MDI julkaisi uuden aluekehitysindeksin: Naantalille loistavat tulokset

Uutiset
Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI on julkaissut keskiviikkona Suomen kuntien aluekehityksen laajan tilannekuvan.
Naantalin kirkko horisontissa, merta vasten

MDI on laskenut aluekehitystä kuvaavan kokonaisindeksin (AKI), joka vertaa kuntien työllisyyden, vetovoiman, yritystoiminnan, koulutuksen ja hyvinvoinnin sekä talouden kehittymistä 17 tilastollisella muuttujalla. Jokaiselle Manner-Suomen kunnalle on laskettu oma indeksiluku.

Vuoden 2019 kokonaisindeksin kärkisijoilla ovat edustettuina erityisesti Helsingin, Tampereen ja Turun seudun kunnat sekä useat Pohjanmaan maakunnan kunnat. Aluekehitysindeksin kärjessä ovat Espoo ja Tuusula.

Myös Naantali sai kokonaisindeksissä korkeat kokonaispisteet: Naantali sai yhteensä 1 384 pistettä, kun kuntien pisteiden vaihteluväli on 215–1 534 pistettä. Yhteensä 17:sta muuttujasta 16:sta Naantali sai keskiarvoa paremmat tulokset. Ainoastaan yksityisen sektorin osuus työpaikoista on indeksin mukaan Naantalissa Manner-Suomen keskiarvoa heikompi.

Erityisesti tulodynamiikan, koulutus- ja hyvinvointidynamiikan, työllisyysdynamiikan sekä vetovoimadynamiikan osalta Naantali pärjäsi loistavasti.

Koriste.

10 000–24 999 asukkaan kuntien kokoluokassa Naantali on aluekehityksen kokonaispisteiden perusteella viidennellä sijalla. Vuoteen 2018 verrattuna tulos on pysynyt samana. Vuonna 2017 Naantali oli sijalla 6. ja vuonna 2016 sijalla 4.

AKI:n ja MDI:n valtakunnallisen kuntakyselyn mukaan kokonaisuudessaan kuntien eriytymiskehitys jatkaa vahvistumistaan. Menestyjiä, sinnittelijöitä ja supistujia löytyy kuitenkin joka puolelta Suomea kokoon ja sijaintiin katsomatta.

Tutustu MDI:n aluekehityksen tilannekuvaan tarkemmin.

Lue MDI:n tiedote aiheesta.

Päivitetty viimeksi
14.2.2020 10:13

Asiasanat

Osallistuminen ja päätöksenteko