Koronavirus leviää erityisesti nuorten keskuudessa ja yöelämässä

Uutiset
Varsinais-Suomen kiihtymisvaiheen koronatilanne on edelleen mennyt huonompaan suuntaan. Nuorten vielä alhainen rokotuskattavuus on yksi syy tilanteeseen.
Covid-rokotukset lukee Naantalin kaupungin kyltissä, jonka nuoli ohjaa mäkeä ylös Kalevanniemen koulutaloa kohti.

Varsinais-Suomessa koronan ilmaantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on viimeisen 14 vuorokauden aikana hieman huonontunut ollen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 66,6 (THL 19.7.). Heinäkuun 13. päivänä ilmaantuvuus oli 63,7. 

Ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisien määrä on kasvanut. Juhlittaessa ei muisteta pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saatavat unohtua. Valtaosa tartunnoista on deltavirusmuunnosta, joka leviää herkemmin kuin aikaisemmat virusmuunnokset. Noin 40 prosenttia tartunnoista todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä eli nuorilla aikuisilla ja nuorilla (15–21-vuotiailla).

Koordinaatioryhmä päätti kokouksessaan 20.7. puoltaa ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaista rajoittamista taudin leviämisen estämiseksi. Ravintolarajoitusten muutoksista päätetään valtioneuvoston asetuksella. Muihin koordinaatioryhmän antamin suosituksiin ei tehty muutoksia.

Rokotteen avulla koronaa vastaan - nuoria kannustetaan rokotuksiin

Varsinaissuomalaisista 63,1 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 28,9 prosenttia jo toisenkin rokotteen. Naantalissa ensimmäisen rokotteen on saanut 68,3 % kuntalaisista (13 369 henkilöä)  ja toisen rokoteannoksen 29,7 % eli 5812 henkilöä (THL 20.7.2021).

Vaikka rokotukset etenevät tasaisesti, vahva suositus on erityisesti nuorille hakeutua vuorollaan koronarokotukseen. Heinäkuun 9. päivästä alkaen ovat naantalilaiset 12-15-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat nuoret voineet vanhempien kirjallisella suostumuksella saada koronarokotteen. Rokotusajat varataan sähköisessä varauspalvelussa, Terveyskeskus, ajanvaraus. Rokotusajan voivat varata  kaikki 16 vuotta täyttäneet naantalilaiset. Lisätietoa Naantalin rokotuksista saat Koronarokotukset-sivulta.

Rajoitusten ja suositusten noudattaminen on yhä välttämätöntä epidemian taltuttamiseksi.

Koronatodistukset

EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen. EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta 22.6. alkaen.

 

Päivitetty viimeksi
21.7.2021 12:03

Asiasanat

Nuoret
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys
Rokotukset