Lux Gratiae -tapahtuma 2023

Lux Gratiae -ilme 2023 ja logo

Lux Gratiae -tapahtuma valaisee Naantalia tuttuun tapaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna 27.-29.10.2023. Avauspäivä, perjantai-ilta on oikeata valon juhlaa, sillä silloin juhlistetaan osittain pihakaduksi muuntautunutta keskustan Tullikatua uuden kausivalaistuksen sytytyksellä. Tule katsomaan, miltä näyttää Tullikatu uudessa valossa!

Samalla reissulla kannattaa pyörähtää Kirkkopuiston kautta: Perjantaina illan pimetessä syttyy Kirkkopuistoon myös upea valoteos, jonka on suunnitellut valotaiteilija Antti Kulmala. Kirkkopuisto muotoutuu viikonlopun ajaksi ”metsän saliksi” valokruunuineen.

Lauantaina voi heittää viikonloppulenkin osallistumalla jokavuotiseen Jaakobin kävelyyn, joka starttaa Naantalin kirkolta jo klo 9.00. Kävelyreitti kulkee historiallista Jaakobin tietä Naantalista Rymättylään ja kilometrejä kertyy noin 25. Paluumatka Kanta-Naantaliin taittuu bussikyydillä.

Naantalin taidehuoneella uppoudutaan runoihin lauantaina klo 16, jolloin naantalilainen runoryhmä Sulkakynät esittää runojaan vuosien varrelta. Runot on koottu antologiaan, jonka julkaisua tilaisuudessa juhlistetaan.

Runoteema jatkuu laulun riemulla Naantalin kirkossa. Rajaton on Suomen tunnetuin ja pitkäikäisin a cappella -yhtye, joka tunnetaan erityisesti kekseliäästä ohjelmistostaan ja teknisestä taituruudestaan. Lauluyhtye on kysytty esiintyjä maailmalla, ja yhtye konsertoikin tiuhaan Suomen rajojen ulkopuolella. Yhtyeen joulukonsertit ovat suurelle yleisölle tuttuja, mutta syksyisissä tunnelmissa yhtyettä kuullaan harvemmin täällä kotimaassa.

Ohjelma

Perjantai 27.10. Valon juhlaa klo 19.30 Tullikadulla ja klo 20 Kirkkopuistossa

Naantalin Tullikatu on muutettu osittain pihakaduksi kävelijöiden ja pyöräilijöiden iloksi. Muutoksen yhteydessä suunniteltiin myös kadun valaistus uudelleen syys- ja talvikauden pimeyttä ajatellen. Perjantaina sytytetään loistoon Tullikadun niin sanottu kausivalaistus, jonka ideana on antaa Aurinkokaupungin loistaa myös pimeään aikaan. Tullikadun valaistus sytytetään klo 19.30. 

Kirkkopuistoon puolestaan on valotaiteilija Antti Kulmala rakentanut tunnelmallisen valoteoksen Lux Gratiae -tapahtuman ajaksi. Teoksen nimi on Tapion sali ja se tuo Kirkkopuistoon tänä vuonna taas vähän erilaisen tunnelman. Kirkkopuiston valoteos syttyy klo 20. Tervetuloa katsomaan upeaa valon juhlaa!

Valoteos pimeässä puistossa, kuva Rami Saarikorpi
Osa Antti Kulmalan valotaideteoksesta Tapion Sali, kuva Rami Saarikorpi

Lauantai 28.10. klo 9 Jaakobin kävely Naantalin kirkolta Rymättylän kirkolle

Perinteinen Jaakobin kävely starttaa lauantaina 28.10. klo 9.00 Naantalin kirkolta matkalle kohti Rymättylän kirkkoa. Matkaa kertyy noin 25 km. Reitti polveilee syrjässä valtaväylältä, jolloin kulkija voi ihailla syksyistä maalaisluontoa. Perillä Rymättylässä on seurakunta järjestänyt kahvitusta. Kävelijöille on tarjolla paluukuljetus n. klo 15.30. Ilmoittautumiset etukäteen 23.10.2023 mennessä osoitteeseen armonlaaksonvaeltajat@gmail.com Osallistumismaksu 10 €. 

Lauantai 28.10. klo 16 Runoryhmä Sulkakynät - runoja ja antologian julkistus

Naantalin Taidehuone, Mannerheiminkatu 5. Sulkakynät on runoharrastajista koottu itseohjautuva luovan kirjoittamisen ryhmä, joka on kirjoittamillaan vaikuttavilla runoilla esiintynyt eri tilaisuuksissa. Ryhmään kuuluvat Inkeri Ahlroth, Majvor Hellsten, Kirsi Kanerva, Outi Kattelus, Marketta Keihäs Marja Kouvo, Tuula Elisa Laakkonen, Jaana Nyrhinen, Anski Raunio, Janette Räikkönen ja Anne Sola. Vapaa pääsy

Lauantai 28.10. klo 19 Rajaton Syksy

Naantalin kirkko. Lauantai-iltana voi nauttia a cappella -musiikista Naantalin kirkossa maineikkaan lauluyhtye Rajattoman konsertissa. Konsertissa kuullaan yhtyeen uran varrelta poimittuja yleisön suosikkikappaleita sekä aivan uusia, muun muassa Edith Södergranin runoihin sävellettyjä lauluja. Tervetuloa konserttiin - ääni on Rajaton! Konsertin kesto noin tunnin, ei väliaikaa.

Essi Wuorela, sopraano
Aili Ikonen, sopraano
Soila Sariola, altto
Ahti Paunu, baritoni
Jussi Chydenius, basso

Liput: 38 € (A-hintaluokka), 20 € (näkyvyydeltä rajallinen B-hintaluokka). Opiskelijat ja alle 18-vuotiaat molemmissa kategorioissa puoleen hintaan. Lipunmyynti Rajattoman konserttiin lippu.fiNaantalin Seniorikortilla saat ovelta ostetusta lipusta 20 % alennusta.  

Lauluyhtye Rajaton
Lauluyhtye Rajaton, kuva Laura Malmivaara

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.

Lux Gratiae -tapahtuman järjestävät

  • Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut
  • Naantalin Musiikkijuhlat
  • Visit Naantali
  • Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry
  • Vallis Gratiae -yhdistys ry
  • Naantalin seurakunta
  • Rymättylän seurakunta.

Tapahtumaa tukee Naantalin Energia Oy.

Kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija
Organisaatio
Sivistyspalvelut
Puhelinnumero
02 4345 339
Matkapuhelinnumero
044 733 4566
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Sivistyspalvelut, Tullikatu 11