Pieni teko, parempi Naantali

.

Sinäkin voit olla jonkun sankari – millainen on sinun pieni tekosi?

Naantalissa oli käynnissä 14.11.–14.12.2019 Pieni teko, parempi Naantali -kampanja, jonka tavoitteena oli kerätä tuhat pientä tekoa kiusaamisen ehkäisyksi. Kampanjan arkoituksena oli rakentaa yhteisöllisyyttä Naantalissa.

Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin. Ihmiset ovat toinen toisilleen tärkeitä, ja hyvää ja laadukasta kohtaamista tarvitaan. Yhdessä voidaan edistää parhaiten kiusaaminen ehkäisyä – se ei ole vain yksittäisen henkilön tai tahon asia.

Pieni teko, parempi Naantali -kampanjan suojelijoina toimivat Turun yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessori, yksinäisyystutkija Niina Junttila ja Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Kampanjassa olivat mukana varhaiskasvatuksen ja koulujen kautta lapset ja nuoret, mutta myös aikuiset, yhdistykset, seurat ja yritykset oli haastettu mukaan osallistumaan. Pienet teot voivat olla hyvin yksinkertaisia, esimerkiksi toisen huomioimista ja mukaan ottamista.

Vaikka kampanja onkin päättynyt, kannustamme kaikkia tekemään pieniä, hyviä tekoja toistemme hyväksi!

Verkkosivujen kautta pienen teon kertoneiden ja arvontaan osallistuneiden vastaajien kesken arvottiin Pieni teko -lahjakortti eli Sauna ja pizza -lahjakortti kahdelle Naantalin kylpylään (sis. sauna- ja allasparatiisin käytön sekä vapaavalintaiset pizzat Tammikellarissa). Naantalin kylpylä on osallistunut Pieni teko, parempi Naantali -kampanjaan lahjoittamalla lahjakortin.

Naantalilaisten pieniä tekoa

Millaisiin pieniin tekoihin naantalilaiset ryhtyivät kampanjan innoittamina? Nostamme verkkosivujen kautta kerrottuja pieniä tekoja esiin näille kampanjan verkkosivuille. Pienen teon yhteydessä julkaistaan kertojan jättämä nimimerkki sekä ikä.

Apua tutuille ja tuntemattomille

Autoin enoani keittämään kahvia.
– Amanda, 5

Autoin mummoa jäisessä mäessä. Kysyin voinko auttaa, kun hän ei päässyt eteenpäin. Otin sitten mummon käsikynkkään ja mentiin yhdessä.
– Liisa, 27

Olin lähdössä isojen ostosten kanssa kävellen kaupasta, kun naapurini tarjosi minulle ystävällisesti kyydin autolla kotiin. Se oli iso ja ilahduttava pieni teko. Kiitos!
– Tuula

Sain Naantalin tietokonepalvelusta erinomaista palvelua. Kovalevyn rikkotuessa menetetty Office paketti pystyttiin palauttamaan. Itse en olisi sitä koskaan pystynyt ratkaisemaan. Huippupalvelua ja erinomaista asiantuntemusta! Olen kiitollinen!
– Riitta, 55

Vein äidin kuukauden vuodeosastojakson jälkeen suoraan talvitakkiostoksille. Sitä silmien loistetta kun juuri sellainen löytyi kun hänellä oli mielessä.
– Äidin tyttö

Naantalin vuoropäiväkodissa lapset ovat tehneet muun muassa seuraavanlaisia pieniä tekoja: Lapsi on auttanut kaverille hanskat käteen, auttanut siivoojaa siivoamisessa, nostanut aikuisen ylös, ottanut kaverin mukaan leikkiin, auttanut lahkeiden laitossa, antanut keinussa vauhtia toiselle ja auttanut vaatekorin toiselle hyllylle.
– Josefina

Siivoan joka päivä luokkani kanssa jälkemme Suopellon koulussa, keräämme roskat, ettei siistijöillä ole ylimääräistä työtä.
– Sari

Lupauduin puistotutun äidin lapselle varahoitajaksi, jos äidin tarvitsee lähteä Tyksiin synnyttämään. Lapsen isä oli reissutöissä toisella paikkakunnalla ja mummit tunnin ajomatkan säteellä perheestä.
– Salla, 44

Vilho oli unohtanut välkän jälkeen kengät keskelle eteisen mattoa. Minä pistin Vilhon kengät paikoilleen.
– Ilmari, 7

Löysin tieltä kukkaron jossa oli rahaakin ja tärkeitä kortteja. Sain toimitettua sen omistajalleen muiden avustuksella. Hämmästykseni oli todella suuri kun sain upean kukkalaitteen kiitoksena kukkaron omistajalta! Rehellisyys palkitaan aina!
– "Mummeli", 72

Sain muistikaverin ja oltiin Akselissa kahvilla. Ihanaa, kun on vapaaehtoisia, jotka meitä ilahduttavat.
– Otto

Päiväkotiryhmässä, jossa on 3–5-vuotiaita lapsia, on lohdutettu kaveria, kun häntä harmitti, otettu kaveri mukaan leikkiin, siivottu omat leikit yhdessä kaverin kanssa, kuunneltu toista eikä puhuttu toisten päälle ja moikattu aamulla kaveria.
– Ryhmä: Mustikat ja Vadelmat, Suovuoren päiväkoti

.

Pieniä muistamisia

Nimipäivälahja yksinäiselle naapurille!
– Iloa päivään, 40

Aamulla tullessani luokkaan valmistelemaan tuntia (olen kieltenopettaja) minut yllätti taululle kirjoitettu ranskankielinen viesti. Tunnistin yllättäjät kahdeksi opiskelijakseni, sillä viestiin oli laitettu mukaan ranskankielinen huudahdussana, josta tiedän heidän pitävän. En opeta heitä juuri tällä hetkellä, joten oli mukavaa, että he olivat yllätyksekseni käyneet kirjoittamassa tämän pienen tervehdyksen luokkaani.
– Iloinen opettaja

Sain elämäni ensinmäisen joulukalenterin 44-vuotiaana.
– Niko, 44

Naantalin Hesburgerin nuori työntekijä tarjosi ilmaisen kahvin, vaikka ostosten summa ei siihen olisi oikeuttanut.
– Tiita, 55

Joulukorttipajassa askartelemani kortit lähtevät seurakunnan kautta yksinäisille vanhuksille.
– Joulupostia

Olen jo muutaman vuoden ajan vienyt naapurin nyt 85 vuotiaalle rouvalle kirjoja omista hyllyistäni noin kolmen viikon välein. Aina myös keskustelemme tuomistani kirjoista.
– Naapuriapua

Kaikki mukaan!

Tullin joulu tapahtuman innokkaat ja sydämmelliset vapaaehtoiset saavat vuosi toisensa jälkeen minut ilahtumaan. Siinä on jotain erityistä välittämistä ja yhteisöllisyyttä kun tehdään yhteistä joulua.
– Mukana tapahtumassa

Kerttu oli välkällä yksin liukumäessä. Menin Kertun luokse ja kysyin: "Mitä tehtäis?" Sitten leikimme hippaa ja laskimme liukumäestä. Kun Kerttu oli ylhäällä liukumäessä, hänen hanskansa putosi. Minä vein sen Kertulla takaisin suussani. Olin koira siinä leikissä.
– Vilho, 6

Puolustin työpaikallani kiusattua henkilöä ja pidän jatkossakin hänen puoliaan kiusaajia vastaan puolustaen ja tukien häntä.
– Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta, 55

Hain naapurin tytön mukaan pulkkamäkeen. Hän nautti siitä, kun sai laskea mäkeä pienen ystävän ja aikuisen kanssa. Kiitokseksi lapseni sai monet halit ja minä läpyn! Itselleni tuli valtavan hyvä mieli tästä!
– Naapuri

Olen ollut ystävällinen jokaiselle ja avulias. Minun seurakseni ollaan tultu syömään mikä on minua ilahduttanut.
– Pia, 39

Mukana myös yhdistyksiä ja muita tahoja

Sun City Sweets -muodostelmaluistelujoukkue menee sunnuntaina 8.12. Kuparivuorihallin yleisöluisteluun klo 10.10–12.10 auttamaan ja innostamaan pieniä luistelijoita.
– Sun City Sweets, Vg-62

Rippikoululaisten kanssa oli tällä viikolla tutustumistapaaminen, jossa yhtenä tehtävänä oli kätellä jokainen paikalla ollut. Kaikki 25 kätteli vuorollaan jokaisen pysähtymällä kohdalle, katsomalla silmiin ja esittäytymällä. Näin jokainen nuori tuli kohdatuksi ja kunnioitetuksi omana itsenään. Seurakunta pyrkii tuomaan hyvää mieltä kaupunkilaisille näin joulun aikaan myös mm. laulutervehdyksillä. Yksi näistä toteutuu perjantaina 13.12., kun diakoniatyöntekijöiden kvartetti Four Sisters käy laulamassa Sullekans ry:n ruokajaossa.
– Naantalin seurakunta

Naantalin VPK:n naisosasto lahjoitti 800 heijastinta kuntalaisille. Heijastimia jaettiin lokakuun pimeinä iltoina kauppojen edessä useampana iltana.
– Naantalin VPK:n naisosasto

llahduttaa voi monin pienin tavoin

.

Kreivinniityn päiväkodin lapsia kävi ilahduttamassa Aurinkosäätiön ryhmäkodin asukkaita ja leipomassa piparkakkuja. Lämmin mieli jäi kaikille.
– Jouluiloa

Maijamäen koulun ruokalanväelle kiitos. He tekevät aivan loistavaa kasvisruokaa opiskelijoille joka päivä. Kasvisruokaan on selvästi panostettu tänä lukuvuonna ja hienoa, että se on tarjolla jokaiselle opiskelijalle.
– Eeva

Tiistaina 3.12. kaksi eri Taimon koululaista tervehti minua aamulla reippaasti "Huomenta!" kävellessäni heitä vastaan pyörätiellä. En tuntenut heitä entuudestaan, mutta jatkoin matkaani hymyssä suin.
– Jalankulkija Soinisista, 30

Kummelin päiväkotiryhmä osallistui #pienitekoNaantali -kampanjaan tervehtimällä ryhmäkodin asukkaita laulamalla heille "Tuiki tuiki tähtönen" suomeksi ja ruotsiksi. Kuuntelijoita ilahdutettiin myös enkeli-suklaakonvehdilla.
– Birgitta , Anne-Mari + lapsiryhmä

Minä, vanha kitupiikki, asioin illalla paikallisessa marketissa. Olin tapani mukaan ottanut parhaan päivänsä nähneitä alennustuotteita (–30 %) . Menin kassalle. Viehättävä nuori naishenkilö kassalla kertoi minulle, että jos odotan kaksi minuuttia, niin saan tuotteista lisäalennusta. Kiertelin hetken kauppaa ja tasan klo 20.00 kaikui kuulutus: –60 prosentin lisäalennus merkityistä tuotteista. Voi miten mieltäni lämmitti kassahenkilön huomaavaisuus! Pieni teko ja hyvä mieli loppuillaksi!
– Roope

Videot

Kampanjan suojelija, yksinäisyystutkija Niina Junttila kertoo videolla, mikä merkitys yhteisöllisyydellä on ja mitä laadukas kohtaaminen on.

Millaisia pienet teot voivat olla? Katso videolta miten käy, kun kirjat leviävät keskelle koulun käytävää, lompakko unohtuu kotiin tai auto hyytyy keskelle tietä.


Kampanjan materiaali

Kampanjan materiaali on vapaasti eri toimijoiden käytettävissä.

Logot

Oranssi, transp. 300 dpi (png)
Turkoosi, transp. 300 dpi (png)

Oranssi tekstillä, transp. 300 dpi (png)
Turkoosi tekstillä, transp. 300 dpi (png)
Musta tekstillä, transp. 300 dpi (png)
Valkoinen tekstillä, transp. 300 dpi (png)

Oranssi tekstillä, vaaka, transp. 300 dpi (png)

Kaipaatko logoja eri väreissä tai tiedostomuodoissa? Ota yhteyttä viestintäassistenttiin.

Julisteet

Pieni teko Naantali -juliste, koululaiset (pdf)
Pieni teko Naantali -juliste, lapset (pdf)
Pieni teko Naantali -juliste, aikuiset (pdf)

Muu materiaali

Lehdistötiedote 16.12.2019
Lehdistötiedote 14.11.2019
Pieni teko Naantali -esittely (pdf)
Haastekutsu (pdf)
Varhaiskasvatuksen Pieni teko -passi (pdf)

Yhteystiedot

Varhaiskasvatusjohtaja
Organisaatio
Sivistyspalvelut
Yksikkö
Varhaiskasvatus
Matkapuhelinnumero
040 669 3926
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Sivistysvirasto, Tullikatu 11

Viestintäassistentti
Organisaatio
Hallintopalvelut
Yksikkö
Kaupunginkanslia
Matkapuhelinnumero
040 193 0633
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Kaupungintalo, PL 43

Asiasanat

Kasvatus ja koulutus
Koulutus