Esiintyjät

Konsertit ja esitykset

Lipunmyynti maksullisiin tapahtumiin

Maksullisten tapahtumien liput ovat myynnissä Visit Naantalin verkkokaupassa lipunmyynti visitnaantali.com. Lisätietoja antaa Visit Naantali: p. 02 4359800 tai info@visitnaantali.com.

Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemble: Fortuna desperata

Vokaaliyhtye Lumouksen ja Fioretto Ensemblen Fortuna desperata  on draamallinen konsertti, joka kutoo yhteen oikukkaan kohtalon ja keskiajan ruttoepidemioitten teemoja. Se peilaa ajankohtaisesti myös nykyiseen pandemiaan ja ihmisten kykyyn selviytyä ja löytää toivoa ja jatkuvuutta. Pandemioilla on ollut myös ratkaisevia vaikutuksia yhteiskuntiin: esim. feodalismin kukistumiseen ja keskiluokan nousuun.

Konsertin alkupuolen keskiössä on Fortuna desperata (Epätoivoinen kohtalo) -laulu, yksi renessanssiajan hiteistä, josta kuullaan erilaisia vokaali- ja instrumentaaliversioita. Konsertin jälkipuolen huipennuksena soi alankomaalaisen Rinaldo del Melin säveltämät, renessanssirunoilija Francesco Petrarcan ”Standomi un giorno...” eli kuusi väkevää tuhon näkyä runoelmasta rakastetulleen Lauralle, joka tiettävästi kuoli mustaan ruttoon 1300-luvun Avignonissa. Konsertin juonta kuljettaa näyttämötaiteilija Jukka Virtala. Hän käsittelee monologeissaan nykyisen pandemian ja ruttoepidemioitten aiheuttamaa kärsimystä sekä ihmisten toivoa ja selviytymiskeinoja poikkeusoloissa.

Konsertissa esiintyvät vanhan musiikin ekspertti Debra Gomez-Tapion luotsaamat, keskiajan ja renessanssin musiikkia esittävät Fioretto Ensemble ja Vokaaliyhtye Lumous. Lumouksessa laulavat sopraanot Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, altto Elina Aho-Kuusama ja baritoni Lauri Solin. Fiorettossa musisoivat Debra Gomez-Tapio, keskiaikainen ja renessanssiharppu, Janek Öller, nokkahuilut ja säkkipillit sekä Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet ja vasaradulcimer. Yhtyeitten toimintaa tukee Taiteen edistämiskeskus Taike.

Aika ja paikka: lauantai 27.8.2021 klo 19.00 (kesto n. 1 h) Naantalin luostarikirkko.  

Liput: 20 €. Vokaaliyhtye Luomus verkkokaupassa.

Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemblen jäsenet meren rannalla esiintymisasuissaan.
Vokaaliyhtye Lumous ja Fioretto Ensemble, kuva Aaro Aho.

Vox Silentii: Cantus sororum

Cantus sororum on sarja birgittalaissisarten lauluja 1400-luvun Naantalin luostarista. Ruotsalainen Birgitta Birgerintytär (1303‒1373) oli luostarijärjestön perustaja ja näkyjen näkijä. Hänet julistettiin pyhimykseksi 1391 ja nimettiin Euroopan suojeluspyhimykseksi 1999.

Birgittalaissisarilla oli oma erityisesti heitä varten tehty hetkipalvelusliturgia, jota kutsuttiin nimellä Cantus Sororum eli Sisarten laulu. Liturgia eteni viikkosyklinä eli samat laulut ja tekstit toistuivat viikosta toiseen samoina viikonpäivinä. Viikon aikana elettiin ja Marian silmin tarkasteltiin Kristuksen elämää, Marian elämää ja kärsimys- ja  pelastushistoriaa aina maailman luomisesta asti.

Vox Silentii (Johanna Korhonen ja Hilkka-Liisa Vuori) on vuonna 1992 perustettu lauluyhtye, joka on erikoistunut keskiaikaiseen kirkkolauluun. Cantus sororumin 210 laulusta duon äänitteillä vuosien varsilta on yli 50. Lisäksi Vox Silentii on tuottanut lauluista nuottikirjan Cantus sororum (2015).

Vox Silentii pyrkii äänenkäytössä laulutapaan, joka hyödyntää kirkon akustiikan ja sointitilan mahdollisimman täytenä. Laulussa käytetään sävelasteikkoja eli moodeja, jotka perustuvat pythagoralaiselle käsitykselle musiikista ja äänestä sekä yläsävelsarjaan pohjautuvalle viritykselle. Pyhän Birgitan toiveiden mukaan lauluja tulisi laulaa nöyrällä mielellä, täydestä sydämestä ja palavalla halulla. Naantalin kirkossa laulettaessa voidaan ajatella, että juuri nämä seinät muistavat nämä laulut sisarten laulamina vuosisatojen takaa. Rukous saa jatkua.

Aika ja paikka: sunnuntai 28.8.2021 klo 16.00 (kesto n. 1 h) Naantalin luostarikirkko.

Liput: 15 €. Vox Silentii verkkokaupassa.

Vox Silentii -duo, kuva Heikki Tuuli
Vox Silentii, Hilkka-Liisa Vuori (vas.) ja Johanna Korhonen, kuva Heikki Tuuli

Pieniä paheita, suuria syntejä Aurinkokaupungissa -opastuskierros

Naantalin oppaat johdattavat kuulijan Aurinkokaupungin pimeämmälle puolelle. Kierroksella sukelletaan historiaan, esimerkiksi luostariajan synteihin ja uuden ajan markkinahumuun. Millaisia syntejä ja paheita Naantalissa on harrastettu sekä miten niitä on valvottu? Rangaistuksiakin on näistä seurannut, mutta millaisia? Koska kierroksella kerrotaan paheista laidasta laitaan, sitä ei suositella lapsille.

Reitti kulkee Vanhassakaupungissa ja sen kesto on noin 1,5 h,  lähtöpaikka on Visit Naantalin edessä.

Aika ja paikka: lauantai 27.8. klo 17.00 ja sunnuntaina 28.8. klo 14.30 Vanhassakaupungissa.

Liput: 15 €. Pieniä paheita, suuria syntejä -opastus verkkokaupassa.

Maksuton ohjelmisto

Kirkkopuistoon saapuu lauantaina klo 11 alkaen keskiajan elävöittäjäryhmiä, joiden puuhia voi seurailla koko päivän aina iltaan asti. Paikalla on käsityöläisnäytöksiä ja keskiaikaisia aseita ja pelejä, joissa voi testata omiakin taitoja.

Leikariyhtye Räikkä viihdyttää festivaaliväkeä esittämällä suurimpia hittejä suoraan 1100-1500-luvulta. Esitykset parin tunnin välein lauantaina klo 12, 14 ja 16.

Iloisen Joutsenen kymmenhenkinen, useissa keskiaikatapahtumissa kiertänyt elävöittäjäryhmä, jonka teltoilla pääsee seuraamaan keskiajan arkipuuhia, kuten ruuanlaittoa sekä käsitöiden tekemistä. 

Iloisen joutsenen elävöittäjäryhmä
Iloisen joutsenen elävöittäjäryhmä

Historian elävöitysseura Elävä Keskiaika ry esittelee toimintaansa käsitöiden, pelien ja laulun voimalla, tule tutustumaan meihin!

Keskiaikaisia pelejä pelaamassa tyttö ja poika keskiaika-asuun pukeutuneen naisen kanssa.
Elävä keskiaika -elävöittäjäryhmä

Kirkkopuistosta kuuluu myös miekkojen kalistelua sekä hyväntahtoisen taistelun ääniä. Warusseppäin kilta esiintyy elävöittämällä keskiajan tapoja ratkaista erimielisyyksiä senaikaisin asein. Warusseppäin Killan teltalla saat tietoa keskiaikaisista aseista, haarniskoista sekä sotataidoista keskiajan Suomessa. Festivaalin aikana Warusseppäin killan miekkailijat esiintyvät kolme kertaa (la klo 15 ja 17.30 ja su klo 14) antaen yleisölle maistiaisia keskiajan taistelutaidoista.

Keskiaikatapahtumassa kaksi haarniskaan puettua taistelijaa miekkailee.
Warusseppäin killan taistelijat esiintyvät, kuva Tapani Teittinen.

Naantalin luostari oli tunnettu yrttipuutarhastaan. Tutkija, FM Ilari Aallon yrttikojulla saat paljon mielenkiintoista yrttitietoutta luonnonyrteistä ja kasveista, joita mm. luostarin puutarhassa kasvatettiin.  

Birgittalaisveli Naantalin luostarikirkon kiviseinän edessä.
Birgittalaisveli, kuva: Elina Helkala

Naantalin oppaiden opaskojulla luostarikirkon luona voit kysyä tietoja keskiajan Naantaliin liittyen lauantaina ja sunnuntaina. Oppaiden keskiajan Naantaliin ja luostarikirkon historiaan liittyvät opastukset lauantaina ja sunnuntaina tasatunnein klo 12-14. 

Naantalin museon Humpissa FT Mikko Kauko luennoi munkkiveli Jöns Buddesta, joka oli tuottelias kääntäjä Naantalin luostarissa 1400-luvulla. Hän käänsi tekstejä latinasta ruotsiksi. Kauko on väitellyt Jöns Buddesta ja hänen käännöksistään Turun yliopiston Pohjoismaisten kielten oppiaineeseen.

Filosofian tohtori Mikko Kauko.
Filosofian tohtori Mikko Kauko.

Kirkon edustalla tanssitaan ja nautitaan Turun keskiaikaseura Unikankareen tanssijoiden keskiaikaisista tanssiesityksistä lauantaina ja sunnuntaina. Yleisölläkin on mahdollista päästä mukaan keskiaikaisten tanssien pyörteisiin Unikankareen teltalla, jossa voit samalla saada tietoa keskiaikaharrastuksesta. Unikankareen tanssiesitykset lauantaina klo 13 ja 17 sekä sunnuntaina klo 13. 

Kirkkopuistossa raikavat keskiaikaiset sävelet, kun Härkätien Leikarit pääsevät vauhtiin esityksessään. Härkätien Leikarit on keskiaikaista musiikkia soittava suosittu, useissa keskiaikatapahtumissa esiintynyt viisihenkinen yhtye, jonka ohjelmisto koostuu keskiaikaisesta markkinamusiikista ympäri Eurooppaa. Viihdyttävään esitykseen kuuluu myös jonglöörausta. Leikarit esiintyvät sunnuntaina klo 12 ja klo 15. 

Muusikot Härkätien leikarit -yhtyeestä ryhmäkuvassa.
Härkätien leikarit, kuva: Joonas Purastie

Lapsille on luvassa omaa ohjelmaa lauantaina ja sunnuntaina klo 11-16 Kirkkopuistossa paviljongin edessä olevalla nurmialueella. Lapset pääsevät leikkimään perinneleikkejä, tekemään keskiaikaisia nahkakäsitöitä sekä kirmaamaan keppihevosradalla Naantalin 4H-yhdistyksen nuorten ohjaamina. Kuka saakaan palkinnoksi luostarimerkin keppariradalla?

Elokuisen lauantai-illan hämärtyessä festivaaliyleisö pääsee ihailemaan tulitaide-esityksiä. Turun ammattikorkeakoulun sirkuslinjan esiintyjät luovat tulella huimia efektejä pimeässä illassa. Esitys alkaa klo 21.30 ja kestää puoli tuntia.

Mukana Naantalin kaupungin sekä Visit Naantalin järjestämillä Luostaripäivillä on myös Naantalin teatteri Vanhassakaupungissa kiertelevine historiallisine hahmoineen.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet
Vapaa-ajan palvelut