Auringonkukkapelto perustettiin Naantaliin

Uutiset
Naantaliin on perustettu auringonkukkapelto ilahduttamaan kaupunkilaisia ja matkailijoita. Kukintaa odotetaan elokuun loppupuolella. Auringonkukkapelto sijaitsee Armonlaaksontien varressa, ennen Ruonan yhdystien risteystä saariston suunnasta tultaessa.
Auringonkukkapellolla on jo puhjennut kukkaan kaksi auringonkukkaa. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Auringonkukkapellon tarkoituksena on luoda positiivista kaupunkikuvaa aurinkoisesta Naantalista. Apulaiskaupunginpuutarhuri Satu Lainio kertoo, että uutta peltoa perustaessa etsittiin sopivaa, rakentamatonta viheraluetta sellaisella sijainnilla, josta se olisi monen kävijän helposti havaittavissa ja saavutettavissa.

– Auringonkukkapelto näkyy hyvin tietä pitkin liikkuessa, nyt odotetaan vain kukintaa. Tällä samalla alueella on myös vuosia sitten sijainnut auringonkukkapelto, Lainio kertoo.

Auringonkukkapellon perustaminen on yksi Naantalin ympäristöohjelman toimenpiteistä. Auringonkukilla halutaan tuoda kaupunkilaisille ja matkailijoille iloa, mutta niiden istuttaminen vaalii myös luonnon monimuotoisuutta.

Auringonkukat tarjoavat perhosille mettä ja pölyttäjille siitepölyä kerättäväksi. Myös kirvat ja muut tuholaiset pysyvät kurissa, sillä auringonkukat houkuttelevat niitä syöviä petohyönteisiä. Talvella pystyyn jätetyt kukat voivat tarjota ravintoa linnuille.

Kevyenliikenteen väylän vasemmalla puolella on auringonkukkapelto, oikealla autotie, edessä näkyy Ruonan yhdystien ja Armonlaaksintien risteys.
Auringonkukkapelto sijaitsee Armonlaaksontien varressa, josta se on helppo havaita.

Kaupunkilaiset pääsevät myös keräämään auringonkukkia omaksi ilokseen, mutta ei aivan vielä. Kukinnan odotetaan alkavan elokuun lopussa, joten auringonkukkia voisi tämän hetken arvion mukaan poimia viikosta 34 alkaen. Poimijoilta toivotaan kuitenkin malttia, sillä auringonkukkapellon olisi hyvä päästä kunnolla kukkimaan ennen poimintaa.

Ennen Naantalin Asuntomessujen päättymistä 14.8.2022 auringonkukkia ei saa poimia.

Satu Lainion mukaan auringonkukkapellon kokeilu on sujunut hyvin. Kylmä kevät tosin hiukan myöhästytti kylvöä. Se tehtiin toukokuun puolen välin jälkeen.

– Auringonkukka on taimettumisvaiheessa todella arka kasvi, joten kylvöä ei oltaisi voitu tehdä yhtään aikaisemmin. Kukat ovat itäneet hyvin ja kasvu näyttää tasaiselta, itse kukkiakin on jo alkanut muodostumaan, Lainio toteaa.

Pellolla auringonkukkien varsia, jotka eivät ole vielä puhjenneet kukkaan.
Vielä auringonkukkien puhkeamista kukkaan odotellaan.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
5.8.2022 9:05

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö
Luonnonvarat, eläimet ja kasvit