Kirjaston luontoaiheiset tapahtumat jatkuvat keväällä

Uutiset
Naantalin kirjastossa on tarjolla luonto- ja ympäristöaiheista tietoa ja tekemistä myös keväällä. Luvassa on kiinnostavia tapahtumia kaikenikäisille, tervetuloa mukaan!
Metsä, puita

Viime syksynä käynnistynyt Naantalin kirjaston Luonnonvoimaa-hanke tuo tapahtumia kirjastoon myös keväällä 2025. Kevätkaudella kirjastossa perehdytään erityisesti luonnon hyvinvointivaikutuksiin sekä metsiin ja niittyihin ja niiden suojeluun. Luvassa on runsaasti ohjelmaa: asiantuntijaluentoja, kirjailijavierailu ja työpajoja. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. 

Naantalin kaupunginkirjaston puolitoistavuotinen Luonnonvoimaa - ekotekoja ja ympäristöasiaa -hanke tarjoaa tietoa kaupunkilaisille luonnon monimuotoisuudesta, kestävästä kehityksestä, luonnonsuojelusta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tavoitteena on kannustaa naantalilaisia nauttimaan lähiluonnostaan ja tekemään pieniä tekoja ympäristön hyväksi. Lisäksi halutaan tuoda toiveikkaita näkökulmia erilaisiin ympäristökysymyksiin tarjoamalla tietoa ja vaikuttamismahdollisuuksia. Hankkeen mahdollistaa Lounais-Suomen AVI.

Luonnonvoimaa-tapahtumat kevät 2025
Naantalin pääkirjasto, Tullikatu 11

Ke 29.1. klo 17.30–19
Tutkija, FT Soile Puhakka: Luonto kehon ja mielen hyvinvoinnin lähteenä
Luennolla kuullaan mitä tutkimukset kertovat luonnon hyvinvointivaikutuksista ja miten luonnon voi tuoda osaksi elämää. Soile Puhakka työskentelee tutkijana ODL Liikuntaklinikalla. Lisätietoja luennosta.

Ke 26.2. klo 17.30–18.30
Kirjailijavieraana Anni Kytömäki
Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki kertoo teoksistaan, niiden kirjoittamisesta sekä omasta luontosuhteestaan. Lisätietoja kirjailijavierailusta.

Ke 5.3. klo 17.30–18.30
Puutarhakirjailija, hortonomi David Stokes: The Life Of Trees (esitys on englanniksi)
Luennolla David Stokes kertoo puiden ihmeellisestä elämästä ja niiden merkityksestä ihmisille. Esitys on englanniksi ja sisältää myös runsaasti kuvia. Lisätietoa luennosta.

Ke 26.3. klo 17.30–18.30
Luontokartoittaja, ympäristöekologi ja Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö Saija Kajala: Metsät ja niiden suojeluarvot
Luennolla pohditaan Suomen metsien nykytilaa ja suojelun tarpeellisuutta, sekä käydään läpi suojelun arvoisten metsäkuvioiden ominaispiirteitä, joiden avulla ne voidaan tunnistaa maastossa.

Ti 15.4. klo 17.30–18.30
Metsänhoitaja Jussi Saarinen: Jatkuva metsänkasvatus
Jussi Saarinen kertoo metsien jatkuvasta kasvatuksesta eli metsänhoidosta ilman avohakkuita. Jatkuvassa kasvatuksessa metsä pysyy jatkuvasti peitteisenä ja puusto uudistuu harvennusten lomassa. Monipuolisilla hakkuutavoilla jatkuvan kasvatuksen periaatetta voidaan soveltaa vaihtelevissa lähtötilanteissa, myös tasaikäisissä metsissä. Jatkuva kasvatus on taloudellisesti vertailukelpoinen nykyisen viljelymetsätalouden kanssa ja pysyvä peitteisyys sekä monipuoliset metsärakenteet ovat merkittävä etu luontoarvojen ja maiseman säilymisen kannalta.

To 8.5. klo 17.30–18.30
Ympäristökasvattaja Emilia Pippola: Vieraslajit ja luonnon monimuotoisuus
Emilia Pippola Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo, miksi monet vieraslajit ovat haitallisia, miten ne liittyvät luontokatoon ja mitä jokainen meistä voi tehdä luonnon monimuotoisuuden puolesta. Luento liittyy Priodiversity LIFE -hankkeeseen, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto tekee yhteistyötä Naantalin kaupungin kanssa pölyttäjien elinolosuhteiden edistämiseksi.

La 17.5 klo 10-13
Ihmeiden metsä-työpaja
Ihmeiden metsä -työpajassa vaelletaan metsän saloihin ja kauneuteen. Ihmeiden metsää ja sen asukkaita luodaan askarrellen, piirtäen ja kirjoittaen. Samalla pohditaan, mitä voimme tehdä metsäluonnon suojelemiseksi. Työpajaa vetää Mia Rönkä, naantalilainen kirjailija, tutkija ja tiedetoimittaja Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä. Työpaja soveltuu kaikenikäisille. Mukaan voi hypätä koska tahansa ja tehdä niin monta tehtävää kuin haluaa. Paikalla myös Naantalin seudun luonnonsuojeluyhdistys.

Muutokset mahdollisia. Seuraa ilmoittelua kirjaston verkkosivuilla ja somessa (FB ja IG).

Päivitetty viimeksi
21.1.2025 11:25

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Kirjastot
Luonnonvarat, eläimet ja kasvit