Naantalin opiston opettaja Kaisu Saarela palkittiin ansiokkaasta ruotsin kielen opetuksesta

Uutiset
OKKA-säätiön ja Svenska kulturfondenin jakama tunnustus jaettiin tänä vuonna Naantalin opiston ansioituneelle tuntiopettajalle.
Naantalin graafinen elementti Onnellinen aurinko.

Naantalin opiston tuntiopettaja, FM Kaisu Saarela on palkittu vuoden 2023 OKKA–Svenska kulturfonden -palkinnolla. OKKA-säätiö jakaa yhdessä Svenska kulturfondenin kanssa vuosittain tunnustuspalkinnot ansiokkaasta ruotsin kielen opetuksesta sekä monipuolisesta ruotsinkielisen kulttuurin edistämisestä.

Naantalin opistolla Kaisu Saarela opettaa Tosielämän ruotsi -kurssia, jossa opiskellaan ruotsia rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä. Kurssilla painotetaan erityisesti keskustelutaitojen, sanaston, ääntämisen ja kuullun ymmärtämisen kehittämistä. Saarela ottaa huomioon oppilaiden toiveet kurssin aiheissa sekä oppilaiden taitotason esimerkiksi tarjoamalla eritasoisia tehtäviä. Tosielämän ruotsi -kurssilla vieraillaan myös jossakin lähiseudun suomenruotsalaisessa kohteessa.

Kaisu Saarela
Kaisu Saarela.

– Minulle on tärkeää, että jokainen ruotsin opiskelija voi matalalla kynnyksellä ja rohkeasti puhua ruotsia virheitä pelkäämättä. Virheet kuuluvat oppimiseen. Pidän tärkeänä, että kaikilla kielten tunneillani opetus on iloa tuottavaa, motivoivaa ja luokassa on mukava tunnelma, Saarela toteaa.

Saarela opettaa Naantalin opistolla ruotsin lisäksi myös englantia mm. kehitysvammaisille suunnatulla erilaista englantia -kurssilla ja suomi toisena kielenä -sparrauskursseja. Hän on toiminut Naantalin opistossa kieltenopettajana vuodesta 2018 lähtien, ja jo sitä ennen 2010-luvulla.

Palkintoperusteissa Saarelan ansioksi nostetaan myös verkko-opetuksen työkalujen ja pedagogiikan nopea haltuunotto ja niiden monipuolinen hyödyntäminen opetuksessa. Myös Tosielämän ruotsi -kurssille voi osallistua paikan päällä tai etänä.

Kielten opiskelu avartaa maailmankuvaa

Saarela kertoo olleensa jo alakouluikäisestä lähtien innostunut kielistä, eri maista ja kulttuureista. Yliopisto-opintojen pääaineeksi valikoituivatkin kielet. Ruotsin ja englannin lisäksi Saarela taitaa italiaa ja ranskaa.

– Kielten osaaminen avartaa omaa maailmankuvaa, kun voi ymmärtää paremmin toisten ihmisten näkökulmia ja kulttuuria. Matkustellessakin on hienoa huomata, kun pääsee käyttämään kieltä ja tulee ymmärretyksi, se lisää motivaatiota opiskeluun, Saarela sanoo.

OKKA-Svenska kulturfonden-tunnustuksesta Saarela kertoo olevansa iloinen ja yllättänyt.

– Olen todella motivoitunut työhöni ja opiskelijoiden kielitaidon kehittämiseen, joten tuntuu hienolta saada työstään tunnustusta. Kielet ovat ehdottomasti minun juttuni, ja saan paljon iloa työstäni ja opiskelijoiden auttamisesta. Haluan kiittää myös Naantalin opistoa sekä kaikki opiskelijoita, jotka ovat osallistuneet kursseille, Saarela sanoo.

Naantalin opiston opinto-ohjelmassa on tänä syksynä kolme ruotsin kielen kurssia, joista kaksi on yhteistyössä toteutettavia verkkokursseja Paimion opiston ja Lieto-opiston kanssa. Lisäksi kieltä voi opiskella yksilöopetuksessa eli sparrauksessa, jossa pääpaino on suullisen kielitaidon vahvistamisessa.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
27.10.2023 9:00

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Vapaa-ajan palvelut