Naantalin museon kasvimaalla koululaiset pääsevät tekemisen kautta oppimaan, mistä ruoka todella tulee

Uutiset
Maanantaina Kuparinvuoren koulun ala-asteen pienryhmässä vietettiin sadonkorjuujuhlia iltapäiväkahvien muodossa. Oppilaat viljelivät tänä kesänä Naantalin museon kasvimaalla siikli-perunaa. Kaupungin oma museo on kouluille tärkeä oppimisympäristö.
Sadonkorjuukahveilla oli tarjolla perunarieskoja, -piirakoita ja -kakkua.

Kuparinvuoren ala-asteen pienryhmässä vietettiin maanantai-iltapäivällä 14.10. sadonkorjuukahveja, jossa nautittiin oppilaiden itse kasvattamista perunoista valmistettuja herkkuja.

Erityisluokanopettaja Arja Mattssonin pienryhmä on viljellyt erilaisia hyötykasveja yhteistyössä Naantalin museon kanssa museon kasvimaalla nyt jo kolme vuotta peräkkäin. Yhteistyön tarkoituksena on käytännön kautta kertoa koululaisille kotitarveviljelystä entisaikaan sekä kasvattaa lapsille myönteistä suhdetta museoon ja luontoon.

– Oppilaiden on helpompi ymmärtää, mistä ruoka oikeasti tulee ja miten peruna kasvaa, kun he pääsevät itse kokemaan viljelyä ja tekemään kasvimaalla omia havaintojaan. Viljely on meille yksi esimerkki tekemällä oppimisesta, ja Naantalin museo on meille tärkeä oppimisympäristö, Mattsson kertoo.

Aiempien vuosien tapaan kasvimaahan istutettiin tänä keväänä perunaa. Lajikkeeksi valikoitui hyvästä sadosta ja mausta tunnettu siikli.

Osana oppimiskokonaisuutta viljelystä puhuttiin jo etukäteen luokassa, ja keväällä oppilasryhmä istutti perunat maahan. Kesällä kasvimaata käytiin hoitamassa yhdessä vanhempien kanssa. Syksyllä sato nostetiin, ja niistä valmistettiin erilaisia herkkuja. Maanantaina oppilaat leipoivat opettajien johdolla perunarieskoja sekä perunapiirakoita, ja iltapäivällä oppilaiden vanhemmat ja museon väki kutsuttiin nauttimaan herkuista.

Oppilaat ja opettaja istuttamassa perunoita kasvimaahan.
Perunan istustusta keväällä 2019. Kuva: Mari Termonen / Naantalin museo

Erityinen kesä

Tämä vuosi on ollut kasvimaan viljelijöille ja museolle erityinen, sillä kesäkuun puolessa välissä saatiin vieraita Kultarannasta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tutustuivat yhdessä vieraidensa, Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin ja hänen puolisonsa Elke Büdenbenderin kanssa museoon. Presidenttiparit olivat erityisen kiinnostuneita kasvimaasta, ja myös oppilaat kutsuttiin kesälomalta paikalle kertomaan vieraille kasvimaan viljelystä.

Presidenttejä vaimoineen puutarhassa, etualalla istuu kaksi tyttöä perunamaan reunalla
Presidenttiparit tutustumassa Naantalin museon kasvimaahan kesäkuussa. Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kansilia

Perunanviljely tarjoaa lapsille onnistumisen kokemuksia, joka vahvistaa myös luottoa omiin taitoihin.

– Varsinkin sadon nostaminen aiheuttaa lapsissa valtavaa iloa. Jokainen maasta nostettu peruna ihastellaan ja tarkastellaan läpi. Lapset jaksavat etsiä perunoita maasta aivan loppuun saakka, kuvailee Naantalin museonjohtaja Anne Sjöström.

Naantalin museo tekee aktiivisesti yhteistyötä Naantalin koulujen kanssa. Museokäynnit ovat säännöllinen osa ala- ja yläasteen kulttuurisuunnitelmaa. Vierailu Naantalin museossa on naantalilaisille oppilasryhmille maksuton.

Myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmät vierailevat usein museossa.

– Kun kynnys käydä museossa on matala jo lapsena, myös aikuisena on helpompi mennä tutustumaan museoihin ja viettämään niihin aikaa, Mattsson sanoo.

Naantalin museo on avoinna talvikaudella keskiviikkoisin kello 12–15, mutta vierailulle pääsee muulloinkin sopimalla.

Museon Hiilolan piha keväällä

Tutustu Naantalin museoon

Museon verkkosivuilta löydät tarkemmin tietoa esimerkiksi käynnissä olevista näyttelyistä sekä löydät museon yhteystiedot.

lateral-image-left

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
15.10.2019 14:09

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Kasvatus ja koulutus
Perusopetus
Museot
Luonnonvarat, eläimet ja kasvit