Naantalin museon teemanäyttely Naantalilaisten Kultaranta avautuu

Uutiset
Naantalin museossa aukeaa 15.5. uusi teemanäyttely, Naantalilaisten Kultaranta. Näyttely kertoo Kultarannan historiasta, esittelee sen puiston ja puutarhat sekä käsittelee sen tunnetut asukkaat. Ennen kaikkea näyttely kertoo kuitenkin naantalilaisten suhteesta Kultarantaan muistojen ja kuvien kautta. Kultaranta on kaupunkilaisille merkityksellinen paikka.
näyttelyssä kasvihuoneen sisällä kasveja ja ruukkuja

Kultaranta on presidenttien kesäasuntona tehnyt pienestä merenrantakaupungista maan toisen hallituskaupungin. Moni naantalilainen on kohdannut presidenttejä näiden liikkuessa paikkakunnalla, ja osa on päässyt heitä tapaamaan Kultarantaankin. Useat kaupungin asukkaat ovat olleet töissä puutarhassa tai vaikka tarjoilemassa, joten muistoja löytyy.

Kolmikielisessä (su, ru, en) näyttelyssä tutustutaan Kultarannan tilan historiaan, arkkitehti Sonckin piirtämän graniittilinnan rakentamiseen ja puutarhan luomiseen. Presidenttien ajanviettoa Kultarannassa esitellään ja lapsia saattaa kiinnostaa presidenttiperheiden lemmikkieläimet.

Kävijälle näkyvin osa Kultarantaa on puisto kukkaloistoineen, suihkulähteineen ja kauniine paviljonkeineen. Helposti piiloon jäävä työ, jota kulissien takana tehdään, nousee näyttelyssä tärkeään rooliin muisteluiden ja kokemusten kautta. Näyttelyssä rakennetussa kasvihuoneessa vieras voi istahtaa myös katsomaan vanhoja filminpätkiä Kultarannasta.      

Näyttelyä tehdessä on kerätty runsaasti muistitietoa monilta paikallisilta, jotka ovat olleet Kultarannan kanssa tekemisissä. Hienoja kuvia on myös löytynyt kotialbumeista. Muistot, tarinat ja kuvat tallennetaan Naantalin museoon ja niitä kerätään lisää koko näyttelyn ajan.

Naantalilaisten Kultaranta -näyttelyn oheisohjelmana museo tarjoaa Naantalin oppaiden ”nojatuoliopastuksia” Kultarannan puutarhaan sen ollessa vielä tänä vuonna suljettuna remontin takia. Maksuttomat opastukset järjestetään museon tapahtumatilassa la 8.6., ke 10.7., ke 24.7. ja su 25.8. klo 13. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Näyttely Naantalilaisten Kultaranta on avoinna Naantalin museon Humppi-rakennuksessa museon aukioloaikoina 15.5.-31.8.2024 ti-su klo 11–18. Juhannusaattona museo on suljettu. Kesäkauden jälkeen näyttely on tutustuttavissa keskiviikkoisin klo 12–18.

Naantalin museo, Mannerheiminkatu 21, p. 02 435 2727, www.naantali.fi/museo

Päivitetty viimeksi
14.5.2024 12:36

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot