Asuntomessualueella lajitellaan yhteisellä jätepisteellä

Uutiset
Lounatuulen jätehuolto hoidetaan modernisti alueen yhteisellä jätepisteellä. Alueelle keskitetty yhteinen jätepiste tuo kaikkien erilliskerättävien jätteiden jäteastiat lähelle kotia, vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä ja parantaa alueen liikenneturvallisuutta.
Molokin korttelikeräyspiste Immasissa

Lounatuulessa otetaan rohkeasti askel kohti tulevaisuuden jätehuoltoa; yhteisellä jätepisteellä pääsee lajittelemaan kaikkia erilliskerättäviä jätteitä lähellä kotia.

- Se kannustaa lajitteluun, kun hyötyjätteiden keräys saadaan lähelle omaa kotia, projektipäällikkö Timo Tirri kertoo.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toteuttamalta yhteiseltä jätepisteeltä löytyvät keräysastiat polttokelpoiselle jätteelle, biojäteastia sekä astiat metallille, paperille, kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille. Yhteinen jätepiste on suunniteltu siten, että asuinalueelta poistuttaessa tie kulkee aina jätepisteen ohitse. Tällöin jätteet voi helposti viedä jätepisteelle esimerkiksi töihin lähtiessä. 

Yhteisellä jätepisteellä monia hyötyjä

Lounatuulen yhteinen jätepiste tuo mukanaan paljon hyötyjä. Esimerkiksi liikenneturvallisuus paranee alueella. Jäteautot käyvät vain keskitetyllä jätepisteellä sen sijaan, että ne kävisivät jokaisen kiinteistön omalla jäteastialla. 

- Tämän myötä myös päästöt vähenevät, toteaa LSJH:n aluepalvelusuunnittelija Eva Sjöman.

Yhteinen jätepiste on myös maisemallisesti asuntoalueelle positiivinen asia. Koska jätteitä kerätään yhteisesti yhdessä paikassa, poistuu jokaiselta kiinteistöltä esimerkiksi polttokelpoisen jätteen astia pihapiiristä. Alueen kiinteistöt saavat laittaa kompostorin pihalleen, mutta kaikki muut jäteastiat löytyvät yhteiseltä jätepisteeltä. 

Naantali edelläkävijänä jätteiden lajittelussa

Asuntomessualueen taloissa on otettu lajittelu huomioon kotien suunnitteluvaiheesta lähtien. 

- Naantali on tässä rohkeasti edelläkävijä. Kodeista löytyvät lajitteluastiat jo valmiina, joten jätteiden lajittelu on tehty asukkaille helpoksi alusta alkaen, kertoo Tirri.

Moderni jätteiden lajittelu ei ole Naantalissa uusi asia. Tästä mainiona esimerkkinä toimii korttelikeräyskokeilu Immasissa, josta saatiin paljon hyviä tuloksia. Korttelikeräys toimii samalla periaatteella kuin nyt asuntomessuilla toteutettava yhteinen jätepiste.

- Naantalissa on rohkeasti lähdetty kokeilemaan uusia menetelmiä jätteen keräykselle. Koska näistä on saatu paljon hyvää palautetta, oli asuntomessualueelle toteutettava jätteiden yhteinen keräyspiste luonnollinen jatkumo tälle, kertoo Sjöman.

Yhteinen jätepiste tuo mukanaan uusia innovaatioita

Lounatuulen uudelle yhteiselle jätepisteelle ollaan suunnittelemassa muun muassa digitaalista näyttöä, jossa LSJH voi julkaista esimerkiksi tiedotteita, tietoa lähimmän jäteaseman aukioloajoista, tietoa ajankohtaisista tapahtumista sekä lajitteluvinkkejä. Näytöllä voidaan myös näyttää esimerkiksi keräyspisteeltä saatua jätemäärädataa visuaalisessa muodossa.

- Näytön sisältöä pystyy muokkaamaan toimistolta käsin, joten sisältö on helppo pitää mahdollisimman ajankohtaisena ilman, että kenenkään täytyy ajaa paikan päälle päivittämään näyttöä käsin, sanoo Sjöman.

Miten jätepisteeltä sitten kerätään dataa? Jäteastioihin tulee digitaalinen lukitus, jolla halutaan kerätä dataa esimerkiksi jätepisteen astioiden käyttökerroista ja eri jätejakeiden kierrätysasteista. Asukkaita halutaan kannustaa ja motivoida kierrättämään jätteitä visuaalisen datan avulla.

- Tietosuoja-asiat on luonnollisesti tässä otettu huomioon, eikä yksittäisen talouden seurantatietoja julkaista kenenkään nähtäväksi, jatkaa Sjöman.

Lisätietoja:

Eva Sjöman
Aluepalvelusuunnittelija
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
eva.sjoman@lsjh.fi 
Puh. 020 728 2003

Timo Tirri
Projektipäällikkö
Naantalin kaupunki
timo.tirri@naantali.fi
Puh. 050 410 4005

Päivitetty viimeksi
18.11.2021 15:06

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Asuminen