Matkustaminen koronavirusaikana

Uutiset
Finentryn tunnus sinivalkoinen

Valtioneuvosto päättää sisä- ja ulkorajojen valvonnasta sekä maahantulon rajoituksista. Rajavartiolaitos tekee rajatarkastuksia ja päättää rajatarkastuksen yhteydessä matkustajan maahanpääsystä. Tarkempaa tietoa siitä, miten koronaepidemia vaikuttaa rajaliikenteeseen, voit katsoa Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Terveysviranomaiset huolehtivat maahantulijoiden terveysturvallisuuteen liittyvistä asioista. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut Turun ja  Naantalin terveysviranomaisille määräyksen järjestää alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuville henkilöille terveystarkastus ja edelleen määrännyt kaikille tietyin poikkeuksin  maahantulijoille osallistumispakon tarkastukseen.

Koronatesti osana terveystarkastusta

Jos tulet riskimaasta eikä sinulla ole todistusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista, sinulle voidaan tehdä koronatesti rajanylityspisteellä suoritettavan terveystarkastuksen yhteydessä. Testi on maksuton.

Jos sinulla ei ole todistusta sairastetusta koronataudista tai annetuista rokotuksista, suosittelemme, että käyt ensimmäisessä koronatestissä jo ennen Suomeen saapumista.

FinEntry-palvelu helpottaa Suomeen saapumista

FinEntry on digitaalinen palvelu, joka sujuvoittaa Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Koronavirustestauksilla voi lyhentää omaehtoista karanteenia. Palvelu on otettu käyttöön Varsinais-Suomessa Turun lentokentällä sekä Turun ja Naantalin satamissa.

FinEntry-palvelussa voi

  • kartoittaa jo ennen matkaa tai matkan aikana Suomeen matkustamisen toimintaohjeista
  • saada yksilölliset ohjeet toimenpiteisiin ja tarvittaessa koronavirustestiin
  • varata ajan Suomessa tehtävään maksuttomaan koronavirustestiin
  • saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen
  • saada tekstiviestin koronavirustestin tuloksesta

Maahantulija voi näyttää puhelimeltaan Finentry-käyttäjätilin yhteenvetonäkymän ja siten nopeuttaa toimintaa rajalla Suomeen saavuttaessa. Selaimessa toimivan palvelun käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta. Suosittelemme Finentry-palvelun käyttöä ennen maahan saapumista.

Koronarokotustodistus

EU:n koronarokotustodistuksen, testitulostodistuksen ja todistuksen sairastetusta koronasta saa toistaiseksi vain OmaKannastaKoronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

Terveydenhuollossa on mahdollista tulostaa EU:n koronatodistus henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Jos rokotustodistus ei näy ja olet saanut kaksi tai kolme rokotetta, otathan yhteyttä ensisijaisesti yhteyttä koronarokotus@naantali.fi ja kerro tarkemmin asiasta (ilmoita nimi ja osoitetietosi viestissä).

Päivitetty viimeksi
3.1.2022 13:22