Lokakuun esine 2019

Naantalin museon lokakuun esine on tällä kertaa yli 100 vuotta vanha valokuva nykyisestä ydinkeskustasta. Kuva on ajankohtainen, sillä maisema muuttaa jälleen kerran muotoaan. Kadonneet ovat linja-autoasema, kotoisemmin ”bunkkeri” ja taksiasema. Vanha rukoushuone katoaa ja tilalle nousevat ”Victoria” ja ”Estelle”. Nykyaika on tullut Naantaliin.

Bunkkeri

Kuvan tyttöset kävelevät suunnilleen tulevan Bunkkerin paikkeilla, ehkä hieman ylempänä. Sekä pienen puistikon paikkeilla, jossa kerran oli pyöreä kioski. Kioski lähti, Bunkkeri jäi.

Sanotaan että Bunkkeri rakennettiin aikoinaan väliaikaiseksi, kun se valmistui vuonna 1966. Monta ravintolayrittäjää on rakennuksessa työskennellyt. Kuuluisin lienee Hesburgerin perustanut Heikki Salmela, jonka grilli sijaitsi Bunkkerissa 1960-luvulla. Viimeisempänä Grilli-Kahvila Ulla-Maarit, jonka makkaraperunoita muistellaan kaiholla.

Vanha rukoushuone, sitten seurakuntakoti, nyt vapaa-aika tulli

Vasemmassa reunassa oleva rakennus on vanha rukoushuone, joka nykyisin toimii Vapaa-aikatullin nimellä. Rakennus on muistomerkki hengellisen herätyksen, ns. Hannulan herätyksen aallosta, joka leimasi voimakkaasti 1800- ja 1900-luvun vaihdetta Turun seudulla. Frans Willehard Hannula (1855-1914) oli suomalainen lähetyssaarnaaja, joka toimi Pohjois-Namibiassa ja sen jälkeen vuodesta 1894 eteenpäin Suomen Lähetysseuran tehtävissä kotimaassa.

Frans Hannulan nuorempi veli, Edward Hannula toimi samoina vuosina Naantalin kirkkoherrana. Hänen toimestaan perustettiin Naantaliin Rukoushuoneyhdistys, joka rakennutti Naantalin rukoushuoneen v. 1899. Rukoushuoneesta muodostui naantalilaisille hyvä kokoontumispaikka. Siellä kokoontuivat mm pyhäkoulu, pakanalähetysompeluseura ja kristillinen työväenyhdistys.

Historiansa aikana talossa on tapahtunut monenlaista. Siellä on vietetty häitä ja hautajaisia, käyty rippikoulua, kerhoiltu, opiskeltu, siellä on ollut myyjäisiä ym. Rakennus on ollut myös Naantalin teatterin koti. Vapaa-aika tullissa on järjestetty iltapäiväkerho- ja nuorisotoimintaa, kahvilatoimintaa ja koulutustilaisuuksia.

Nyt rakennus on tullut tiensä päähän ja se puretaan.

Asemapäällikön talo, nykyisin vuorohoitokoti

Rakennuksen on arvioitu valmistuneen 1890–1901. Siinä on toiminut vanhainkoti, myöhemmin rautatieläisten sekä asemapäällikön asuntoja. Tämän jälkeen siinä on toiminut mm. kansalaisopisto ja sähkölaitoksen toimitiloja. Taloon osui sodassa 1939 pommi, tuhoten talon osittain ja haavoittaen silloisen asemapäällikön tytärtä.

Tällä hetkellä talo on vuorohoitopäiväkodin käytössä. Siellä annetaan ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa lapsille, joiden molemmat vanhemmat ovat työssä.