Näyttelymme

juhlallinen kattaus vanhoilla astioilla

Näyttelymme ovat kaksi- tai kolmikielisiä – voit tutustua niihin suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi uusimmissa on myös englanninkielinen teksti, vanhempiin on olemassa tiivistelmä englanniksi.

Pysyvät näyttelyt

Humpin talossa on kaksi pysyvää näyttelyä. 

  • Arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Pienoismalli esittelee elämää 1500-luvun naantalilaistalossa. 
  • Luostarin pienoismallin kautta voit tutustua elämään Naantalin luostarissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1443 palvelemaan tänne rakennettavaa birgittalaisluostaria.

Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Rauhallisessa interiöörissä voit tutustua entisajan elämään pikkukaupungissa. Pienoisnäyttelyssä kerromme Naantalin vanhasta kylpylästä ja kylpyläkaupungin elämästä. Näyttelyssä selviää myös, mitkä ovat Naantalin sukat ja millaiset ovat Naantalin nuket.

Lisäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia.

Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.

Vaihtuvat näyttelyt

Humpin teemanäyttely Peltiä ja posliinia, astioita moneen käyttöön luo katsauksen siihen, mitkä materiaalit ovat eri aikakausina olleet suosittuja astioiden ja taloustavaroiden valmistuksessa.

Varhaisina aikoina puu- ja savivadit sekä rautapadat olivat ruuanlaiton tärkeimpiä välineitä, kun taas teollistuminen toi mukanaan alumiinin, emaloinnin ja muita keksintöjä. Perusastiaston muodostavia lautasia, vateja, juoma-astioita ja maljoja tehtiin eri materiaaleista varallisuuden mukaan. Lasiin ja posliiniin oli pitkään varaa vain yläluokalla.

Peltiä ja posliinia on avoinna museon aukioloaikoina 16.5.-31.8. ja sen jälkeen syyskuusta eteenpäin klo 12-18 keskiviikkoisin 1.4.2024 asti.

 

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot