LSJH: Biojätteen erilliskeräys laajenee heinäkuun alusta

Uutiset
Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen. 
Vihreän jäteastian kyljessä on tarra, jossa lukee Lounais-Suomen Jätehuolto.

Uuden jätelain mukainen biojätteen keräys alkaa 1. heinäkuuta taajamassa sijaitsevilla 5 tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä. Tämä tarkoittaa sitä, että asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

– Uuden jätelain myötä laajentuvan keräyksen vuoksi erilliskerätyn biojätteen määrän arvioidaan lähivuosina kasvavan jopa 50 prosenttia vuoden 2021 tasosta, kertoo LSJH:n palveluasiantuntija Markus Saarinen

Niiden kuntien osalta, joissa on kunnan kilpailuttama jätteenkuljetus eli Naantalissa, Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa ja Ruskon Vahdolla, LSJH on käynyt asian taloyhtiöisännöitsijöiden kanssa läpi. Biojäteastioita on koottu urakalla ja ne on toimitettu pihoille tämän viikon (26) aikana.

Alueella, jossa kiinteistön haltija vastaa kuljetuksen järjestämisestä, kannattaa varmistaa, että biojäteastia on tilattu pihalle viikon 26 aikana.

– Jos astiaa ei näy, asiasta voi olla yhteydessä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön, vinkkaa Saarinen.

Uudet erilliskeräysvelvoitteet

Erilliskeräys on järjestettävä asuinkiinteistöiltä huoneistojen lukumäärästä riippuen seuraavasti (taulukko näyttää nykyisen ja uuden asetuksen mukaisen tilanteen). Jutun lopustaliitteestä pääset tarkastelemaan taulukkoa.

Mikäli pienemmillä taloyhtiöillä (alle 5 huoneistoa) tai taajamien ulkopuolella olevilla kiinteistöillä on halukkuutta liittyä biojätteen erilliskeräyksen piiriin ja taloyhtiö sijaitsee Naantalissa tai Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Nousiaisissa, Paraisten saaristossa, Raisiossa tai Ruskon Vahdolla, niin kannattaa olla yhteydessä LSJH:n asiakaspalveluun puh. 0200 47470 tai asiakaspalvelu@lsjh.fi. Jos taas taloyhtiö sijaitsee muussa kuin edellä mainitussa kunnassa, kannattaa ottaa yhteyttä omaan kuljetusurakoitsijaan.

Vinkkejä biojätteen lajitteluun löydät osoitteesta LSJH:n sivuilta: Biojätteen lajittelu on helppoa sekä www.biojäte.info. Lajittelemalla biojätteet biojäteastiaan, pidät ravinteet kierrossa ja osallistut uusiutuvan, kotimaisen energian tuotantoon

Päivitetty viimeksi
1.7.2022 14:29

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Jätehuolto