Naantalin lukioon toteutettiin seinämaalauksia opiskelijoiden ja ammattitaiteilijan yhteisöllisessä taideprojektissa

Uutiset
Naantalin lukiolla vietettiin viime viikon perjantaina uusien ja upeiden seinämaalausten julkistamistilaisuutta. Lukion portaikkoon maalattiin teos taiteilija Matti Lankisen ja nykytaidekurssin opiskelijoiden yhteisessä projektissa. Nuorten innokkuuden ansiosta taidetta syntyi myös muualle lukion seinille.
Portaikkoon maalattu murtovesimaisemaa, jossa keskellä saimaannorppa ja aurinko. Kuvan päällä Onnellinen aurinko -elementti.

Taideportaikon seinämaalauksen teemana on meri ja luonto. Seinälle on kuvattuna saaristoon sopivasti murtovesimaisemaa niin pinnalta kuin sen alta. Portaikon keskelle on kuvattu tulkinnasta riippuen hylje tai itämerennorppa, jolla on ruokovaltikka ja sädekehä päänsä ympärillä, sekä aurinko, jonka ympärillä lukee Vallis Gratiae. Portaiden yläpuolella lentelee aktiivisimpien kurssilaisten tekemiä perhosia. 

Seinämaalausprojekti toteutettiin osana lukion nykytaiteen kurssia. Naantalin lukion kuvataiteenopettaja Maija Tiitto kertoo, että alun perin ajatuksena oli toteuttaa portaikkoon yhteisöllinen taideteos, jonka ohi kulkiessa henkilö vahvistuu fyysisesti ja henkisesti.

Aihe ja idea teokseen lähti oppilailta. Luonnos maalauksesta syntyi yhden oppilaan kynästä jo ensimmäisellä tunnilla, ja siitä teos lähti jalostumaan. Tiitto sekä taiteilija Matti Lankinen kehuvat nuoria työskentelystä projektin parissa. Intoa, paineensietokykyä ja aktiivisuutta on riittänyt.

– Nuoret ottivat projektissa hienosti roolia ja tiesivät, mitä haluavat tehdä ja pitivät näkemyksistään kiinni. Projekti on ollut huikea ja olen todella iloinen lopputuloksesta, Lankinen toteaa.

– Työskentelyssä saatiin harjoitella myös dialogia ja yhteistyön tekemistä. Debatti kertoo myös siitä, että oppilaat olivat mukana intensiteetillä ja aidosti kiinnostuneita projektista, Maija Tiitto sanoo.

Sisätilan seinälle maalattu graffiti, jossa tyylitellyt ananas, palmu, aurinkovarjo sekä teksti "Emoluola".
Emoluola-maalaus syntyi lukiolaisten oman tilan seinälle.
Seinällä olevan patterin päälle on maalattu kolme kissaa; yksi istuu, toinen makaa ja kolmas on kerällä.
Lämpöpatterin päällä lepäävät kissat on nimetty Matiksi, Tepoksi ja Bandaksi.

Alun perin ajatuksena oli tehdä vain yksi teos lukion portaikkoon, mutta opiskelijoiden aktiivisuuden ansiosta syntyi myös lukion toisen kerroksen käytävän pienempi muotokuvamaalaus lämpöpatterin päällä lepäilevistä kissoista sekä lukion omaan tilaan graffitimaalaukset, joissa lukee Emoluola eli nimi, jolla tila lukiolla tunnetaan, sekä NaLu, lyhenne sanoista Naantalin lukio.

Yhteensä 17 hengen ryhmä osallistui seinämaalausten tekemiseen. Tuntityöskentelyn lisäksi pienempi, aktiivinen opiskelijajoukko – Nina Vartiala, Emma Koski ja Nenna Sutela – jatkoi maalausta myös vapaa-ajalla, oppituntien jälkeen ja heti koulun avauduttua. Avajaisia edeltävänä päivänä nämä  aktiivisimmat opiskelijat olivat viimeistelleet teosta iltakahdeksaan saakka.

Matti Lankinen on tuore kuvataiteilija (AMK), joka on taiteilijanurallaan työskennellyt paljon graffititaiteen ja seinämaalausten parissa. Hän on yksi Naantalin kaupungin yhdeksästä projektitaiteilijasta, jotka toteuttavat tänä syksynä erilaisia taideprojekteja naantalilaisille lapsille ja nuorille. Taideprojektien tarkoituksena on rikastuttaa lasten ja nuorten arkipäiviä taide- ja kulttuurielämyksillä.

– Vieraileva taiteilija voi tuoda valtavasti lisää taiteenopettamiseen. Matti on tuonut uutta ja erilaista näkökulmaa ja perspektiiviä, myös tuoreen taidekoulutuksensa kautta, toteaa Tiitto.

Seuraavaksi Lankinen on vetämässä yhteisöllistä taideprojektia Rymättylän nuorisotalolla. Tarkoituksena on toteuttaa tilaan niin ikään seinämaalaus.

Seinämaalausprojektien lisäksi Naantalin kouluissa ja päiväkodeissa toteutetaan syksyn aikana eri projektitaiteilijoiden vetämänä mm. teatteri-, sarjakuva-, elokuva-, tanssitaide- ja nukketeatteriprojekteja. Projektitaiteilijoiden projekteja voit seurata Instagramissa @yhteisotaiteilijaheidi-tilillä.

Projektitaiteilijoiden työskentely on rahoitettu Naantalin kaupungin saamasta perinnöstä, joka on osoitettu lasten ja nuorten kulttuurin kehittämiseen.

Portaikon yläpään seinällä merimaisemaa pinnan alta ja päällä, taivas on vaaleanpunainen.
Lukion taideportaikon teos nostaa esiin myös luonnonsuojelun teemoja. Taiteilija Matti Lankinen nosti avajaistilaisuuden juhlapuheessaan esiin luonnon arvostuksen ja merkityksen hyvinvoinnin kannalta.
Seinälle, sinertävälle taustalle maalattu harmaa hylje tai norppa, jolla on pään ympärillä keltainen kehä sekä evän kohdalla keltainen ruoko.
Opiskelijat myös miettivät, että taideportaikon teos voisi elää mukana lukion eri tapahtumissa. Ruoko ja norppa saattavat saada tulevaisuudessa juhlapyhistä riippuen erilaisia asusteita.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
29.9.2023 14:56

Asiasanat

Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Lukiokoulutus
Taiteet