Hyvää työtä naantalilaisten lasten ja nuorten hyväksi: Lastenlääkäri Minna Aaltonen palkittiin

Uutiset
Hymyilevä Minna Aaltonen diplomin kanssa Naantalin torilla.

Naantalissa toimiva lastenlääkäri Minna Aaltonen palkittiin Naantalin Pelastakaa lapset ry:n Vuoden lapsellinen teko -diplomilla. Yhdistys jakoi diplomin henkilölle, joka on ollut edistämässä paikallisesti lasten ja nuorten oikeuksia ja hyvinvointia.

Naantalin Pelastakaa lapset ry:n palkintoperusteissa mainittiin muun muassa Aaltosen tekemä työ uusien ja uskottavien toimintamallien tuomiseksi kaupunkiin, toimintakulttuurin muuttaminen sekä ammatillisen yhteistyön tiivistäminen. Palkintoperusteita kerättiin Aaltosen kollegoilta Naantalissa.

Merimaskulainen Minna Aaltonen on TYKS:in jalkautuva lastenlääkäri, joka toimii kahtena päivänä viikossa Naantalissa. Hänen tuomiinsa uusiin toimintamalleihin lukeutuu esimerkiksi koulujen 50 tunnin poissaolomalli. Kolme vuotta käytössä ollut malli on saanut konkreettisesti oppilaiden poissaolojen määrän vähentymään.

Kun oppilaalle tulee 50 poissaoloa täyteen lukuvuoden aikana, opettaja on yhteydessä oppilaan kotiin ja selvittää syitä poissaoloille. Jos opettaja näkee tarpeelliseksi, koolle kutsutaan moniammatillinen tiimi, jossa on läsnä oppilas perheineen, kouluterveydenhuolto, opettaja sekä tarvittaessa muita oppilashuollon tai sosiaalitoimen edustajia. Palaverissa selvitetään syitä poissaoloille ja tarjotaan oppilaalle ja perheelle tukea. Eri tahoilta ei tarvitse hakea erikseen apua, vaan perhe saa kaikki tarvittavat palvelut yhdellä kertaa.

– Jalkautuva työ on juuri sitä, että mennään sinne, missä tarve on eli lapsen tai nuoren arkiympäristöön, Aaltonen kertoo.

Tarkoituksena on puuttua poissaoloihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin pystytään ennaltaehkäisemään suurempien ongelmien syntymistä, kuten esimerkiksi koulupudokkuutta tai syrjäytymistä.

Tahtotilaa kehittämiselle

Toimintatapa on tiivistänyt yhteistyötä Naantalissa kouluterveydenhuollon, koulun, oppilashuollon ja sosiaalitoimen välillä. Aaltonen kiittelee kaupungin sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluita hyvästä yhteistyöstä.

– Tämä on työtä, jota ei voi yksin tehdä. Naantalissa on ollut helppo toimia. Täällä on tahtotilaa toimintatapojen kehittämiselle, joten uusia ehdotuksia on ollut helppo tehdä, Aaltonen kertoo.

Aaltosen mukaan lasten ja nuorten palvelut ovat Naantalissa jo hyvällä tolalla, sillä niihin on satsattu kaupungin puolesta. Hän kehuu esimerkiksi kouluterveydenhuollon keskittämistä yhdelle lääkärille sekä uuden psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamista nuoria varten.

Aaltonen on ollut Naantalissa myös esimerkiksi kouluttamassa ja konsultoimassa henkilöstöä sekä kehittämässä lasten kuntoutuspolkuja. Työssä tarkoituksena on ollut hyödyntää entistä paremmin paikallista, hyvää osaamista.

– Olemme pyrkineet pois ns. lähettämisen kulttuurista, Aaltonen sanoo.

Lapsen oikeuksien päivänä, keskiviikkona 20.11. Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n hallitus luovutti Vuoden lapsellinen teko -diplomin Aaltoselle. Yhdistyksen puheenjohtaja Cristina Leppänen kertoi, että perheet ovat olleet tyytyväisiä kokonaisvaltaiseen ja hyvään hoitoon ja Aaltonen on nähnyt paljon vaivaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

– Olen otettu tunnustuksesta, ja otan sen onnellisena vastaan, Aaltonen sanoi diplomin saatuaan.

Naantalin Pelastakaa Lapset ry luovutti Vuoden lapsellinen teko -diplomin nyt ensimmäistä kertaa 65-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
22.11.2019 13:25

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Kasvatus ja koulutus
Terveydenhuolto, sairaanhoito ja ravitsemus