Naantalin hiihtoladut – miten ja milloin latuja tehdään?

Uutiset
Kun säät sallivat, Naantalissa on mitä mainiommat hiihtomahdollisuudet. Latujen tekeminen vaatii oikeanlaista säätä, aikaa sekä osaamista.
Murtomaahiihto

Suurin osa Naantalin laduista on luonnonlumilatuja – vain Suovuoressa on mahdollista käyttää itse tehtyä tykkilunta. Säätila säätelee pitkälti latujen tekemistä, sillä tekolumen tekemisessäkin lämpötilan tulee olla 5 astetta pakkasella, jotta lumen tekeminen on mahdollista. Lunta tehdään vesijohtovedestä, joka on noin 5–6 asteista. Vettä jäähdytetään erillisillä jäähdytyslaitteilla, ja pyrkimyksenä on, että veden lämpötilaa saataisiin laskettua 2–3 astetta.

Jäähdytetty vesi ajetaan kovalla paineella letkuja pitkin lumitykkeihin, joiden suuttimista vesi tulee hienoina lumihiutaleina lumetuskentälle. Ilman lämpötilalla on suuri vaikutus lumen tuoton määrään; mikäli pakkasta on noin 10 astetta, voidaan lumitykin suuttimien määrää lisätä, ja tällöin saadaan enemmän lunta. Toisaalta kun lämpötila nousee ja lähentelee 3–4 astetta pakkasta, lumitykkien suuttimista tulee pelkkää vettä.

Kun lunta on saatu tykitettyä kasaan ja tykitys lopetetaan, pitää lumen antaa olla kasassa vähintään vuorokausi, jotta vesi laskeutuu. Tämä vaihe on tärkeä, sillä lumen levityksessä tulee ongelmia, mikäli lumi on liian märkää.

Lunta lastataan kaivinkoneella kasasta traktoreiden peräkärryihin, jotka ovat purkavia kärryjä; kärryn pohjassa on kuljettimet, jotka siirtävät lunta kärryn takaosassa olevaan pyörivään hajottajaan, josta lumi purkautuu kuntoradalle. Suovuoressa 1,1 kilometrin mittaisen lenkin lumettamiseen menee kahdella traktorilla aikaa noin 12–14 tuntia. Lastaus ja levitys tehdään yhtäjaksoisesti.

Suuri apua on siitä, jos saadaan luonnonlunta taivaalta. Tuolloin tykkilumen kuutiomäärä on levittämisessä huomattavasti pienempi.

Lumen levityksen jälkeen lumi ajetaan latukoneella tasaiseksi, minkä jälkeen se jyrsitään tasalaatuiseksi siten, että kaikki mahdolliset paakut saadaan pois. Tämän jälkeen voidaan latukoneella ajaa vapaan tyylin baana ja sen viereen latu.

Ladun kunnossapitotyötä tehdään päivittäin eli reitti jyrsitään ja latu sekä vapaan baana ajetaan. Sääolosuhteiden vaihtelu vaikeuttaa ratojen huoltamista. Suojakeleillä latuja ei koneellisesti ajeta, sillä huoltotoiminnot nostattavat veden ladun pintaan ja siitä tulee vaarallisen liukas.

Tästä pääset Naantalin kaupungin latu- ja jääinfoon.

Päivitetty viimeksi
23.12.2024 11:15

Asiasanat

Liikunta ja urheilu