Naantalin keskustan vuoropäiväkodissa iloitaan lavakauluksen koristelukilpailun voitosta

Uutiset
Keskustan vuoropäiväkoti voitti Plantagenin järjestämän lavakauluksen koristelukilpailun, joka järjestettiin osana hanketta lasten luontoinnostuksen herättämiseksi.
Kolme lasta istutuslavan ympärille kerääntyneenä, laatikossa on pieni kasvimaa ja se on koristeltu mm. värikkäin viirein.

Naantalin vuoropäiväkodin perhosilla koristeltu istutuslaatikko nappasi ensimmäisen sijan puutarhamyymäläketju Plantagenin järjestämässä lavakauluksen koristelukilpailussa. Veturit-ryhmän 3–5-vuotiaat lapset pääsivät itse ideoimaan, mitä kauluksen koristeeksi tulee ja mitä siihen istutetaan.

– Ensin ajatuksena oli tehdä laatikosta vihreä auto, mutta lennossa idea muuttui perhosiksi ja otimme sapluunat esiin. Projekti oli hyvin eläväinen, kertoo lastenhoitaja Nita Karsikas, joka vastasi projektin vetämisestä.

Lapset valitsivat istutettaviksi syötäviä kasveja ja kukkia. Kesän alussa laatikkoon istutettiin mm. herneitä, salaattia, krasseja sekä auringonkukkia. Projektissa mukana olleet päiväkotilaiset Elise ja Neea kertovat, että salaatteja on jo maisteltu ja kaikki herneet on tällä hetkellä syöty.

Neea pääsi maalaamaan lavakaulusta, Elise taas oli mukana istuttamisessa. Molemmat kuvailevat projektia hauskaksi.

Kolme lasta seisoo hymyillen lavakauluksen ympärillä, siinä on pieni kasvimaa. Yhdellä lapsista on Frozen-prinsessamekko, toisella merirosvoasu.
Neea (vas.), Cecilia ja Elise esittelivät istutuslaatikkoa Unikeonpäivänä, jonka aamuna pidettiin lasten pukukilpailu. Koristeet ovat lasten käsialaa.

Karsikaksen mukaan lapset ovat olleet myös kilpailun voitosta innoissaan, ja voittopäivänä riemunkiljahdukset kaikuivat päiväkodissa. Palkinnoksi vuoropäiväkoti sai 1000 euron lahjakortin kasvi- ja istutustarvikeostoksiin. Palkinto aiotaan hyödyntää Kalevanniemen uudessa Aurinkomäen päiväkodissa, johon keskustan vuoropäiväkoti muuttaa elokuun alussa.

– Palkinnon käyttöä ideoidaan tarkemmin, kun olemme päässeet muuttamaan ja tutustumaan uuteen piha-alueeseen. Lapset ovat sanoneet, että he haluavat ainakin ehdottomasti mansikoita, Karsikas sanoo.

Oppia, mistä ruoka tulee lautaselle

Kilpailun tarkoituksena oli herätellä lasten luontoinnostusta ja opastaa lapsia tutkimaan mistä ruoka tulee ja mikä merkitys esimerkiksi pölyttäjähyönteisillä on kasvien olemassaololle.

Nita Karsikas kertoo, että vuoropäiväkodissa on aiemminkin kasvatettu itse omia vihanneksia ja lasten kanssa tehdään säännöllisesti metsäretkiä, joilla on marjastettu ja opittu metsän syötävistä kasveista. Viime vuonna vuoropäiväkodissa oli isompi laatikkoviljelyprojekti, jolloin lapset pääsivät niin ikään istuttamaan vihanneksia ja hoitamaan kasveja kesän ajan. Syksyllä järjestettiin isot sadonkorjuujuhlat, ja lapset tekivät itse kasvatetuista vihanneksista ja juureksista ruokaa.

– Tänä vuonna kevät oli sen verran kiireinen, että vastaavaa projektia emme ehtineet aloittaa. Onneksi päiväkodin lapsen läheinen vinkkasi lavakauluskilpailusta. Lapset olivat tästäkin projektista innoissaan, ja he pääsivät hyödyntämään viime vuonna opittuja taitoja, esimerkiksi siementen istuttaminen oli jo tuttua, Karsikas toteaa.

Vihreäksi maalatun lavakauluksen kylkeen on maalattu perhosia, laatikossa kasvaa auringonkukkia.
Plantagen lahjoitti tarvikkeet, esimerkiksi istutuslavan, mullat ja vihannesten ja kukkien siemenet, kilpailuun osallistumista varten.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
28.7.2022 9:24

Asiasanat

Lapsiperheet
Kasvatus ja koulutus
Ympäristö
Lasten päivähoito