Syyskuun esine 2019

Sinivalkoraidallinen kangaspussi, paikattu ja osittain rispaantunut

Naantalin museon syyskuun esine on raidallinen patjapussi. Usein tällainen pussi täytettiin flokkivanulla. Tyypillisin flokkipatja oli pohjaväriltään beige ja siinä oli punaisia ja valkoisia raitoja. Flokkivanua patjantäytteeksi saatiin kehräämöistä ja tekstiiliteollisuudesta. Se oli kierrätyskuituvanua, joka sisälsi puuvillaa ja villaa.

Patjantäytteenä käytettiin maaseudulla myös olkia aina 1950-luvulle saakka. Olkia oli helposti saatavilla ja ne olivat halpoja. Ne oli helppo vaihtaa tarpeen mukaan. Yleensä oljet uusittiin patjapussiin kerran vuodessa. Olkien tuli olla pitkiä ja puhtaita. Ne aseteltiin pussiin niin, että ne eivät pistelisi kankaan läpi. Patjapussin suu ommeltiin kiinni suurin ja helposti avattavin pistoin.

Patjaksi hetekaan

Raidallisia flokkipatjoja käytettiin erityisesti hetekoissa. Heteka oli suuressa suosiossa suomalaiskodeissa vuodesta 1932 aina 1960-luvulle saakka. Hetekassa oli yksi tärkeä ominaisuus vanhoihin puusänkyihin verrattuna ja sitä hyödynnettiin myös markkinoinnissa: luteet ja syöpäläiset eivät voineet pesiytyä sen metallirungossa. Niin se sai lisänimekseen luteenkarkottaja. Metallisänkyjä oli toki ollut aiemminkin. Vuonna 1772 ranskalainen mainos esitteli rautasängyn ”kirpunkestävänä.” Suomessa rautasängyn käyttö levisi hitaasti sen korkean hinnan vuoksi. 1900-luvun alulla niitä alkoi olla yleisesti. Näissä kodeissa saatettiin luopua sängynjaloissa käytetyistä syöpäläispyydyksistä kuten tervatuista jäniksennahoista.

Sänky, unen antaja

Sängyt yleistyivät Euroopassa vasta 1500-luvulla. Tätä ennen nukkuma-alustoina käytettiin penkkejä, lattiaa tai pöytää. Suomessa sänky oli 1600-luvulla harvinainen huonekalu kansan keskuudessa. Säätyläisperheet alkoivat kiinnittää huomiota nukkumisen mukavuuteen 1700-luvulla ja tällöin yleistyi ns. kranssisänky. Se oli laatikkomainen vuode, jonka ylle kiinnitettiin puolikatos. Alempiluokkaisten kodeissa sänky oli edelleen seinään kiinnitettävä. 1800-luvulla Suomessa yleistyi kustavilainen sänky. Sen malli oli alkuperältään ruotsalainen. Meillä siitä tuli sivustavedettävänä muunnoksena suosituin sänkymalli, joka oli pitkään ”muodissa”.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot