Naantalin kaupunki laatii ilmastotiekartan

Uutiset
Kalliolta avautuu alaspäin järvi ja etualalla ja vastarannalla näkyy mäntyjä. Kuvan päällä kapeareunainen kukkaa tai aurinkoa muistuttava Onnellinen aurinko -elementti.

Naantalin kaupunki on päättänyt syventää ilmastotyötään liittymällä Hinku-verkostoon. Verkoston kunnat sitoutuvat vähentämään ilmastopäästöjään 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Hinku-työtä käynnistellään Naantalissa nyt ja ensimmäisinä työvaiheina ovat Kuntien energiatehokkuussopimukseen (KETS) liittyminen ja ilmastotiekartan laadinta.

Ilmastotiekartassa kaupunki määrittelee toimet, joilla se pyrkii tavoittelemiinsa päästövähennyksiin sekä toimet ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Tiekartassa määritellään myös sen toteutumisen seuranta ja keinot, joilla kaupunki ohjaa asukkaita ja muita toimijoitaan osallistumaan ilmastotyöhön. Kaupungin eri toimialat määrittelevät kukin itse, millaisin toimin ilmastopäästöjä aletaan vähentää. Myös kuntalaisia tullaan osallistamaan tiekartan laatimisessa. Tiekartan laatimista koordinoi huhtikuun alussa työnsä aloittanut Naantalin kaupungin ilmastokoordinaattori, Ulrika Nordblom.

– Naantalissa on jo tehty monenlaista ilmaston hyväksi ja nyt aletaan etsiä keinoja jo olemassa olevien toimien kehittämiseksi, sekä uusia toimia, joilla voimme tehostaa ilmastopäästöjen vähentämistä. Kaikki ideat ovat tervetulleita ja tuen parhaani mukaan kaupungin toimialoja päästövähennystoimien kartoittamisessa ja selvitystyön tekemisessä, Nordblom toteaa.

Naantalin ilmastotiekartan laatimisessa noudatetaan Hinku-kriteerejä ja lisäksi pidetään mielessä kuntien ilmastosuunnitelmille asetettavat vaatimukset, joita ollaan valmistelemassa osaksi ilmastolakia. Maakuntatasolla tiekarttatyölle suuntaa antaa Varsinais-Suomen ilmastotiekartta. Naantalin ilmastotiekartan on määrä valmistua vuoden 2022 aikana.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
11.4.2022 13:27

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö