Vespersoitto

1920-luvun vespersoittaja kirkontornissa

Naantalin kesä alkaa viimeistään, kun iltavesper soi kirkontornista kesäkuun 1. päivänä klo 20.00 hiljentäen vierasvenesataman ja rannan ravintolat. Iltavesper soitetaan kolmeen suuntaan: ensin presidentille kohti Kultarantaa, sitten kaupungille ja lopuksi merelle. Vespersoitto jatkuu koko kesän, joka ilta klo 20.00, päättyen elokuun viimeiseen päivään.

Vesperperinteen historiaa

Trumpetilla soitettava vesper edustaa yhtä Naantalin vanhimmista yhtäjaksoisista kesäperinteistä. Iltavesper Naantalin kirkossa alkoi vuonna 1924 turkulaisen, Luonnonmaalla kesiään viettäneen, Julius Finnbergin aloitteesta. Hän kuvaili runollisesti vesperiä vuonna 1937:
 
”Luostarin ihanassa, kolmilaivaisessa kirkossa pitivät kaiken päivää keskeytymättä vuoroin nunnat, vuoroin munkit hartaudenharjoituksia. Joka kolmas tunti oli rukoushetki ja näistä hetkistä varmaan tunnelmallisin iltapäivän vesperlaulu, jota tavallaan muistuttaen vielä nytkin kesäisin joka ilta soi Naantalin kirkon tornista torvella soitettuna vesperlaulu, joskin tämä v:sta 1924 alkaen nyt edelleen Naantalissa jatkuva virrensoitto tällaisenaan ja lähtöisin protestanttiselta maaperältä, allekirjoittaneen Saksanmaan Hallesta v. 1907 opintomuistonaan tuomana ja tähän vanhaan luostarikaupunkiin vähitellen koteuttamana, tähän ympäristöön erikoisesti sopivana.”

Finnbergin aloitteesta Naantalissa järjestettiin 1920-luvun alussa Pyhä Birgitta vesper -tapahtuma, johon oli saatu esikuva oli Vadstenasta ja taloudellinen tuki toimittaja Amos Andersonilta. Tapahtumasta on muistona Jöns Budden muistokivi kirkon edustalla sekä kesäillan vespersoitto. Vespersoittajat ovat olleet kaupungin omia muusikoita. Heistä ensimmäinen (1924–1925) oli Helsingin kaupunginorkesterin sellisti Väinö Liimatainen.

Virsi jokaiselle viikonpäivälle

Vespervirsiä oli alun perin kahden viikon ohjelmisto, mutta 1940-luvulta alkaen se vaihtui soitettavaksi vain yhden viikon mukaisesti. Jokaiselle viikonpäivälle on omistettu oma virtensä: 

Sunnuntai: virsi 184, Mä kauniin tiedän kukkasen
Maanantai: virsi 571, Jo joutui armas aika
Tiistai: virsi 462, Soi kunniaksi Luojan
Keskiviikko: virsi 383 nykyisessä virsikirjassa, Nyt ylös vuoriin tiellä katseeni kohotan  
Torstai: virsi 459, Taivaat kaikki valtiaansa
Perjantai: virsi 478, Jos, Jeesus, Herrani, et pysy Luonani
Lauantai: virsi 377, Sun haltuus, rakas isäni

Järjestäjän yhteystiedot

Kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija
Organisaatio
Sivistyspalvelut
Puhelinnumero
02 4345 339
Matkapuhelinnumero
044 733 4566
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Sivistyspalvelut, Tullikatu 11