Julkisen taiteen kilpailun voittaneet taiteilijat ovat Petri Eskelinen ja Benjamin Orlow

Uutiset
Naantalin kaupunki julkisti taiteilijahaun julkisen taiteen teoksia varten Luonnonmaan uuteen perhetaloon ja Kalevanniemen remontoituun kampukseen huhtikuussa 2022. Prosessin edettyä kutsukilpailuun luonnosten perusteella voittajiksi valikoituivat Petri Eskelinen ja Benjamin Orlow teoksillaan Auringon kulma ja Mehiläistarhaajan uni.
Naantalin graafinen elementti Onnellinen aurinko.

Naantalin kaupungin julkisen taiteen työryhmä on valinnut voittajat kutsukilpailuun osallistuneiden taiteilijoiden teosehdotusten joukosta. Luonnonmaan perhetaloon sijoitettava teos on nimeltään Auringon kulma, joka on taiteilija Petri Eskelisen teos. Kalevanniemen rakennukseen tuleva teos on Benjamin Orlowin tekemä Mehiläistarhaajan uni.

Luonnonmaan Perhetalon teos luo valon ja varjon arkkitehtuuria 

Petri Eskelisen voittajateos Auringon kulma on arkkitehtuurinen ja selkeälinjainen. Sen eduksi katsottiin monipuolisuus ja moniulotteisuus. Teoksen olemus muuttuu mm. vuorokauden valon mukaan ja eri kulmista katsottuna. Valon tulokulma luo teokseen lisäulottuvuutena erikokoisia varjoja ja värilasien läpi kulkeva valo värjää Luonnonmaan Perhetalon seinään värillisiä yksityiskohtia. Teos asettuu Luonnonmaan Perhetalon kulmaukseen luontevasti ja ottaa tilan hyvin käyttöönsä. Taide tuo arkkitehtuuriin uuden ulottuvuuden, uudenlaisen arkkitehtonisen elementin. Teoksen tematiikka ja valon konkretisointi osana taideteosta luovat Perhetalon arkeen hyviä mahdollisuuksia pedagogiikan näkökulmasta. Teos palvelee Luonnonmaan yleistä teemaa ja nostaa sitä esille näkyvällä paikalla. 

Piirros taideteoksesta, Auringon kulma, joka valmistuu Luonnonmaan perhetalon ulkoseinään.
Havainnekuva Petri Eskelisen teoksesta Auringon kulma.

 

Mehiläistarhaajan uni -teos kokoaa rakennuksen osia yhteen taiteen avulla 

Kalevanniemen rakennukseen julkisen taiteen työryhmä valitsi Benjamin Orlowin Mehiläistarhaajan uni -teoskokonaisuuden. Tarinoita ja ajatuksia herättävä veistoskokonaisuus toimii niin mielikuvituksen kuin pedagogiikan tasoilla. Teos käy vuoropuhelua myös arkkitehtuurin kanssa, kun se kokoaa yhteen rakennuksen eri pintoja. Se on kuitenkin itsenäinen teos, joka sulautuu ympäristöönsä visuaalisesti miellyttävänä ja mieleenpainuvana. Teoksen mehiläisteema on luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta ajankohtainen ja sopii myös hyvin varhaiskasvatuksen rakennukseen. Työryhmä katsoo, että teos on laadukkaasti suunniteltu kokonaisuus ja pitkäaikainen valinta julkiseksi taideteokseksi. Julkisen taiteen kilpailuohjelmassa toivottu osallisuus toteutuu työryhmän mielestä teoksen teeman erilaisissa tulkinnallisissa mahdollisuuksissa. Teos ei ole liian alleviivaava tai valmiiksi pureskeltu, vaan katsoja voi ammentaa teoksesta erilaisia tulkintoja.

Kalevanniemen kampusrakennukseen tulevassa teoksessa mehiläiset kiipeävät harmaassa ulkoseinässä, mehiläispesä seisoon rakennuksen katolla ja veistetty ihmishahmon pää sijoittuu yhteen ulkoseinään
Havainnekuva taiteilija Benjamin Orlowin teoksesta Mehiläistarhaajan uni.

  

Julkisen taiteen kilpailun taustaa 

Naantalin kaupunki sai Taiteen edistämiskeskukselta erityisavustuksen julkisen taiteen kilpailun järjestämiseen ja taideteoksien hankintaan. Taidetyöryhmään kuuluivat yhteisötaiteilija Heidi Häyry, kaupunginarkkitehti Kaisa Äijö, kiinteistöpäällikkö Pekka Alm, museonjohtaja Anne Sjöström, kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila sekä Suomen taiteilijaseuran nimittämät kuvataiteilijat Teija-Tuulia Ahola ja Tiitus Petäjäniemi

Naantalin kaupunki järjesti julkisen taiteen kilpailun huhtikuussa 2022. Luonnonmaan perhetalolle ja Kalevanniemen kampukselle etsittiin kilpailun kautta julkisten taideteosten tekijöitä. Taidekilpailun ensimmäinen vaihe oli avoin portfoliohaku, johon sai osallistua kaikki Suomessa toimivat ammattitaiteilijat ja taidetyöryhmät. Portfoliokilpailuun saapui 85 portfoliota määräajassa. Portfolioiden pohjalta julkisen taiteen työryhmä kutsui kutsukilpailuun 8 taiteilijaa luomaan teosehdotuksen Luonnonmaan Perhetaloon sekä Kalevanniemen kampukselle. 

 

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
12.12.2022 13:36

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet