Museon kokoamissa aarrearkuissa paikallishistoriaa naantalilaislapsille

Uutiset
Naantalin museon, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteisessä projektissa on valmistettu opetusmateriaalipaketti opettajille kotiseututiedon käsittelemiseksi esi- ja alkuopetuksessa. Jokaiseen esi- ja alkuopetuksen sekä perusopetuksen pienryhmien yksikköön toimitetaan oma ”Armonlaakson aarrearkku”, jossa opetusmateriaalia säilytetään.
lapsia yleisönä katsomassa naista joka selostaa

Oman lähiympäristön historiaan on ryhmissä ja luokissa tutustuttu aiemminkin, mutta hyvin erilaisia aineistoja hyödyntäen. Aarrearkkuprojekti alkoi ideasta kehittää Naantalin ainutlaatuisesta paikallishistoriasta ajanmukainen, toiminnallinen ja lapsia innostava opetusmateriaalipaketti, josta jokaisen esi- ja alkuopetusikäisen on mahdollista päästä osalliseksi. Ajatuksena oli, että arkun sisältöä voi toteuttaa niin omassa luokassa kuin vierailemalla Naantalin museossa, Vanhankaupungin kaduilla ja kujilla tai tutustumalla vaikkapa omaan asuinalueeseen ”historialasit” silmillä.

Arkku kätkee sisälleen aimo annoksen tietoa, tehtäviä ja toimintaa. Vuosisatataulujen tieto, kuvat ja tehtävät sekä arkussa olevat esineet johdattavat lapset konkreettisesti kokemaan ja ihmettelemään mennyttä aikaa.

Armonlaakson aarrearkku on osa opetussuunnitelmiin sisältyvää Kulttuuriväylää, Naantalin omaa kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Arkkuhankkeen suunnitteluun on osallistunut museon ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa sekä perusopetuksen opettajia. Vetovastuu on ollut varhaiskasvatuksen opettaja Mervi Levannolla, joka parhaillaan käynnissä olevassa museopedagogiikkahankkeessa on koonnut pitkäaikaiset suunnitelmat yhteen ja koordinoinut aineiston konkreettista kokoamista. Arkkujen sisältöön on saatu lahjoituksia mm. Aurinkoisilta Sukkamatameilta, Muumimaailmalta ja Naantalin museolta.

Ensimmäiset arkut käytiin maanantaina viemässä Luonnonmaan perhetaloon, jossa ykkösluokkalaiset ottivat ne vastaan.

Lisätietoja hankkeesta antaa Naantalin museon projektityöntekijä Mervi Levanto (klo 8–14), mervi.levanto@naantali.fi tai 044 4171 350.

Päivitetty viimeksi
6.5.2024 12:08

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Kasvatus ja koulutus
Museot
Perusopetus
Esiopetus