ja sielläkin näki, että opetus on laadukasta. Myös Ainon isosisko kävi aikoinaan opiston kuvataidekoulussa, ja meillä on kotona esillä tyttöjen hienoja töitä, Maria sanoo.

Maria on itsekin osallistunut Naantalin opiston kursseille.

– Olen peruskoulun kuviksen opettaja ja olen päivittänyt työhön liittyvää osaamistani opistossa. Esimerkiksi opiston grafiikan kurssista oli minulle paljon hyötyä. 

Määrätietoisesti uutta oppimassa

Eläkepäiviään viettävät naantalilaiset Tuija ja Esa ovat olleet mukana lukemattomilla Naantalin opiston kursseilla aina 1980-luvulta lähtien. Molemmilla on palava halu oppia koko ajan jotain uutta, ja opisto on tarjonnut tähän monipuoliset mahdollisuudet. 

Minulla pitää olla aina tavoitteita ja suunnitelmia. Haluan opiskella joka vuosi jonkin uuden taidon – se voi olla vaikkapa jokin kieli tai käsityötaito, Esa kertoo. 

Esa ja Tuija ovat intohimoisia Italian-matkaajia, ja niinpä viime vuosina erityisen tärkeiksi ovat tulleet yhteiset italian kielen opinnot. Viimeisimmillä reissuilla tavoitteena on ollut pärjätä maan omalla kielellä – ja toki määrätietoinen pariskunta on tässä onnistunutkin.

Esa ja Tuija kehuvat opiston italian opetusta: 

– Tunneilla on hauskaa ja ilmapiiri on rento ja rohkaiseva. Oppimisen ilo on vahvasti mukana, he toteavat. 

Muistoja Naantalin opistolta siis riittää: Tuija kertoo pukuompelukurssin ihanan kannustavasta opettajasta ja Esalle erityisen tärkeänä tulee mieleen kondiittorin pitämä leivänleipomiskurssi.

Eipä siis epäilystäkään, etteikö Naantalin opiston opinto-ohjelmaa luettaisi pariskunnan kodissa tarkasti myös tulevina vuosina. 

Joogaaminen ja laulaminen tuovat iloa arkeen

Merimaskulaisen Janin viikkoon mahtuu maanantaisin mieskuorolaulua ja keskiviikkoisin äijäjoogaa. Jani on laulanut Naantalin opiston mieskuoro Laulumiesten riveissä jo muutaman vuoden ja opiston äijäjoogassakin on tullut vetreydyttyä jo pitemmän aikaa. 

Harrastuksilla on Janille iso merkitys. 

– Iloinen seura, uudet ystävät, laulamisen tuottama mielihyvä, Jani listaa itselleen tärkeitä asioita.

Opiston mieskuoron toiminta on aktiivista, ja kuoro esiintyy pitkin vuotta monissa erilaisissa tilaisuuksissa. 

– Viime kesänä pääsimme vastaanottamaan Naantaliin saapuvaa presidenttiparia ja tällä hetkellä valmistaudumme kuoron 40-vuotisjuhlakonserttiin, Jani kertoo.

Jani sanoo odottavansa joka syksy opiston uutta kurssiohjelmaa. 

– Kurssit ovat mielenkiintoisia ja valikoima on monipuolinen – jokaiselle on tarjolla jotakin. Opiston opettajat ovat ammattitaitoisia ja kurssit edullisia. Itse jatkan kuoroa ja joogaa, ja jos aikataulu sallii, niin jokin uusikin kurssi olisi mukava aloittaa.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Koulutus
Vapaa-ajan palvelut