Naantalin kaupunki palkittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa yläkoululaisten liikuttamisesta

Uutiset
Naantalin kaupunki on saanut tunnustusta koulupäivän yhteydessä järjestettävästä harrastustoiminnasta. Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkinto myönnettiin Naantalille Varsinais-Suomen Urheilugaalassa viime lauantaina 27.1.2024.
Susanne Nummelin ja Maija Puolakanaho pitelevät palkintodiplomia ja -lautasta. Onnellinen aurinko -elementti.

Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkinnon ottivat vastaan Naantalin kaupungin harrastustoiminnan koordinaattori Susanne Nummelin ja liikuntapalvelupäällikkö Maija Puolakanaho, ja sen jakoi Opetushallituksen Liikkuva Koulu -ohjelman ohjelmajohtaja Antti Blom.

– Olemme todella iloisia ja ylpeitä saamastamme huomionosoituksesta. Tämä on merkittävä ja mahtava tunnustus tekemästämme työstä, ja kannustaa ponnistelemaan jatkossakin lasten ja nuorten hyväksi, toteaa Maija Puolakanaho.

Harrastamisen Suomen malli, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä, on jo vakiinnuttanut paikkansa Naantalissa. Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkinnon myöntämisen perusteena oli erityisesti Naantalin panostukset yläkouluikäisten harrastustoimintaan.

Naantalissa yläkouluikäisille järjestetäänkin monipuolisesti erilaista toimintoja koulupäivien yhteydessä. Maijamäessä ja Suopellossa kuntosaliohjaus on jo vakiinnuttanut paikkansa toimintakalenterissa, lisäksi yläkoululaisille järjestetään tällä hetkellä Maijamäessä tanssitunteja sekä palloiluvuoroja ja Suopellossa monilajiklubeja, joissa nuoret pääsevät kokeilemaan eri lajeja. Myös erikoisempia toimintoja on kokeiltu ja kokeillaan, kuten nuorten suunnittelema ja toteuttama pakohuonepeli sekä ensi viikolla alkava ilmajooga, jotta voidaan löytää toiminnat, jotka vetävät ja eivät vedä yläkoululaisia.

Monipuolisesti erilaisten lajien ja harrastusten pariin kaikki yläkouluikäiset nuoret pääsevät myös Nuorisopassilla, joka tarjoaa alennuksia ja maksuttomia lajikokeiluja myös yhdistysten ja yritysten järjestämään toimintaan. Esimerkiksi uintiedut ovat olleet Naantalissa suosittuja.

Puolakanaho nostaa esiin myös yläkoulujen lähiliikuntapaikat, jotka valmistuivat Maijamäen koululle vuonna 2019 ja Suopellon koululle vuonna 2020. Lähiliikuntapaikat tarjoavat paljon mahdollisuuksia liikkua jo koulupäivän aikana. Viime vuonna Maijamäen koulun pihan kentällä on myös innostettu yläkoululaisia liikkumaan välitunneilla rennon pelailun merkeissä, ja tänä vuonna käytäntöä on tarkoitus jatkaa.

– Olemme pyrkineet kuuntelemaan herkällä korvalla nuorten toiveita järjestettävästä toiminnasta. Esimerkiksi lasketteluretkiä on paljon toivottu, ja niitä järjestetäänkin nyt helmikuussa perjantaisin. Myös yläkoulujen personal trainer -toiminnan käynnistämistä suunnitellaan parhaillaan, Puolakanaho kertoo.

Puolakanaho toteaa, että koulupäivän yhteydessä järjestettävä harrastustoiminta on tärkeää, sillä koulussa lapset ja nuoret ovat jo koolla ja oppilailla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua harrastustoimintaan. Kuitenkaan kaikkia yläkoululaisia ei innosta jäädä koululle pakollista pidemmäksi aikaa, joten Naantalissa harrastustoimintaa on haluttu järjestää myös muualla kuin koulussa. Esim. Rymättylässä yläkoululaisten sählyvuorot ovat keränneet mukavasti nuoria mukaan.

–  Naantalissa on ollut hyvä tehdä töitä harrastustoiminnan järjestämiseksi, sillä meillä on paljon hyviä yhteistyökumppaneita niin kaupunkiorganisaatiossa kuin seuroissa, yhdistyksissä ja yrityksissä, joiden työpanoksella toimintojen ohjaajina on suuri merkitys, Puolakanaho kiittelee.

Tunnustus on tärkeä merkkipaalu, mutta työ jatkuu Naantalissa edelleen. Puolakanaho näkee tärkeänä, että lapset omaksuvat liikkumisen ja harrastamisen osaksi koulupäivää jo varhaisessa vaiheessa, jotta harrastamisesta muodostuu tavallinen osa arkea ja kynnys osallistua toimintaan on matala. Sen vuoksi alakouluilla järjestetään enemmän erilaisia toimintoja, jotta lapset pääsevät jo varhain kokeilemaan ja osallistumaan toimintaan.

3.–6.-luokkalaisille järjestetään kahdessa Naantalin koulussa myös harrastusetsivätoimintaa, jotta lapset, jotka eivät ole harrastustoiminnassa vielä mukana, voidaan tavoittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toimintaa on tarkoitus laajentaa kaikkiin Naantalin alakouluihin.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
29.2.2024 13:11

Asiasanat

Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Liikunta ja ulkoilu