Näyttelymme

Vanhassa tuvassa etualalla olkia käsittelevä miesnukke ja taustalla tyttönukke kurkkii

Näyttelymme ovat kaksi- tai kolmikielisiä – voit tutustua niihin suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi uusimmissa on myös englanninkielinen teksti, vanhempiin on olemassa tiivistelmä englanniksi.

Pysyvät näyttelyt

Humpin talossa on kaksi pysyvää näyttelyä. 

  • Arkeologianäyttelyssä kerrotaan Naantalin varhaisimmasta historiasta ja esillä on kaivauslöytöjä sekä vanhastakaupungista että kirkon ympäristöstä. Pienoismalli esittelee elämää 1500-luvun naantalilaistalossa. 
  • Luostarin pienoismallin kautta voit tutustua elämään Naantalin luostarissa. Kaupunki perustettiin vuonna 1443 palvelemaan tänne rakennettavaa birgittalaisluostaria.

Hiilolan taloon on sisustettu 1800-luvun lopun porvariskoti. Rauhallisessa interiöörissä voit tutustua entisajan elämään pikkukaupungissa. Pienoisnäyttelyssä kerromme Naantalin vanhasta kylpylästä ja kylpyläkaupungin elämästä. Näyttelyssä selviää myös, mitkä ovat Naantalin sukat ja millaiset ovat Naantalin nuket.

LIsäksi Hiilolassa on esillä Naantalin Taidemuseon Kannatusyhdistyksen Naantalin museolle lahjoittama kokoelma Naantali-aiheisia maalauksia.

Sau-Kallion talo puutarhan perällä esittelee käsityöläisperheen vaatimattomampaa elämää.

Vaihtuvat näyttelyt

Humpissa avattiin 15.5.2021 teemanäyttely ”Kesämuotia kylpyläkaupungissa”. Näyttely esittelee kesäistä muotia kylpylän toiminta-ajalta vuosien 1863–1963 väliltä. Mukaan on valittu sekä tavallisia kesäasuja että juhlavampia vaatteita. Kesävieraiden mukana Naantaliin saatiin tuulahduksia suuren maailman muodista. Suomalainen herrasväki sekä vieraat Venäjältä, Ruotsista ja mm. Saksasta toivat väriä katukuvaan. 

Jatkuvasti uusiutuva muoti toi jokaiselle vuosikymmenelle muutoksia vaatteisiin. Helma vuoroin piteni ja lyheni, kapeni ja leveni. Joskus muotia oli kapeat hihat, joskus suuret pussihihat. Vaihtelua oli myös asusteissa kuten hatuissa. "Kesämuotia kylpyläkaupungissa" on avoinna keskviikkoisin klo 12-18 koko talven ajan.

Hiilolan joulunäyttelyn nimi on "Täti Mirabeaun joulu". Näyttelyssä palataan Zacharias Topeliuksen tarinan kautta 1860-luvulle ja joulunviettoon hämäläisessä kartanossa. Jouluista tunnelmaa huokuvien kuvausten myötä sivutaan myös Topeliuksen ajan arvoja ja ajatuksia. Näyttely on avoinna 27.11.–19.12. lauantaisin ja sunnuntaisin sekä 26.–30.12.2021. joka päivä klo 11-15.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot