Naantalin kaupunki kannustaa säästämään energiaa Energiansäästöviikolla

Uutiset
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Vuoden 2023 Energiansäästöviikko jatkaa viime talvena tutuksi tulleen Astetta alemmas -kampanjan asialla. Kampanjassa suomalaisia kannustetaan löytämään itselleen sopivia tapoja säästää energiaa.
Vihreällä taustalla tekstit: Astetta alemmas Energiansäästöviikolla 9.–15.10.2023. Logot energiansäästöviikko ja Astetta alemmas.

Joka kodin ja organisaation pienet ja nopeavaikutteiset energiateot ovat yhä tärkeitä, ja niiden tulisikin olla jokaisen pysyviä toimintamalleja. Lisäksi Energiansäästöviikolla kiinnitetään huomiota pitkäkestoisiin energiatekoihin, joilla kotien ja organisaatioiden energiakestävyyttä saadaan tehostettua.

– Energian tehokkaalla käytöllä voidaan myös vähentää ilmastopäästöjä merkittävästi, ja samalla kun säästyy energiaa, säästetään myös energiakustannuksissa, toteaa Naantalin kaupungin ilmastokoordinaattori Olli-Jaakko Latva-Mäenpää.

Viime vuonna vaikeassa energiatilanteessa suomalaiset osoittivat sisua ja säästivät noin neljä terawattituntia sähköä, kertoo Motiva. Huippukulutustuntien aikana kriittisimpinä päivinä kulutusta nipistettiin niin paljon, että se korvasi täysimääräisesti Venäjältä aiempina vuosina tuodun sähkön.

Naantalissakin onnistuttiin säästämään sähköä merkittävästi. Sähkönjakeluyhtiö Caruna kertoo, että yhtiön jakelualueen kunnista sähkönkäyttö pieneni kolmanneksi eniten Naantalissa (-26 %), kun verrataan joulukuun 2022 ja joulukuun 2021 sähkönkäyttöä.

Astetta alemmas -kampanjassa muistutetaan, että sähkönkäytön ajankohdalla on merkitystä. Järkevintä on ajoittaa kulutustaan mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähköä on saatavilla edulliseen hintaan ja runsaasti. Tämä voi alentaa pitkällä aikavälillä kaikkien sähkösopimusten hintatasoa.

Kaupunki mukana Energiansäästöviikolla

Energiansäästöviikolla ja lämmityskaudella Naantalin kaupunki kannustaa ja viestii energiansäästötoimista niin asukkaille kuin henkilöstölle. Kaupunki vähentää myös sähkönkäyttöä omassa toiminnassaan ja parantaa energiatehokkuutta. Työtä tehdään jatkuvasti osana Kuntien energiatehokkuussopimusta (KETS), johon Naantali liittyi kesällä 2022.

Viimeisimpinä toimenpiteinä elokuussa 2023 Aurinkoareena-jäähallin valaisimet vaihdettiin LED-valoiksi, ja samalla otettiin käyttöön valaistuksenohjausjärjestelmä, jonka avulla saadaan säästettyä energiaa sekä järkevöitettyä jäähallin valaisemista. Uusi järjestelmä on etäohjattava ja sisältää erilaisia valaistustasoja. Naantalin Energia kartoittaa muidenkin valaistujen kenttien potentiaalia energiatehokkuustoimenpiteille.

Lisäksi työ jatkuu kaupungin katuvalaistuksessa suurpainenatrium- ja monimetallivalaisimien vaihtamiseksi LED-valaisimiin.

Päivitetty viimeksi
12.10.2023 8:24

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö