Kalevanniemen parantolaan liittyvä arkistolahjoitus Naantalin museolle

Uutiset
Naantalin museon arkisto täydentyi 11.1.2022 lahjoituksella, joka kertoo monelle nykynaantalilaiselle tuntemattomasta toiminnasta Kalevanniemessä. Varatuomari Olli Kyrki toi perheensä edustajana museolle laatikollisen arkistomateriaalia, johon sisältyy Kalevanniemen lastenparantolaan ja erityisesti sen ylilääkäriin, Rafael Kyrkeen, liittyvää aineistoa. Parantola toimi nykyisen kylpylän kohdalla vuosina 1920–1963.
sekalaisia papereita ja mustavalkovalokuvia pöydällä

Turun Kristillisen Raittiusyhdistyksen ylläpitämä Orpola-Parantola sai heti alusta ylilääkärikseen turkulaisen Rafael Kyrjen (1889–1957, vuoteen 1933 Kyrklund). Vuonna 1930 parantola siirtyi Varsinais-Suomen Tuberkuloosiparantolan hoitokunnalle. Parantolassa lapsipotilaita hoidettiin yleisten hygieenisten ja ravintotoimenpiteiden ohella pääasiassa tehokkaalla auringonvalohoidolla. Monet potilasta saattoivat viettää vuosikausia sairaalassa, osa vuodepotilaana. Parantolassa kiinnitettiinkin erityistä huomiota potilaiden kasvatus-, työ- ja opetustoimintaan. Vuonna 1936 parantolan yhteyteen perustettiin Suomen ensimmäinen sairaalakansakoulu.

Lahjoitukseen sisältyy valokuvia, asiakirjoja, kirjeenvaihtoa ja lehtileikkeitä. Suuren osan aineistosta on koonnut Rafael Kyrjen vaimo Kerttu Kyrki, joka vielä miehensä kuoleman jälkeen kävi kirjeenvaihtoa entisten potilaiden ja henkilökunnan kanssa.

Naantalin museo iloitsee lahjoituksesta, joka täydentää museossa jo ennestään olevaa Kalevanniemi-aineistoa hyvin. On hienoa, että nyt jo täysin kadonneesta toiminnasta on säilynyt niin paljon valokuvia ja arkistoaineistoa. 

Päivitetty viimeksi
11.1.2022 10:50

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot