Trumputtaja

Pappa Lindwall

"Porvarit, karvarit, kokkon, kokkon, tätä kattu, tätä kattu, tän tän tän!"

Entisaikoina kaupungin kuulutuksia julisti rummuttaja, naantalilaisittain trumputtaja. Rummunlyönnein julistettiin joulurauha, markkinarauha ja rukouspäivärauha, ilmoitettiin huutokaupoista, palotarkastuksista, markkinoista ja henkikirjoituksista. Lisäksi tätä tapaa käyttäen kutsuttiin porvarit raastupaan kokouksiin ja yksityisiäkin henkilöitä tiedotettiin asioista. 

Naantalin kaupungin viimeinen virallinen trumputtaja oli sepänpoika Edvard Wilhelm Lindwall, joka otettiin kaupunginpalvelijaksi vuonna 1887. Lempinimellään tunnettu ”pappa Lindwall” trumputti ilmoituksia knallissaan 1920-luvulle, eläkeikään asti.

Tämän päivän trumputtaja

Kaupungin virallisen trumputtamisen lopettamisen jälkeen rumpu hiljeni, kunnes taiteilija Tapani Kiippa elvytti perinteen vuonna 1974. Silloin rumpu pärisi vain heinäkuussa ja yleisötilaisuuksissa.

Vuodesta 2008 lähtien trumputtaja on ollut taas äänessä kesäkuukausina Vanhassakaupungissa rannan alueella. Nykyään hän kehottaa läsnäolijoita hiljenemään kirkontornista soitettavaa vesperiä varten. Lisäksi trumputtaja esiintyy kaupungin juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa, esimerkiksi joulurauhan julistuksessa.