Naantali LSJH:n lietetyhjennysten piiriin – Uusi lokerotaksa selkiyttää hinnoittelua

Uutiset
Naantalin lietesäiliöt siirtyvät Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) tyhjennettäviksi 1. helmikuuta 2024. Lietetaksa uudistuu ja yhtenäistyy LSJH:n järjestämän lietteenkuljetuksen alueella vuoden alusta.
.

 

Lietetyhjennykset siirtyvät Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) järjestämiksi Naantalissa Marttilassa ja Pöytyällä helmikuun 2024 alusta alkaen. Naantalissa lieteurakoitsijana toimii KV-Koneurakointi Oy ja Marttilassa sekä Pöytyällä Jätehuolto Mäkiö Oy.

LSJH on tiedottanut asiasta kirjeitse asiakkaita, joiden kiinteistöt sijaitsevat yhtiön tietojen mukaan viemäriverkoston ulkopuolella. Samoilta asiakkailta on tiedusteltu oman kiinteistön lietesäiliötietoja jo aiemmin.

– Niille asukkaille, joilla on pelkästään saostussäiliö (sakokaivo) tai pienpuhdistamo, on ehdotettu tiettyä tyhjennysajankohtaa suunnittelemiltamme tyhjennysreiteiltä. Reitit on suunniteltu mahdollisimman optimaalisiksi ympäristön ja tehokkuuden näkökulmasta, LSJH:n palvelujohtaja Cati Huhta kertoo.

– Jos meillä ei ole tietoa siitä, minkälainen lietesäiliö kiinteistöllä on, oletamme, että vakituisilla kiinteistöillä on saostussäiliö ja siksi kiinteistölle on ehdotettu tiettyä tyhjennysrytmiä, hän lisää.

Lietettä voi edelleen jätehuoltomääräysten mukaan hyödyntää maataloudessa.

– Lietteen omatoimisesta käsittelystä täytyy vaan muistaa ilmoittaa Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle, Huhta ohjeistaa.

Lokerotaksa selkiyttää lietetyhjennyksen hinnoittelua

LSJH:n lietetyhjennysten piiriin jo vuosia kuuluneessa Kemiönsaaressa aloittaa tammikuun 2024 alusta uutena lieteurakoitsijana Sjöbloms Tankservice Ab Oy. Kyseinen urakoitsija tyhjentää lietesäiliöt myös Kemiönsaaren puolella olevassa osassa Angelniemeä.

Tammikuun alusta alkaen lietteiden hinnoitteluun on luvassa muutoksia LSJH:n järjestämän lietteenkuljetuksen alueella.

– Kaikissa kunnissa otetaan käyttöön lokerotaksa, joka on nykyistä hinnoittelua selkeämpi asiakkaalle. Lokerotaksan tyhjennyshinta sisältää sekä kuljetus- että käsittelymaksun. Tyhjennyshinta riippuu siitä, minkä kokoinen lietesäiliö asiakkaalla on, Huhta sanoo.

Ekotyhjennys tekee tyhjennyksistä ympäristöystävällisempiä

LSJH:n lietetyhjennyksissä otetaan vuoden 2024 aikana käyttöön tiettävästi ensimmäisenä Suomessa ekotyhjennykset, jotka tekevät lietetyhjennyksistä ympäristöystävällisempiä.

Ekotyhjennys tehdään tarkoitusta varten suunnitelluilla imuautoilla ja se on mahdollista vain hyväkuntoisille saostussäiliöille.

– Ekotyhjennyksessä saostussäiliön vesiosuus palautetaan saostussäiliöön, minkä ansiosta pystytään autossa kuljettamaan vähemmän vettä ja enemmän lietettä. Lisäksi saostussäiliön toiminta paranee, kun tuttu bakteerikanta pysyy palautetun veden ansiosta säiliössä, Huhta kertoo.

Ekotyhjennykset aloitetaan Naantalissa, Marttilassa, Pöytyällä ja Kemiönsaaressa vuoden 2024 aikana heti, kun alueiden urakoitsijat saavat käyttöönsä uudet ekotyhjennysautot.

– Muissa LSJH:n lietetyhjennyskunnissa ajokilometrejä huomattavasti vähentävät ekotyhjennykset tulevat mahdollisiksi uusien kilpailutusten myötä lähivuosien aikana, Huhta kertoo.

Määräykset muuttuivat viime kesänä

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta teki lietteitä koskeviin jätehuoltomääräyksiin muutoksia kesällä 2023. Uudet määräykset koskevat koko LSJH:n toimialuetta.

– Aikaisemmin kaikki saostussäiliöt, joihin johdettiin vessavesiä, piti tyhjentää kerran vuodessa. Uusien määräysten mukaan saostussäiliön voi tyhjentää kahden vuoden välein, jos asuu yksin tai kyseessä on vapaa-ajan asunto. Jos saostussäiliöön menee pelkkiä pesuvesiä, riittää tyhjennys kolmen vuoden välein, Huhta kertoo.

– Jos yksinasuva tai vapaa-ajan asukas haluaa harventaa lietesäiliönsä tyhjennysväliä, hänen täytyy ilmoittaa siitä meille LSJH:lle esimerkiksi sähköpostilla liete@lsjh.fi tai ottamalla asiakaspalveluun yhteyttä kotisivuilta löytyvän chatin kautta tai puhelimitse, hän lisää.

Tiedote ja kuva: LSJH

Päivitetty viimeksi
2.1.2024 8:48

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö
Jätehuolto