Ohjeita Ukrainasta Naantaliin saapuville ja heitä auttaville

Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen – Instructions on arriving in Finland from Ukraine

In Ukrainian: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії (migri.fi)

Ukrainasta Suomeen saapuneet voivat oleskella Suomessa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Oleskelulupaa voi myös hakea työn tai perhesiteen perusteella. Maahanmuuttovirasto on koonnut sivuilleen tietoa ja toimintaohjeita Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia saapuneille.

Suomeksi: Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen (migri.fi)

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille – Temporary protection for those fleeing Ukraine

In Ukrainian: Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні (migri.fi)

Maahanmuuttovirasto suosittelee ukrainalaisia hakemaan tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua jaetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Hakemus on ilmainen.

Tilapäistä suojelua saavilla on oikeus:

  • välittömästi tehdä työtä,
  • halutessaan järjestää asumisensa itse tai asua vastaanottokeskuksessa,
  • saada terveydenhuollon ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluita,  
  • välttämättömään toimeentuloon

Aiheesta lisää Maahanmuuttoviraston sivuilla, suomeksi: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille (migri.fi)

Lounais-Suomen poliisi on keskittänyt turvapaikan ja tilapäisen suojelun haut Raision poliisiasemalle (Nallikatu 8, Raisio). Poliisin sivuilta tietoa turvapaikanhakijoille.

Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan – Social security rights of persons arriving in Finland from Ukraine

In Ukrainian: Права на социальное обеспечение лиц, прибывающих в Финляндию в связи с текущей ситуацией в Украине (kela.fi)

Suurinta osaa Kelan etuuksista voi saada vasta, jos henkilö aikoo oleskella Suomessa vakinaisesti. Oikeus etuuksiin voi syntyä myös työnteon perusteella. Joissakin tilanteissa henkilöllä voi kuitenkin olla oikeus välttämättömään toimeentuloon. Lisäksi jokaisella on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon Suomessa. Turvapaikanhakijoiden toimeentulosta ja terveyspalveluista vastaa vastaanottokeskus.

Aiheesta Kelan sivuilla, suomeksi: Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan (kela.fi)

Turun seudun joukkoliikenteessä matkustaminen Ukrainan passilla – Turku region public transport offers free travel for holders of Ukrainian passports

In Ukrainian: У громадському транспорті регіону Турку можна подорожувати по українському паспорту (foli.fi)

Voimassa olevalla Ukrainan passilla voi matkustaa Turun seudun joukkoliikenteessä keskiviikosta 9.3. alkaen 30.4. asti. Passia näyttävä matkustaja ei tarvitse muuta lippua. Myös poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston (Migri) myöntämällä passin haltuunottotodistuksella pääsee matkustamaan.

Aiheesta lisää Fölin sivuilla, suomeksi: Turun seudun joukkoliikenteessä voi matkustaa Ukrainan passilla (foli.fi)

Apua ja tukea – Help and support in crisis

In Ukrainian: Ви перенесли психологіч ну травму (redcross.fi)

In Russian on Mieli website.

Mieli ry Crisis Helpline in English

The Crisis Helpline offers help in Arabic and English via telephone on 09 2525 0113 and on WhatsApp on 040 195 8202. You can call us anonymously and confidentially.

Opening hours

  • Mondays and Tuesdays 11 am-3 pm,
  • Wednesdays 1 pm-4 pm and 5 pm-9 pm,
  • Thursdays 10 am-3 pm.
  • Fridays 9 am – 1 pm on 09 2525 0112.

More information in English on Mieli website.

A guide: You have been through a traumatic experience (redcross.fi)

Mieli ry:n Kriisipuhelin 24/7

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä suomeksi numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Lisätietoa Mieli ry:n sivuilta.

Miten puhun sodasta nuoren kanssa? (mieli.fi)

Ukrainasta saapuvien mukana kulkevat lemmikkieläimet – Pets traveling with refugees from Ukraine

In Ukrainian:

In English:

Ukrainasta tulevan lemmikinomistajan tulee noudattaa Ruokaviraston antamia ohjeistuksia eläinten tuomisesta. Poikkeuksellisissa olosuhteissa omistajansa kanssa matkustavat lemmikit Ukrainasta tai pakottavasta tilanteesta johtuen Venäjältä voivat tulla Suomeen ilman ennakkohakemusta tai lupaa.

Aiheesta Ruokaviraston sivuilla, suomeksi: Ukrainasta sotaa pakenevien Suomeen saapuvien henkilöiden mukana kulkevat lemmikkieläimet (ruokavirasto.fi)

Koirat saavat ekinokokkilääkityksen rajalla. Muut velvoitteet lemmikin omistajan on hoidettava eläinlääkärin vastaanotolla kolmen vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta. Valvontaeläinlääkäri siruttaa ja rokottaa lemmikkejä, joiden omistajat eivät itsenäisesti pysty huolehtimaan asiasta. Naantalissa valvontaeläinlääkärinä toimii Turun valvontaeläinlääkäri: Tietoa maahantulovaatimuksista ja valvontaeläinlääkärin yhteystiedot (turku.fi)

Ohjeet lemmikkien eristämiseen Suomeen saapumisen jälkeen: Koirien, kissojen ja frettien eristysohje erityistilanteessa (ruokavirasto.fi)

Ilmoita Maahanmuuttovirastolle etukäteen Ukrainasta saapuvien kuljetuksista

Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.

Aiheesta lisää: Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon (migri.fi)

Miten voin auttaa kuntalaisena ukrainalaisia?

Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille, jotka kykenevät toimittamaan avun perille keskitetysti ja myös arvioimaan avun tarpeen paikan päällä. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata.

Suomen Punainen Risti on perustanut Maahanmuuttoviraston pyynnöstä avuntarjoajille valtakunnallisen infopisteen, joka vastaa kysymyksiin ja kokoaa tietoa ihmisten tarjoamasta avusta. Tietoa kerätään, jotta apu saadaan organisoitua tehokkaasti vakiintuneiden toimijoiden kautta.

Ilmoita tarjoamastasi avusta (punainenristi.fi)

Sisäministeriö on koonnut lisää ohjeita avun tarjoamisesta sivuilleen: Avun tarjoaminen ukrainalaisille (intermin.fi)

Miten ukrainalaisten asuminen on järjestetty?

Turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua hakevien ja saavien majoittamisesta vastaa Maahanmuuttovirasto vastaanottokeskuksissa. Halutessaan majoituksen voi myös järjestää itse.

Jos haluat tarjota majoitustiloja, voit ilmoittaa siitä lomakkeella Punaiselle Ristille, joka ohjaa tiedon alueellisille toimijoille: Ilmoita tarjoamastasi avusta (punainenristi.fi)

Lisää tietoa Maahanmuuttoviraston sivuilla

Usein kysytyt kysymykset ja niihin vastaukset ukrainalaisten tilanteesta Suomessa - migri.fi

Sosiaalipalvelut - Social Services - Соціальні послуги

Naantalin kaupungin sosiaalipalveluissa voit ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijä Ritva Vahanteeseen, puh. 050 339 0569 tai sähköpostitse: ritva.vahanne@naantali.fi tai sosiaaliohjaaja Veera Kyyhkyseen, puh. 040 121 7181 tai veera.kyyhkynen@naantali.fi. Molempien puhelinaika on arkisin klo 9–10, jolloin työntekijät tavoittaa parhaiten. Sosiaalipalveluiden työntekijät antavat ohjausta ja arvioivat tarvittaessa tuen tarvetta.

Sivistyspalvelut Ukrainasta saapuneille - Educational services 

Varhaiskasvatus – Early  childhood education and care (ages 0–6)

Varhaiskasvatuspaikan saamiseksi tulee olla yhteydessä varhaiskasvatuksen esimies Ritva Parviaiseen, puh. 050 361 5352 tai sähköpostilla ritva.parviainen@naantali.fi.

Perusopetus – Primary education (ages 7–15)

Perusopetuspaikan saamiseksi tulee olla yhteydessä johtava rehtori Vesa Maliniin, puh. 044 533 4368 tai sähköpostilla vesa.malin@naantali.fi

Etsivä nuorisotyö – Outreach youth work (ages 15–29)

Etsivä nuorisotyö auttaa nuoria silloin, kun elämässä tulee vastaan asioita, joista ei pääse yksin eteenpäin. Nuoret, jotka ovat jääneet tai jäämässä palveluiden ulkopuolelle, voivat ottaa yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijään. Mietimme yhdessä nuoren kanssa, mitä vaihtoehtoja hänen tilanteessaan on.

Etsivään nuorisotyöntekijään voi ottaa yhteyttä esimerkiksi nuori itse, vanhemmat, kaverit, oppilaitosten työntekijät tai sosiaalityöntekijät. Nuori voidaan ohjata etsivälle nuorisotyöntekijälle myös sosiaalityön, Kelan, Te-palvelun tai Puolustusvoimien toimesta. 

Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Aikuinen voi olla yhteydessä etsivään nuorisotyöhön, kun herää huoli nuoren asioista. Etsivän nuorisotyön palvelut perustuvat aina nuoren omaan vapaaehtoisuuteen.

Yhteydenotot: etsivä nuorisotyöntekijä Suvi Valtonen, puh. 040 481 4990 tai sähköpostilla suvi.valtonen@naantali.fi.

Suomen kielen opetus aikuisille – ФІНСЬКА МОВА ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ 

Naantalin opisto järjestää aikuisten suomen kielen kurssin, joka alkaa huhtikuussa. Opetusta on kaksi kertaa viikossa päiväaikaan. Osallistua voi myös etäyhteydellä. Ilmoittautumiset sähköpostilla osoitteeseen opisto@naantali.fi. Lisätietoja antaa rehtori Erja Launiala, puh. 044 533 4371 tai erja.launiala@naantali.fi.The course is fullybooked. We can't take new enrollments (28.3.)

ФІНСЬКА МОВА ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ

Заняття розпочнуться з 5 квітня по 14 червня 2022 року по вівторкам та четвергам з
9.30 до 11 години за адресою: місто Наанталі (Naantali), школа: Калеванніемен коулу
(Kalevanniemen koulu), вулиця Опінтіе 2 (Opintie 2), у класі : Куватаійденкоулун луокка
1 (Kuvataidekoulun luokka 1).

Зареєструватись на курси можна за цим посиланням: opisto@naantali.fi
На курсах вивчатимуться початкові основи фінської мови.
Мета курсів - навчитися розмовляти, розуміти, читати, писати фінською мовою а
також оволодіти основами граматики.
Усі матеріали надає вчитель.

Є можливість проводити заняття в онлайн режимі (Zoom) . При цьому вчитель буде
висилати посилання на навчальні матеріали в електроному вигляді.

Terveystodistus – Health certificate

Ennen sivistyspalveluihin osallistumista on suositeltavaa käydä terveystarkastuksessa. Terveystarkastus ensisijaisesti vastaanottokeskuksen kautta, johon ohjeet olet saanut rekisteröinnin yhteydessä, tai varaa aika terveystarkastukseen terveydenhoitajalta, Katri Valtamo, puh. 040 487 1753

Before participation in the educational services, it is recommended to go through a health check. The health check is organized primarily at the reception centre (instructions have been given when you were registered) or contact the nurse: Katri Valtamo, mobile 040 487 1753.  

Asiasanat

Kasvatus ja koulutus
Terveydenhuolto, sairaanhoito ja ravitsemus
Kotouttaminen