Kuntarating 2019: Suomen toiseksi onnellisimmat asukkaat löytyvät Naantalista

Uutiset
Naantalin asukkaat ovat tyytyväisempiä asuinpaikkaansa verrattuna kahden vuoden takaiseen, vaikka kokonaisuutena asukastyytyväisyys kunnissa on laskenut.
Viikon aurinkoinen uutinen.

Naantalista löytyvät Suomen toiseksi onnellisimmat asukkaat, käy ilmi EPSI Rating Finlandin julkaisemasta Kuntarating 2019 -tutkimuksesta. Naantali sai tutkimuksessa yhteensä 79,9 pistettä. Ensimmäiselle sijalle tutkimuksessa ylsi Kauniainen 86 pisteellä.

Yli 70 indeksipisteen yltää Kauniaisten sekä Naantalin lisäksi myös Pirkkala, Siilinjärvi, Helsinki, Seinäjoki, Lieto, Espoo sekä Turku.

Tutkimus tehtiin viimeksi vuonna 2017, ja vuodesta 2017 Naantali on noussut asukastyytyväisyydessä ennätyksellisesti jopa +5,1 indeksipistettä, EPSI Raiting Finland kertoo. Ainoastaan Naantali ja Kauniainen ovat kasvattaneet asukastyytyväisyyttään kahden vuoden takaiseen verrattuna.

– Kokonaisuutena asukastyytyväisyys on kuitenkin selkeästi laskussa, ja kuntien kesken on merkittäviäkin eroja. Astetta kriittisempi suhtautuminen on näkynyt eri toimialoilla vuoden 2019 aikana ja uskoisin tämän olevan vaikuttava tekijä myös asukastyytyväisyyttä mitattaessa, kertoo Heidi Laitinen, EPSI Rating Finlandin maajohtaja.

Rauhallisuus, luonto sekä turvallisuus yhä tärkeämpää kuntien asukkaille

EPSI Rating tarkasteli myös tarkempia asukastyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä eri kuntien asukkaiden keskuudessa ymmärtääkseen eri kuntien asukkaiden syitä kunnissa asumiseen tai poismuuttoon. Asukkailta kysyttiin esimerkiksi kolmea tärkeintä syytä kunnassa asumiseen.

Tärkeimmiksi syiksi Naantalissa nousivat rauhallisuus, meri, luonto ja palvelut.

– Luonto, turvallisuus ja rauhallisuus painottuva asukasviihtyvyyttä tarkastellessa. Yhteisöllisyys taas nostaa turvallisuuden tunnetta. Näiden lisäksi peruspalveluiden läheisyys koetaan tarpeelliseksi, kunhan kulkuyhteydet suurempiin kaupunkeihin on olemassa ja ne ovat toimivia, lisää Laitinen.

Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen iloitsee tutkimustuloksista. Hänen mukaansa asukkaat kokevat Naantalin rauhalliseksi merenrantakaupungiksi, jossa on turvallista asua ja jossa palvelut toimivat hyvin. Ainutlaatuisen kaunis Vanhakaupunki ja kaunis luonto ovat hyvin tärkeitä ja merkittäviä asumisviihtyvyyden lisääjiä.

– Uskomme, että asuntomessut vahvistavat entisestään Naantalin vetovoimaa asuinkaupunkina. Olemme iloisia tuloksista, jotka kertovat asukastyytyväisyyden olevan hyvässä kasvussa Naantalissa. Se kannustaa tekemään työmme entistä paremmin, Mutanen toteaa.

Tutkimuksesta

EPSI Ratingin Kuntarating 2019 -tutkimuksen tulosten julkaisussa vertaillaan poikkeuksellisesti vain top 20-sijoitukseen yltäneitä kuntia. 

Tutkimuksen aineistoon käytettiin yhteensä noin 14 000 haastattelua, jossa haastateltiin Suomessa asuvia yli 18-vuotiaita asukkaita. Indeksi tuotetaan asteikolla 0–100, jossa 75 on erittäin hyvä, 60–75 tyytyväinen ja 0–60 tyytymätön. Asukastyytyväisyyden virhemarginaalit ovat yleisesti haarukassa n. +/- 4,5–6,5 indeksipistettä asteikolla 0–100. Tilastollinen luottamustaso on 95%.

Lisää aiheesta EPSI Raitingin sivuilta.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
24.2.2020 9:04

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Asuminen