Naantalin keskustaan uusi kausi- ja jouluvalaistus

Uutiset
Naantalin Tullikadun ja torin ympäristö saa uuden kausi- ja jouluvalaistuksen. Uudet kausivalot syttyvät ensi kertaa huomenna perjantaina Lux Gratiae -tapahtumassa. Kausivalaistusta täydentävä jouluvalaistus syttyy perinteiseen tapaan marras-joulukuun vaihteessa Naantalin Yrittäjien järjestämässä joulunavaustapahtumassa.
Valosarjat, joihin on kiinnitetty keltaisia ja harmaita erikokoisia pallokoristeita, kulkevat tien yli valopylväästä toiseen Tullikadulla.

Naantalin kaupungin suunnitteluinsinööri Heli Ojanen kertoo, että uuden jouluvalaistuksen suunnittelu tuli ajankohtaiseksi Tullikadun uudistamisen myötä. Tullikatu saneerattiin vuoden alkupuoliskolla pihakaduksi. Suunnittelutyön aikana pelkän jouluvalaistuksen uudistamisesta ajatus laajentui kausi- ja jouluvalaistukseksi.

– Tullikatu on keskeinen ostoskatu monine liikkeineen ja ravintoloineen, ja uudella kausivalaistuksella alueen viihtyisyyttä haluttaan lisätä myös vuoden pimeimpään ja harmaimpaan aikaan, Ojanen toteaa.

Kausivalaistus kattaa koko pimeän ajan valaisten lokakuun lopusta helmikuun loppuun saakka. Jouluvalaistus täydentää kausivalaistusta jouluisemmilla elementeillä ja lämpimämmällä valolla. Jouluvalaistus valaisee joulukuun alusta Nuutinpäivän tienoille.

Ojanen kertoo, että valaistuksen haluttiin myös ilmentävän Naantalin identiteettiä ja sopivan kaupunkikuvaan. Valaistussuunnitelman nimi onkin aurinkokaupunkiin sopivasti Naantalin Talviaurinko.

–  Uudistuneella valaistuksella haluttiin tehdä alueesta eläväisempi ja lisätä mielenkiintoa kuitenkin niin, että yleisilme on harmoninen, eikä liian räikeä tai häiritsevä, Ojanen kuvailee.

Valosarjassa roikkuu keskellä isompi keltainen pallokoriste ja sen molemmin puolin kaksi pienempää harmaata.
Valaistuksessa toistuu erikokoisia pallon muotoisia koristeita.

Kausivalaistuksen rungon luovat Tullikadun ylittävät valonauhat, joissa on pallon muotoisia koristeita. Torin kohdalla Puistotien suuret puut valaistaan valosarjoin.

Jouluvalaistuksessa torin laidoissa valaisinpylväissä syttyvät pylväskoristeet, joissa toistuu kausivalaistuksen palloteema. Torin kohdalle Puistokadun päähän tulee kolme erilaista valaistua eläinfiguuria, ja torin puolelle näyttävä, kaarimainen lumilyhty. Jouluvalaistukseen kuuluu myös perinteinen torin valaistu joulukuusi.

– Toivomme, että uusi valaistus tuo iloa kaikille kaupunkilaisille sekä Naantalissa vieraileville, Ojanen sanoo.

Kausivalaistuksen suunnittelussa oli mukana kaupungin teknisten palveluiden lisäksi kulttuuripalvelut sekä Naantalin Energia. Yleissuunnitelman on laatinut Sitowise Oy. Myös kaupunkilaiset pääsivät vaikuttamaan suunnitelmaan keväällä 2022 järjestetyssä avoimessa työpajassa.

Uusi kausivalaistus syttyy ensimmäisen kerran perjantaina 27.10. klo 19.30. Tullikadulta matkaa kannattaa jatkaa ihailemaan Kirkkopuistoon Lux Gratiae -viikonlopun tunnelmalista valotaideteosta, valotaiteilija Antti Kulmalan suunnittelemaa ja toteuttamaa Tapion Sali -teosta, joka on esillä perjantaista sunnuntaihin 27.–29.10.

Naantalin perinteinen joulunavaustapahtuma järjestetään 1.12. klo 18–20 Naantalin torilla. Tapahtumassa sytytetään Tullikadun ja torin jouluvalaistus.

Tutustu tarkemmin Tullikadun ja siihen liittyvien lähialueiden kausi- ja jouluvalaistuksen yleissuunnitelmaan.

Lyhtypylväässä koriste, jossa pieniä keltaisia koristepalloja.
Pylväskoristeet on jo kiinnitetty torin valaisinpylväsiin.
Päivitetty viimeksi
26.10.2023 12:20

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö
Rakennettu ympäristö