50 vuotta varhaiskasvatusta Nuhjalan päiväkodissa

Uutiset
Lokakuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta sekä Nuhjalan, että Ruonan päiväkotien perustamisesta. Pyöreitä vuosia juhlittiin molemmissa päiväkodeissa avoimin ovin.
Entisiä ja nykyisiä työntekijöitä istumassa pöydän ääressä päiväkodissa. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Nuhjalan päiväkoti täytti tänä vuonna 50 vuotta. Merkkipäivää vietettiin viime keskiviikkona 25.10. ja päiväkodinjohtaja Merja Salminen kertoo, että päiväkodissa oltiin juhlatunnelmissa koko päivän ajan. Aamupäivällä järjestettiin avoimet ovet, jossa oli mukana paljon päiväkodin lasten vanhempia ja isovanhempia.

Iltapäivällä juhlat jatkuivat Nuhjalan päiväkodin entisten työntekijöiden tilaisuudessa. Mukana muistelemassa päiväkodin alkuaikoja, katsomassa vanhoja kuvia ja nauttimassa kakku- ja kahvitarjoiluista oli noin parikymmentä entistä työntekijää. Salminen innosti talon entisen henkilöstön myös leikkiin.

Nuhjalan päiväkodin toiminta alkoi samalla paikalla 25.10.1973 kolmen lastentarhanopettajan, noin parinkymmenen lapsen ja muun henkilökunnan voimin. Silloin päiväkoti oli nimeltään Taimon päiväkoti. Nuhjalan päiväkodiksi nimi muuttui 2000-luvun alussa, kun uusi Taimon päiväkoti perustettiin.

Nuhjalan päiväkodin perustaja ja ensimmäinen päiväkodinjohtaja Raija Viitala kertoo, että 1970-luvulla tila Naantalin keskustan päiväkodissa alkoi käydä vähiin ja uusille päiväkodeille alkoi olla tarvetta. Nuhjalan lisäksi myös Ruonan päiväkoti aloitti toimintansa vuonna 1973.

Moni asia on muuttunut vuosien varrella. Entiset lastentarhanopettajat muistelevat, että aikanaan päiväkodin pihalla ei ollut esimerkiksi aitoja ja kesäisin vilvoiteltiin pihan uima-altaassa. Silloin päiväkodissa oli oma keittiöhenkilökunta, ja lapset saattoivat auttaa ruoanlaitossa ja arkisissa askareissa.

Päiväkodin tilat ovat kokeneet vuosien varrella uudistuksia. Isompi remontti tehtiin vuosina 2000–2001, kun tiloja nykyaikaistettiin. Merja Salminen kertoo, että nykyisin esim. yksi entisistä työhuoneista toimii digitilana.

Entiset työntekijät erilaiset asut päällä tuolin ympärillä piirissä päiväkodissa.
Entiset Nuhjalan päiväkodin työntekijät intoutuivat leikkimään ”Pieni tytön tylleröinen” -leikkiä, jota on leikitty päiväkodeissa vuosikymmenet.

Yhteen hiileen puhaltamista vuosikymmenien ajan

Nuhjalan päiväkodissa moni asia on 50 vuodessa muuttunut, mutta hyvä henki on säilynyt. Sitä myös entiset työntekijät muistelivat juhlatilaisuudessa. Vuosina 1982–1990 ja 1992–1994 varhaiskasvatuksen opettajana Nuhjalan päiväkodissa työskennellyt Eeva Luostarinen sanoo, että Nuhjalassa työntekijät ovat aina viihtyneet hyvin, osa jopa vuosikymmeniä.

Päiväkodinjohtajana vuosina 1973–2002 toiminut Raija Viitala kertoo, että työajoilta päiväkodissa jäi paljon hyviä muistoja ja päiväkodissa oli loistava henkilökunta. Yksi Nuhjalan päiväkodin ensimmäistä lastentarhanopettajista, Eeva-Liisa Ikonen toteaa, että missään työpaikassa ei ole tullut naurettua niin paljon kuin Nuhjalan päiväkodissa.

– Tapaamme edelleen säännöllisesti kerran kuukaudessa kymmenen-yhdentoista Nuhjalan päiväkodin entisen työntekijän kanssa, Viitala kertoo.

Merja Salminen syntymäpäivähatussa puhumassa yleisölle päiväkodissa.
Nuhjalan päiväkodin johtaja Merja Salminen puhui 50-vuotisjuhlatilaisuudessa.

Merja Salminen aloitti Nuhjalan päiväkodin johtajana elokuun alussa. Päiväkoti oli hänelle kuitenkin jo tuttu, sillä Nuhjala oli Salmisen ensimmäinen vakituinen työpaikka lastentarhanopettajana 1980-luvulla. Hän kertoo palanneensa taloon hyvin mielin.

– Meillä on Nuhjalan päiväkodissa todella hyvä yhteen puhaltamisen henki. Myös vanhemmat ovat kokeneet tämän paikaksi, johon on aina mukava tulla, Salminen sanoo.

50-vuotisjuhlavuotta juhlittiin Ruonan päiväkodissa

Nuhjalan päiväkodin lisäksi lokakuussa 50 vuotta täytti myös Ruonan päiväkoti. Aluepäiväkodinjohtaja Viveka Raitanen kertoo, että juhlavuotta vietettiin päiväkodilla viime viikon maanantaina 23.10. avoimien ovien tilaisuudessa, jossa vieraina oli sekä vanhempia, että henkilökuntaa vuosien varrelta. Lapsille oli juhlan kunniaksi mm. ongintaa, ilmapalloja ja jäätelöä.

Ruonan päiväkoti aloitti toimintansa samoissa tiloissa 15.10.1973. Moni asia on muuttunut vuosien varrella. Raitanen nostaa esiin, että nykyisin päiväkodeissa hoidetaan entistä pienempiä lapsia, oppiminen on muuttunut toiminnallisemmaksi ja lasten osallisuus on lisääntynyt. Vuosien aikana Ruonan päiväkodin tiloja on remontoitu ja uudistettu vastaamaan nykypäivän tarpeisiin.

– On ihanaa, kun meille hoitoon tulee lapsia, joiden vanhemmat ovat aikoinaan olleet täällä samassa päiväkodissa. Siinä on käyty monet lämpimät jälleennäkemiset ja keskustelut, miten vuodet ovat vierähtäneet, Raitanen toteaa.

Ihmisiä kerääntyneenä pöytien ympärille tutkimaan valokuva-albumeja.
Ruonan päiväkodin avoimissa ovissa katseltiin vanhoja valokuvia ja etsittiin tuttuja kasvoja. Monilla entisillä työntekijöillä ja päivähoidon lapsilla on päiväkodista lämpimiä muistoja.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
1.11.2023 10:00

Asiasanat

Lapsiperheet
Kasvatus ja koulutus
Lasten päivähoito