Naantalin kaupungin tiedonhallintamalli valmistui

Uutiset
Naantalin vaakuna kaupungintalon seinässä. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -logo.

Naantalin kaupungin tiedonhallintamallin ensimmäinen versio on saatu valmiiksi marraskuun lopussa. Tiedonhallintamalli on käytännössä kuvaus kaikesta siitä, mitä kaupungilla tehdään, millaista tietoa eri toiminnoissa syntyy ja kuinka tietoa käsitellään ja missä sitä säilytetään. Se antaa kokonaiskuvan kaupungin tiedonhallinnasta. 

Naantalin hallintojohtaja Riitta Luotio kertoo, että tiedonhallintamallin rakentaminen on ollut monivuotinen urakka ja sen laatimiseen on osallistunut merkittävä määrä kaupungin henkilöstöä. Lakisääteistä tiedonhallintamallia on työstetty projektisuunnittelija Emma Lintusen johdolla marraskuusta 2020 lähtien. 

– Tiedonhallintamalli hyödyttää kaupungin hallintoa esimerkiksi toiminnan kehittämisessä ja suunnittelussa. Esimerkiksi jo nyt tiedonhallintamallia on voitu hyödyntää hyvinvointialueen tietopyynnöissä, Lintunen kuvailee. 

Näkyvin osa tiedonhallintamallia on asiakirjajulkisuuskuvaus kaupungin verkkosivuilla. Siihen on kuvattu tarkasti kaupungin eri toiminnot ja niissä käsiteltävät tiedot. Asiakirjajulkisuuskuvauksen avulla kuka tahansa voi perehtyä kaupungin toimintaan ja kaupungilla oleviin tietoihin. Se helpottaa myös tietopyyntöjen tekemisessä. 

Tiedonhallintamalli sisältää myös kuvaukset henkilötietojen käsittelytoimenpiteistä, siis esimerkiksi tietosuojaselosteet. 

Riitta Luotio kertoo, että Naantalin kaupunki on tiedonhallintamallillaan valtakunnallinen edelläkävijä. Kaupunki on esitellyt tiedonhallintamalliaan useissa alueellisissa ja valtakunnallisissa koulutustilaisuuksissa. 

– Tiedonhallintamalli on tehty Naantalissa läpikotaisella tavalla. Olemassa olevia tietoja ei ole vain koottu yhteen, vaan mallin rakentamisen aikana tietoja on käyty läpi, päivitetty ja tarvittaessa täydennetty puuttuvien osalta, Emma Lintunen kertoo. 

Nyt ensimmäisen version hyväksymisen jälkeen työ jatkuu. Tiedonhallintamallin tietoaineistoa päivitetään säännöllisesti, jotta kuvaukset pysyvät ajan tasalla.

Tutustu asiakirjajulkisuuskuvaukseen.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
7.12.2022 11:23

Asiasanat

Osallistuminen ja päätöksenteko
Yleiset tieto- ja hallintopalvelut