Kesäkuun esine 2023

mustavalkovalokuva, jossa uimaranta ja taustalla rakennus

Kesäkuun esineenä on valokuvia Tupavuoresta

Naantalin kylpyläelämä kaipasi 1910-luvulla piristysruisketta. Ratkaisuna oli uusi, muutaman kilometrin päähän keskustasta perustettava merikylpylä.

Tupavuoren Merikylpylää ryhdyttiin rakentamaan kesällä 1917, ja vuonna 1918 se oli jo toiminnassa. Alueella oli tarjolla monenlaista huvitusta – hiekkaranta, jossa oli puukelkalla laskettava liukumäki, paviljonki ja ravintola.

Merikylpylä toi mukanaan myös työtilaisuuksia naantalilaisille. Esimerkiksi liukumäkeä hoitivat naantalilaiset pikkupojat, jotka hinasivat kelkan kulloisenkin laskun jälkeen ylös.

Tupavuoreen johti aluksi rantaa pitkin kulkeva puistokäytävä, sillä autotie alueelle valmistui vasta vuonna 1926. Myös höyrylaivat liikennöivät Tupavuoreen kuljettaen kylpylävieraita Naantalin keskustasta merikylpylän hiekkarannalle ja ravintolaan.

Suuret suunnitelmat

Saman yhtiön uusi kylpyläparantola oli kylpylän ylilääkäri Kristian von Alftanin lempilapsi. Hänellä oli valmiina suunnitelmat modernille 5-kerroksiselle laitokselle, johon olisi mahtunut 120 potilasta. Piirustukset oli laatinut tunnettu viipurilainen arkkitehti Uno Ullberg.

Hanke kuitenkin kariutui tohtori Alftanin kuolemaan vuonna 1919, ja laajamittainen sanatoriosuunnitelma jäi toteutumatta.

Tupavuoren Merikylpylä ei muutenkaan koskaan saavuttanut toivottua tulosta. Taloudellista painetta lisäsi vielä kylpylän ravintolarakennuksen tulipalo vuonna 1926. Uusi, arkkitehti Gunnar Wahlroosin piirustusten mukaan tehty ravintolarakennus valmistui seuraavaksi kevääksi. Kylpylän toiminta kuitenkin päättyi kannattamattomana 1940-luvulla.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot