Naantalin ja Rymättylän positiivisimmat palkittiin

Uutiset
Turun seudun vuoden 2023 positiivisimmat henkilöt on valittu. Turun Positiivarit haluavat valinnallaan tuoda esiin henkilöitä, joiden iloinen ja innostava asenne sekä huomaavaisuus muita ihmisiä kohtaan ansaitsevat tunnustusta.
Maija Saarni-Tuuna, Pentti-Oskari Kangas ja Liisa Saarni, naiset kukitettuina.

Turun Positiivareiden tuomaristo on jälleen valinnut alueen positiivisimmat, joiden innostuminen, yhteistyö ja avoimuus muita kohtaan hehkuvat hyvää ympärilleen. 
Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi valittiin palvelualan ammattilainen Anne Ruusumo-Kalevo. Rymättylän positiivisimmat ovat Dikseli-sillimuseon kantavat voimat, siskokset Maija Saarni-Tuuna ja Liisa Saarni.

Positiivarit korostavat valinnoissaan sitä, että positiiviset henkilöt auttavat muita onnistumaan, ovat innostuneita, palveluhenkisiä sekä pitkäjänteisiä. Turun seudun valitsijaraatiin on kuulunut aiempina vuosina seudulla positiivisimpina palkittuja henkilöitä. Raadin puheenjohtajana toimii kirjailija ja matkailuyrittäjä Pentti-Oskari Kangas.

Vuoden positiivisin naantalilainen 2023: Anne Ruusumo-Kalevo

Anne Ruusumo-Kalevo kukkien ja diplomin kanssa.

Anne Ruusumo-Kalevo on rautainen asiakaspalvelun ammattilainen, joka työskentelee Naantalin K-Market PikkuKipparissa. Aiemmin hän on työskennellyt pitkään K-Kauppa M. Ruusumossa sekä Verkahovin kuntoutus- ja lääkäriasemalla ja Insinööritoimisto Matti Larkelassa.

Ruusumo-Kalevo harrastaa sienestystä, luontokuvausta ja konserteissa käymistä, ja hänelle on tärkeää viettää aikaa ystävien ja läheisten kanssa.

Tytär Katja Kalevo luonnehtii äitiään näin:

”Äiti on positiivinen sekä elämänmyönteinen Merimaskusta kotoisin oleva ”kaupantäti”. Hän on aina pitänyt ihmisten kanssa olemisesta, ja asiakaspalvelutyö on sellainen, joka tuntuu äidistä täysin omalta jutulta. 

Äiti on aina pyrkinyt luomaan iloa ympärilleen, ja ilo kyllä tarttuu jokaiseen! Hän myös aina neuvoo minua ja veljeäni ajattelemaan positiivisesti, ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Vaikeimpienkin asioiden kohdalla on helpompaa löytää pilven hopeareunus, kun kuulee äidin kannustuksen oman päänsä sisällä. 

Äiti on aina valmis auttamaan, ja antaa aina kaikkensa sille mitä tekee. En voi uskoa, että tämä supernainen on oma äitini, ja että saan viettää ikimuistoisia hetkiä hänen kanssaan. Mielestäni kunniakirja on myönnetty täysin oikealle henkilölle, hurraa Anne!”

Vuoden positiivisimmat rymättyläläiset 2023: Maija Saarni-Tuuna & Liisa Saarni

Maija Saarni-Tuuna

”Menneinä vuosikymmeninä Suomessa oli useampiakin sillinkalastuslaivueita, mutta merkittäväksi
toimijaksi jäi Saukko-laivasto, jonka kotisatama oli Rymättylän Röölä. Isäni Tauno Saarni oli näitä laivoja myös aikanaan varustamassa.

Viitisentoista vuotta sitten paikallinen kyläaktiiviryhmä suunnitteli ja rakensi vanhasta sillivarastosta esiintymis- ja näyttelytilan. Näihin kulisseihin rakentui Suomen ainoa sillimuseo, joka sai nimekseen Dikseli. Me museolaiset emme edelleenkään lakkaa ihmettelemästä miten ihmiset kesä kesän jälkeen jaksavat olla niin kiinnostuneita sillinkalastukseen liittyvistä - meidän mielestämme arkisista asioista. Tueksemme olemme saaneet myös kalanjalostusalalla Röölässä toimivan Suomen Sillikonttorin, jonka sillituotteita myös myymme.

Asumme Rymättylässä syntymäkodissani Pitkäluodon Haapalassa. Aina kotoa lähtiessäni minulle tulee kova koti-ikävä, kun tuttu postilaatikko jää taakse. 

Olen ollut muutaman vuoden eläkkeellä ja nyt olen päässyt tekemään mitä haluan. Mukavinta on olla kasvimaalla perkaamassa monivuotisia rikkaruohoja. Kompostointi on erityisalaani ja ohjaan välillä kompostikoulua. Erityistä iloa meille tuottavat kolme Naantalissa asuvaa lastenlastamme, jotka pitävät mamman ja papan liikkeessä ja virkeinä ympäri vuoden. Positiivisuus helpottaa elämää!”

Liisa Saarni

”Olen kotoisin Rymättylän Pitkäluodosta. Läheinen suhteeni kalaan ja kalastukseen alkoi jo lapsena seuratessani, kun Saukko-laivat palasivat sillinkalastusreissuiltaan Röölän rantaan. Hieman vanhempana työskentelin samaisessa rannassa sijaitsevalla silakkatehtaalla. Myöhemmin opintoni suuntautuivat käsityöalalle, mutta työ jatkui silti myös kalan parissa. Kehitin parkitusmenetelmän kalannahalle, ja olen työskennellyt sen parissa jo lähes kolmekymmentä vuotta valmistaen erilaisia nahkatuotteita, kuten laukkuja, lompakoita ja vöitä.

Aiemmin pidin pientä myymälää työhuoneeni yhteydessä Helsingissä, mutta nyt olen palannut takaisin juurilleni ja jatkan työtäni Rymättylästä käsin, luonnon rauhassa.
Olen itse aktiivisesti mukana Dikseli-sillimuseon toiminnassa yhdessä siskoni Maijan kanssa. Museossa kohtaamme paikallisia, matkailijoita ja vanhoja merenkulkijoita. Tarinat ovat eläviä, ja niitä me vaalimme ja taltioimme.

Harrastuksiini kuuluu tietenkin kalastus, erityisesti pidän silakan litkauksesta. Puutarhanhoito ja luonnossa liikkuminen, sekä sienestys ja marjastus Rymättylän kauniissa maisemissa antavat energiaa ja iloa arkipäiviini.”

Lisäksi Turun seudulta valittiin vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksi pitkän linjan viestinnän ammattilainen ja turkulaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja Heli Nieminen sekä Raision positiivisimmaksi taloushallinnon ja liikkeenjohdon parissa elämäntyönsä tehnyt Kauko Mannerjärvi. Lue lisää vuoden positiivisimmaksi valituista (STT Info).

Tiedote ja kuvat: Höyrylaiva S/S Ukkopekka

Päivitetty viimeksi
24.11.2023 12:31

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika