Syyskuun esine 2023

neljä tuhkakuppia harmaalla taustalla

Syyskuun esineenä on neljä erilaista ja materiaaleiltaan vaihtelevaa tuhkakuppia. Muovista tehty on ollut käytössä Naantalin kaupungintalon yleisötiloissa. Samoin lasista valmistettu tuhkakuppi on julkisesta tilasta, kun taas kaksi muuta ovat peräisin yksityiskodeista. Tämä ennen kovin tavallinen käyttöesine on kadonnut lähes kaikista sisätiloista, niin julkisista paikoista kuin kodeista. Tuhkakupit kokoelmissa kertovat myös, kuinka museot tallettavat hyvin arkisiakin asioita.

Lähes jokaiselle aikuiselle tuhkakuppi on tuttu. Ei siitä niin kauan ole, kun lentokoneessa sai vielä polttaa tai naapurin lastenkutsuilta saattoi tulla kotiin tukka tupakalta haisevana. Ja vaikka kodissa ei kukaan olisi polttanut, löytyi tuhkakuppi yleensä vieraiden varalta. Se saattoi olla kaunis koriste-esineen kaltainen, mutta yhtä hyvin asian ajoi esimerkiksi vanha säilyketölkki. Voi kuitenkin olla, etteivät nuoremmat sukupolvet kohta tunnista tuhkakuppia, tätä ennen niin yleistä esinettä.

Tupakka saapuu Eurooppaan

Vaikka tupakkaa on poltettu maailmalla tuhansia vuosia, levisi tapa Eurooppaan yllättävän myöhään. Tupakalla oli erityisen merkittävä sija Amerikan alkuperäiskansojen parissa. Intiaanikulttuureissa tupakka oli pyhä. Sillä oli keskeinen asema erilaisissa rituaaleissa sekä lääkekasvina.

Eurooppaan tupakka levisi löytöretkien myötä 1400-luvun lopulla. Pian se nähtiin täällä nautintoaineen lisäksi lääkkeenä. Suosittuja käyttömuotoja niin muualla kuin Suomessa olivat piipunpoltto sekä nuuskaus. Ennen varsinaisten savukkeiden tuloa kasvatettiin kessua ja pureskeltiin purutupakkaa. Savukkeita, joita tuolloin vielä kutsuttiin paperosseiksi, ryhdyttiin maassamme polttamaan 1800-luvulla. Turkuun perustettiin vuonna 1845 Suomen ensimmäinen tupakkatehdas, Rettig. Vuonna 1856 yritys aloitti savukkeiden valmistuksen. Aluksi paperosseja poltti hienostunut kaupunkiväestö, kunnes seuraavalle vuosisadalle siirryttäessä siitä tuli koko kansan tapa.

Tieto terveyshaitoista leviää

Koululääketieteen tiedeyhteisöjen piireissä alkoi 1960-luvulla vakiintua näkemys tupakoinnin yhteydestä syöpiin ja muihin sairauksiin. Tupakkateollisuuden parissa asia luonnollisesti kiistettiin, olihan tupakointi rakennettu näyttämään viattomalta kansan huvilta ja jossain vaiheessa jopa esitetty lapsille sopivana ja terveellisenä. Yritystoiminnassa liikkui suuria summia rahaa.

Suomessa ensimmäinen tupakkalaki säädettiin vuonna 1976 ja tästä eteenpäin tupakointia on säännöllisesti pyritty valtion toimesta vaikeuttamaan. Vuonna 2007 savukkeiden polttaminen ravintoloiden kaikissa asiakastiloissa kiellettiin pois lukien erilliset tupakkakopit. Samalla kerättiin tuhkakupit pois pöydistä. Osa näistäkin päätyi museoiden kokoelmiin.