Osallistumme museoiden ilmastolupaushankkeeseen

kuvituskuva

Naantalin museo osallistuu Turun museokeskuksen vetämään maakunnalliseen hankkeeseen Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus yhdessä 12 muun museon kanssa. Museot kehittävät toimintaansa ja tarkastelevat  omaa toimintaympäristöään kriittisesti ekologisen kestävyyden näkökulmasta.

Kukin museo toteuttaa hankkeen aikana vähintään yhden toimenpiteen, joka tähtää joko ilmastokuorman pienentämiseen (hiilijalanjälki) tai positiiviseen ympäristövaikutukseen (ekologinen kädenjälki). Hankkeen tuloksena museot omaksuvat uusia, ekologisesti kestävämpiä toimintatapoja ja jakavat tietoa sekä toimintamalleja mukana olevien museoiden lisäksi myös laajemmin käyttöön.

Museoiden verkostomaisen yhteistyön kehittäminen ja jaetun osaamisen hyödyntäminen ovat hankkeessa keskeisessä roolissa. Yhteistyötä parannetaan yhteisillä koulutuksilla, syventävillä työpajoilla, hankkeen sisäisellä viestinnällä sekä yhteishankinnoilla. Osa koulutuksista avataan koko museokentälle. Hankkeen loppuseminaari kokoaa tiedot ja hyvät käytänteet yhteen, ja se järjestetään kaikille avoimena tilaisuutena.

Naantalissa yhteistyötä

Naantalin museon toimenpide on tiedon jakamista. Teemme yhteistyötä Naantalin Vanhankaupungin Asukasyhdistys ry:n kanssa, mutta kohderyhmänä ovat toki muutkin naantalilaiset, jotka asuvat vanhoissa rakennuksissa tai ovat asiasta kiinnostuneita.

Tavoitteenamme on

  • Auttaa Naantalin arvokkaassa vanhankaupungin ympäristössä asuvia löytämään ekologisia tapoja elää rakennuksia ja ympäristöä kunnioittaen.
  • Löytää yhdessä ratkaisuja, jotka helpottavat samantyyppisten asioiden parissa painiskelevia.
  • Lisätä yhteisöllisyyttä ja lähentää lähikortteleiden asukkaiden suhdetta museoon.
  • Muodostaa pohja yhteisten tapahtumien jatkumolle.

Käytännössä tämä tapahtuu museolla järjestettävissä tapahtumissa, joita järjestetään vuoden aikana neljä. Tapahtumiin kutsutaan eri alojen asiantuntijoita kaupungin omasta organisaatiosta, yhteistyökumppaneista ja ulkopuolisilta tahoilta kertomaan teemoista ja keskustelemaan.

Ensimmäinen tapahtuma on museolla 7.3. klo 18 järjestettävä yleisöluento, jolla Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori Panu Savolainen puhuu otsikolla ”Rakennusperinnön tulevaisuus. Ympäristönäkökulma, rakennushoiva ja perintöarvot”.  

Lisätietoja hankkeesta ja muista osallistuvista museoista löytyy hankkeen verkkosivulta.