Livonsaaressa kokeillaan uudenlaista lähijakelulokerikkoa

Uutiset
Livonsaaren Osuuskaupalla on kokeilukäytössä lähijakelupiste kesän ajan. Lähijakelupisteen tarkoituksena on toimia lähetysten lyhytaikaisena välivarastona esimerkiksi silloin, kun kuljetuksen ja vastaanoton aikataulut eivät kohtaa.
Leena Heikkilä testaa lähijakelulokerikkoa, taustalla osuuskaupan miljöö.

Valonian kestävän liikkumisen asiantuntija Paula Väisäsen mukaan tarkoituksia ja tarpeita lokerikolle voi olla lukemattomia: Lähijakelupisteelle voi jättää noudettavaksi esimerkiksi löytötavaroita, kirpputoriostoksia, yhdistyksen allekirjoitettavia pöytäkirjoja tai asiakastoimituksia.

– Livonsaaressa on jo ennestään aktiivista vaihtamis- ja kiertotaloutta. Aiemmin tavarat on saatettu jättää noudettavaksi vaikkapa Osuuskaupan kassalle – lähijakelulokerikko tekee tavaroiden kuljettamisen ja vastaanottamisen aiempaa helpommaksi silloin, kun ihmisten aikataulut eivät kohtaa, Väisänen toteaa.

Lähijakelulokerikko on vapaasti ja maksutta niin yksityishenkilöiden kuin yritysten käytettävissä. Osuuskaupan lokerikossa on neljä lokeroa, jotka ovat kooltaan 30 x 40 x 50 cm. Lokero toimii vapaavalintaisella numerokoodilla, jolla myös tavaroiden vastaanottaja saa sen auki.

Tavaroiden jättäminen ja noutaminen onnistuu omatoimisesti milloin vain kaupan aukioloaikojen puitteissa. Ensimmäiset kokeilijat ovat todenneet käytön helpoksi ja näppäräksi, Väisänen kertoo.

Lokerikon kokeilukäyttö alkoi toukokuun alussa, ja se jatkuu aikan elokuun 2023 loppuun saakka. Yleisölle uutta lähijakelupistettä esitellään myös Livonsaaren Kylämarkkinoilla 17.6.

Leena Heikkilä ja Paula Väisänen kokeilevat lähijakelulokerikkoa.
Livonsaaren kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Heikkilä ja Valonian Paula Väisänen kokeilemassa lähijakelulokerikkoa.

Lokerikkokokeilu on osa Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanketta (valonia.fi), joka on ollut käynnissä Naantalissa 2021–2022. Hankkeen aikana Valonia on tehnyt yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa lähijakelupisteiden konseptointia. Hankkeen tarkoituksena on kehittää lähipalveluita sekä leikata ilmastopäästöjä uusia logistiikan palveluita kehittämällä.

– Hankkeessa tehtyjen selvitysten perusteella mahdollisuus jättää ja noutaa erilaisia tavaroita kiinnostaa sekä saariston pysyviä, että vapaa-ajan asukkaita. Olisihan se hienoa, jos verkosto laajenisi tulevaisuudessa useamman pisteen kattavaksi kattaen sekä saariston että Manner-Naantalin ja myös tavaran siirtyminen pisteiden välillä onnistuisi, toteaa Naantalin elinkeinopäällikkö Lassi Rosala.

Kesän ajan käyttäjiltä kerätään kokemuksia lähijakelulokerikosta kyselyn avulla. Kokemuksia käytetään myös lähijakeluratkaisujen kehittelyyn edelleen niin Livonsaaren Osuuskaupalla kuin muuallakin. Kyselyyn voi vastata Livonsaaren Osuuskaupalla, linkki sähköiseen kyselyyn löytyy lokerikon yhteydestä.

Kyselyn vastaajien kesken arvotaan neljä 50 euron arvoista lahjakorttia Livonsaaren Osuuskauppaan kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken kyselyajan päätyttyä.

Lähijakelupisteiden esiselvitys- ja kokeiluhanke Naantalissa 2021–2022 -hanke on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Maaseudun kehittämisrahastosta, Leader-ryhmä Varsin Hyvästä.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
25.5.2023 15:45

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö