Jättiputkitiimit taas liikkeellä – haitallisen vieraskasvin torjunta jatkuu Varsinais-Suomessa

Uutiset
Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa erittäin haitallisten vieraskasvilaji jättiputkien torjuntaa ja maanomistajien neuvontaa Varsinais-Suomessa kesällä 2021. Kesän 2023 loppuun jatkuvaa torjuntatyötä tehdään 12 yhteistyökunnan alueella – sekä kuntien että yksityisten henkilöiden omistamilla kiinteistöillä.
Kaksi mustiin pukeutunutta nuorta naista seisoo rinteessä poistamassa jättiputkea aurinkoisena päivänä, taivas on sininen taustalla.

Yhteistyössä mukana olevat kunnat ovat Raisio, Naantali, Masku, Mynämäki, Laitila, Lieto, Paimio, Aura, Pöytyä, Marttila, Koski TL ja Loimaa. Torjunnasta ja maanomistajayhteistyöstä vastaa neljän hengen koulutettu torjuntatiimi.

– Torjuntatiimiläiset sopivat yksityisten maanomistajien kanssa etukäteen torjuntatyölle sopivan ajankohdan. Mikäli maanomistaja ei ole kotona tiimiläisten koputtaessa oveen, jättävät he käynnistään tiedoksi yhteydenottolapun. Haitallisten vieraslajien torjuntaa tehdään aina maanomistajan luvalla, painottaa hankekoordinaattori Titta Vikstedt.

Tiimiläiset torjuvat jättiputkia joko kaivamalla kasvit juurineen tai niittämällä ja peittämällä yhtenäisiä kasvustoja. Seurattavia ja torjuttavia kohteita työlistalla on yhteensä yli 270 ja torjuttava pinta-ala kattaa useita hehtaareja. Työ on hidasta ja fyysisesti vaativaa. Monet kohteet sijaitsevat hankalassa maastossa, kuten jyrkkien joenuomien varsilla.

Jättiputket ovat Suomen haitallisimpia vieraslajeja ja ne lukeutuvat myös EU:n haitallisten lajien listalle. Lain mukaan maanomistaja ei saa kasvattaa tai päästää jättiputkia ympäristöön. Maanomistajat suhtautuvat torjuntatyöhön yleensä myönteisesti, sillä jättiputket tukahduttavat Suomen alkuperäistä lajistoa pihoilta karatessaan ja uhkaavat myös ihmisten terveyttä.

– Mikäli lajin torjuntaan ryhtyy itsenäisesti, onkin syytä suojata iho ja silmät huolellisesti ja suunnitella työn vaiheet huolellisesti etukäteen, muistuttaa vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä.

Jättiputkien torjuntatyö on osa EU Life -rahoitteista VieKas LIFE -hanketta (2018–2023), jonka avulla Suomen luonnonsuojeluliitto yhdessä hankekumppaneidensa kanssa lisää kansalaisten vieraslajitietoisuutta sekä torjuu kolmea haitallista vieraslajia: jättiputkia, jättipalsamia sekä keltamajavankaalia.

Kuva: Jättiputken torjuntatyötä Loimaalla. Mikaela Mäkilä / SLL VieKas LIFE

Päivitetty viimeksi
31.5.2021 9:47

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö